Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Frigoglass: Πλήρωσε 51 εκατ ευρώ αμοιβές για να κερδίσει από τη αναδιάρθρωση 16 εκατ!!!

tags :
Frigoglass: Πλήρωσε 51 εκατ ευρώ αμοιβές για να κερδίσει από τη αναδιάρθρωση 16 εκατ!!!
Αμοιβές 42,256 εκ ευρώ για να γίνει διαγραφή δανείων 45  εκ ευρώ ο χαμένος λογαριασμός και τα ερωτήματα
Πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2017 ο όμιλος Frigoglass ολοκλήρωσε διαδικασία αναδιάρθρωσης του δανεισμού του.
Επρόκειτο για μια διαδικασία που διήρκεσε σημαντικό χρονικό διάστημα και ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη.
Αυτό όμως που σοκάρει είναι το κόστος αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρίας και αναδιοργάνωσής της που δεν έχει προηγούμενο καθώς ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 51,088 εκ ευρώ.
Ειδικότερα η εταιρία πλήρωσε σε νομικούς συμβούλους το συγκεκριμένο ποσό προκειμένου να αναδιαρθρώσει ουσιαστικά 250 εκ ευρώ Senior Notes και 85 εκ τραπεζικό δανεισμό.
Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις πλήρωσε 42,256 εκ ευρώ για να διαγράψει δανεισμό 45 εκ ευρώ με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα ποιο το όφελος αν πρόκειται τελικά για πραγματικό κέρδος λιγότερο από 2,8 εκ ευρώ.
Βέβαια στις οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται πως το κέρδος από τη αναδιάρθρωση δανεισμού είναι 38,2 εκ ευρώ ενώ για τη μητρική εταιρία αναφέρεται ζημια 34,5 εκ ευρώ.
Δηλαδή η μητρική ζημιώθηκε από τη διαγραφή και το αντίστοιχο ποσό.
Όμως και σε επίπεδο ομίλου το κέρδος είναι κυρίως θεωρητικό προκύπτει κατά ποσό 35,5 εκ. από τη διαφορά της εύλογης αξίας εκδοθέντων μετοχών και της ονομαστικής αξίας των Μετατρέψιμων Ομολογιών που μετατράπηκαν σε μετοχές!!!
Επιπλέον ο όμιλος πλήρωσε σε συμβούλους προκειμένου να εξετάσουν την κεφαλαιακή του δομή το ποσό των 8,832 εκ ευρώ και ταυτόχρονα κατέγραψε ζημία από την αναδιοργάνωση του κλάδου επαγγελματικής ψύξης ύψους 13,5 εκ ευρώ.
Με βάση τα όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2017 ο όμιλος συνολικά πλήρωσε 51 εκ ευρώ σε συμβούλους για να έχει καθαρό όφελος (κέρδος από αναδιάρθρωση δανεισμού όπως αυτό υπολογίζεται μείον ζημίες αναδιοργάνωσης κλάδου επαγγελματικής ψύξης) 16 εκ ευρώ περίπου.
Αυτού του είδους η σχέση αμοιβών και ζημιών με τελικό όφελος ίσως να μην έχει προηγούμενο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.
Και το ερώτημα είναι το ακριβώς «μαγικό» έκαναν οι οικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι για να φτάσουν οι αμοιβές τους στα 51,088 εκ ευρώ;
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάτι έχει γίνει λάθος στις οικονομικές καταστάσεις γιατί αλλιώς ο καθένας μπορεί να υποθέσει και να φανταστεί το οτιδήποτε…

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης