Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η «ομηρία Τσίπρα» και η παροχολογία καθηλώνουν τις μετοχές, μη πειστικές οι αναλαμπές – Υπό αίρεση και ο καταλύτης των εκλογών

Η «ομηρία Τσίπρα» και η παροχολογία καθηλώνουν τις μετοχές, μη πειστικές οι αναλαμπές – Υπό αίρεση και ο καταλύτης των εκλογών
Η παροχολογία της κυβέρνησης έχει δύο διαστάσεις, δεν θα αρέσει στις αγορές γιατί θα μεταφραστεί ως απόκλιση από την πολιτική μεταρρυθμίσεων ταυτόχρονα πιθανόν να κλείσει η ψαλίδα με την πρώτη ΝΔ θα μειώσει ...το όφελος που μπορεί να φέρουν στο χρηματιστήριο οι εκλογές και η νίκη της ΝΔ.
Η πολιτική ομηρία Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού με τους 152 βουλευτές και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να δηλώνουν ότι εάν έρθει προς ψήφιση η συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό θα αποσύρουν τους υπουργούς από την κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ξεκάθαρα ένα αρνητικό σκηνικό στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Ταυτόχρονα μέτρα όπως πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 ύψους 2,2% του ΑΕΠ ετησίως θεωρούνται άκρως αντιαναπτυξιακά.
Η διευθέτηση του χρέους μετά από σχεδόν 2 χρόνια αναμονής αποδείχθηκε ότι δεν είναι λύση αλλά μια μετατόπιση του προβλήματος, ΔΝΤ, ΕΚΤ και άλλοι θεσμοί θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μακροπρόθεσμα το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.
Σε αυτούς τους ξεκάθαρα αρνητικούς παράγοντες θα πρέπει να προστεθούν επίσης ο κίνδυνος της επερχόμενης παροχολογίας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να αντιστρέψει το ήδη αρνητικό κλίμα άπαξ και το χρέος και το cash buffer των 24,1 δισεκ. δεν έπεισαν επενδυτές και αγορές είναι νομοτελειακό ότι το επόμενο διάστημα θα επιδοθεί σε παροχολογίες ώστε να κλείσει την ψαλίδα από την ΝΔ.
Ήδη ο Τσίπρας επιδίδεται στο σπορ της παροχολογίας, με αύξηση κατώτατου μισθού, φοροελαφρύνσεις, κοινωνικό μέρισμα κ.α.
Επίσης οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι 8% με 12% δηλαδή διαφορές όχι χαοτικές, οπότε οι επόμενες εκλογές θα έχουν νικητή αλλά δεν θα έχουν συντριβή του ηττημένου.
Σε όλο αυτό το μείγμα των αρνητικών παραμέτρων θα πρέπει να προστεθεί και η αποτυχημένη προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδυτών
-Στο road show του ελληνικού χρηματιστηρίου που αποδείχθηκε φιάσκο
-Στο road show της Bank of America Merrill Lynch όπου η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδος δεν έπεισε.
-Στις 26 Ιουνίου ο Τσίπρας είδε επενδυτές στο Λονδίνο και η εικόνα ήταν απογοητευτική κανείς δεν πιστεύει στις προοπτικές της εθνικής ελληνικής οικονομίας.
Εάν σε όλα αυτά λάβουμε υπόψη τις δομικές αδυναμίες των τραπεζών, οι οποίες είναι ξεκάθαρα ΜΗ επενδύσιμες και λόγω επερχόμενων αυξήσεων κεφαλαίου το 2019 εξάγονται τα εξής συμπεράσματα

Τα επώδυνα συμπεράσματα

1)Το ελληνικό χρηματιστήριο άπαξ και εξάντλησε όλες τις πηγές κινήτρων είδε τα υψηλά έτους για το 2018.... τον Φεβρουάριο του 2018 στις 884 μονάδες.
2)Μόνη περίπτωση το ελληνικό χρηματιστήριο να ξεπεράσει αυτά τα υψηλά είναι εκλογές εντός του 2018 σενάριο που δεν είναι πιθανό.
3)Η παροχολογία της κυβέρνησης έχει δύο διαστάσεις, δεν θα αρέσει στις αγορές γιατί θα μεταφραστεί ως απόκλιση από την πολιτική μεταρρυθμίσεων αλλά ταυτόχρονα η πιθανότητα να κλείσει η ψαλίδα με την πρώτη ΝΔ μειώνει ...το όφελος που μπορεί να φέρουν στο χρηματιστήριο οι εκλογές και η νίκη της ΝΔ.
4)Στα ομόλογα όπου η βελτίωση είναι λογική και εξηγήσιμη άπαξ και δεν υπάρχει κίνδυνος αθέτησης πληρωμών μεσοβραχυχρόνια στο ελληνικό χρέος…για το ορατό μέλλον δεν θα δούμε άλλη ουσιαστική βελτίωση.
5)Βλέποντας μπροστά δεν υπάρχουν ουσιώδεις καταλύτες που θα μπορούσαν να ξεκολλήσουν από τον βούρκο των 750 μονάδων το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο μόνος καταλύτης θα ήταν οι εκλογές που παρά το θνησιγενές κυβερνητικό σχήμα θα προσπαθήσουν να μείνουν όσο το δυνατό περισσότερο στην εξουσία οπότε θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια.
Οπότε εκλογές το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης