Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική κτηματαγορά – Αλλαγές στον χάρτη φέρνει το Airbnb

Σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική κτηματαγορά – Αλλαγές στον χάρτη φέρνει το Airbnb
Οι ανταγωνιστικές αποδόσεις σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ σε συνδυασμό με τις πραγματικές επενδυτικές ευκαιρίες αναμένεται να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
Σημάδια σταθεροποίησης μετά την κατάρρευση των τιμών διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδας στην αγορά των ακινήτων η οποία εκτιμά ότι η πρόσφατη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων δεν αναμένεται να επηρεάσει την αγορά και τις τιμές. Βέβαια σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα η εικόνα στην κτηματαγορά θα αλλάξει ριζικά με τις επόμενες δύο αναπροσαρμογές που θα γίνουν το 2019 και το 2020 προκειμένου οι αντικειμενικές να ευθυγραμμιστούν με τις  εμπορικές αξίες.
Παράγοντες του κλάδου έχουν αρχίσει να λαμβάνουν από διαφορετικές κατευθύνσεις θετικές ενδείξεις ότι ο καθοδικός κύκλος των τιμών στην κτηματαγορά έχει αρχίσει να βελτιώνεται ενώ σημαντικό βαθμό σε αυτό παίζει και το Airbnb.
Οι ανταγωνιστικές αποδόσεις σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ σε συνδυασμό με τις πραγματικές επενδυτικές ευκαιρίες αναμένεται να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
Σύμφωνα με την ΤτΕ οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 42,1% από το 2008 έως το πρώτο τρίμηνο του 2018. Η μεγαλύτερη βουτιά καταγράφεται στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα. Στην Αθήνα οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 44,5% και στην Θεσσαλονίκη κατά 46,4%.

Αναλυτικότερα, όμως:

-               To Airbnb έχει αλλάξει το χάρτη της αγοράς των ακινήτων . Ο τομέας  των  βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα, οδηγεί στη σταδιακή ανάδειξη μια νέας για τα ελληνικά δεδομένα επενδυτικής αγοράς για ακίνητα οικιστικής χρήσης. Ως απόρροια της νέας αυτής δυναμικής, οι πράξεις αγοραπωλησιών οικιστικών ακινήτων, σε συγκεκριμένες μάλιστα θέσεις οι οποίες παλαιότερα χαρακτηρίζονταν ως υποβαθμισμένες, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, αυξάνονται  σημαντικά,  συμπαρασύροντας τοπικά τις τιμές. Οι υψηλότερες αποδόσεις οι οποίες εξασφαλίζονται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων εκτιμάται ότι σταδιακά θα οδηγήσουν σε αναδιαμόρφωση του χάρτη των τιμών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα με αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον.

-           Το 2017 και οι πρώτοι μήνες του 2018 χαρακτηρίστηκαν από ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων, αν και καταγράφονται μικτές επιμέρους τάσεις ανάλογα με τη θέση και τη χρήση των ακινήτων, καθώς και από αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα εισοδήματος.

-           Στην αγορά κατοικιών συνεχίστηκαν, αν και με μικρότερη ένταση, οι πιέσεις στις τιμές, ενώ από το δ΄ τρίμηνο του 2017 παρατηρήθηκε τάση σταδιακής σταθεροποίησης των τιμών. Βάσει των στοιχείων-εκτιμήσεων που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το α’ τρίμηνο του 2018 ήταν  μειωμένες  οριακά  κατά  0,2%  σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

-           Οι τιμές των διαμερισμάτων, υποχώρησαν το 2017 με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,0%,  έναντι  μείωσης  κατά  2,4%  το  2016.

-           Σωρευτικά, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 42,1% από το 2008 έως το α’ τρίμηνο του 2018, ενώ με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή η υποχώρηση των τιμών ήταν εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα: -44,5% και Θεσσαλονίκη: -46,4%).

-           Στον  κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2017 καταγράφηκαν θετικές τάσεις τόσο στην αγορά γραφείων όσο και στην αγορά καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών. Οι τιμές των γραφειακών χώρων και καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών  κατέγραψαν  αύξηση  1,7%  και 1,6% αντίστοιχα για το 2017 συνολικά και ακόμη εντονότερη αύξηση, 3,7% και 2,2% αντίστοιχα, κατά το β’ εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το β’  εξάμηνο του 2016 (προσωρινά στοιχεία).

-           Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους οι επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ υπερέβησαν τα 75 εκατ. ευρώ, ενώ νέες στοχευμένες επενδύσεις σε ακίνητα  πραγματοποιούνται  και  από  άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα οποία δραστηριοποιούνται πλέον στην ελληνική αγορά.
Οι επενδύσεις αφορούν τόσο ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα όσο και γραφεία και καταστήματα υψηλών προδιαγραφών, ιδίως στο κέντρο στης Αθήνας και σε διάφορες θέσεις των βορείων προαστίων της πρωτεύουσας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης