Τελευταία Νέα
Διεθνή

Andrés Manuel López Obrador, ο Μεσσίας της μεξικανικής Αριστεράς

tags :
Andrés Manuel López Obrador, ο Μεσσίας της μεξικανικής Αριστεράς
Andrés Manuel López Obrador, ο Μεσσίας της μεξικανικής Αριστεράς
To 1990, ο συγγραφέας Mario Vargas Liosa αναφερόμενος στο Μεξικό, κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργανώθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Televisa, το χαρακτήρισε ως εξής: «το Μεξικό είναι η τέλεια δικτατορία, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας δικτατορίας: μονιμότητα, όχι αυτήν ενός πολιτικού ανδρός, αλλά ενός απαράλλακτου παιχνιδιού».
Ο Vargas Liosa αναφερόταν σαφώς στο PRI, ένα σχηματισμό που κυβέρνησε τη χώρα χωρίς διακοπή επί 70 χρόνια.
Αφότου αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στο Μεξικό, την αληθινή δημοκρατία γνωρίζει μόνο σε δύο περιπτώσεις, το 2000 και το 2006, όταν μια εναλλακτική, πλην όμως συντηρητική δύναμη, το PAN, κατόρθωσε να αποσπάσει την εξουσία από το PRI.
Τώρα με τη χθεσινή (1/7) νίκη, το κίνημα Morena (Movimiento Regeneracion Nacional), επιχειρεί να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Μεξικού, όπου για πρώτη φορά εκλέγεται ένας υποψήφιος της Αριστεράς, ο Andrés Manuel López Obrador, σε μια χώρα που έχει περάσει δεκαετίες περιμένοντας την ευκαιρία για να ανακαλύψει και να στέψει τον Μεσσία της.
Ο Andrés Manuel López Obrador (ή AMLO, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται από τα αρχικά του,) εγγονός ενός φυγά Ισπανού κομμουνιστή αγωνιστή, του Χοσέ Ομπραδόρ Ρεβουέλτας, έχει υποσχεθεί ότι η άφιξή του στην προεδρία θα είναι η τέταρτη επανάσταση στη χώρα -μετά την ανεξαρτησία, τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του δέκατου ένατου αιώνα και τη μεξικανική επανάσταση, όπως υπογραμμίζει το ισπανικό πρακτορείο Efe.
Ο Andrés Manuel López Obrador προηγείτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα και είχε διατηρήσει ένα ευρύ πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του (περίπου 30%).
Αυτός ο 64χρονος από την Tabasco επιτυγχάνει, στην τρίτη του προσπάθεια, τον στόχο που έχει επιδιώξει τα τελευταία 12 χρόνια.
Η κατάσταση της βίας και της ατιμωρησίας που συδαυλίζουν το αίσθημα απαισιοδοξίας που βιώνουν οι κάτοικοι στη χώρα, υπήρξαν το πρόσφορο έδαφος για την ισχυρή άνοδό του.
Στη διακυβέρνησή του, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου, ο Obrador θα πρέπει να εξισορροπήσει τις λαϊκιστικές τάσεις του με τον πολιτικό ρεαλισμό, που απέδειξε στη διαχείρισή του ως κυβερνήτης της Πόλης του Μεξικού.
Η σταδιοδρομία του AMLO ξεκίνησε από τη γενέτειρά του, το Ταμπάσκο, από τους κόλπους του του PRI, ενός κόμματος με το οποίο ήταν συνδεδεμένος για περισσότερο από 10 χρόνια.
Αργότερα έφυγε για να ενταχθεί στις τάξεις ενός νεοσύστατου προοδευτικού κόμματος, το PRD, από το οποίο εξελέγη πρόεδρος της παράταξης στο Ταμπάσκο, και αργότερα αναδείχθηκε και σε εθνικό επίπεδο.
Χάρις σε αυτόν το κόμμα κατάφερε να κερδίσει το μόνο δημόσιο αξίωμα που κατείχε μέχρι σήμερα: του αρχηγού της κυβέρνησης της Πόλης του Μεξικού (2000-2005).
Η κυβέρνησή του έχαιρε των υψηλότερων ποσοστών υποστήριξης με 86%.
Κάθε μέρα στις 6 το πρωί, παρουσίαζε μία έκθεση των πεπραγμένων της κυβέρνησής του σε συνέντευξη Τύπου και στα έξι χρόνια της δημαρχίας του, προσέφυγε σε δύο δημοψηφίσματα, που του εξασφάλισαν την σχεδόν καθολική νίκη με το 90% των ψήφων.
Αυτή την Κυριακή, ο AMLO και το νέο του κόμμα, Morena, κατάφεραν να ενώσουν την κοινωνική δυσαρέσκεια έναντι μίας εξαετούς θητείας του P. Νieto, που κλείνει με ένα περιθώριο αποδοχής μόλις 12%.
Οι καταγεγραμμένες κατάφωρες περιπτώσεις διαφθοράς και η μικρή πρόοδος όσον αφορά την ασφάλεια, έδωσαν φτερά σε έναν υποψήφιο που απευθύνθηκε με ένα απλό λόγο, χωρίς όμως πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, ο οποίος μολαταύτα έχει κερδίσει τις καρδιές των ψηφοφόρων, που απέρριψαν τα παραδοσιακά κόμματα λαχταρώντας μια αλλαγή.
Μία αλλαγή που συνεπάγεται μία μετατόπιση προς τα αριστερά υπό την ηγεσία ενός Μεσσία που έχει περάσει 12 χρόνια αφοσιωμένος σε μία αδιάλειπτη εκστρατεία.
Ανάμεσα στις προτάσεις του Obrador περιλαμβάνονται και, μεταξύ άλλων, ορισμένα ριζικά μέτρα: τερματισμό της διαφθοράς, αμνηστία για τους βαρόνους των ναρκωτικών με αντάλλαγμα τον τερματισμό της βίας και μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια και την παιδεία.
Θα είναι εν ολίγοις μία επανάσταση, που όπως έχει διαμηνύσει κατ΄ επανάληψη ο ίδιος θα είναι η πρώτη που «δεν θα χυθεί αίμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης