Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μικρότερη επιβάρυνση για καταναλωτές και επιλογή επενδύσεων με μεγαλύτερη προσοχή προοιωνίζεται η πρεμιέρα των διαγωνισμών ΑΠΕ

tags :
Μικρότερη επιβάρυνση για καταναλωτές και επιλογή επενδύσεων με μεγαλύτερη προσοχή προοιωνίζεται η πρεμιέρα των διαγωνισμών ΑΠΕ
Η μείωση των αποζημιώσεων υποχρεώνει τις επιχειρήσεις του τομέα των ΑΠΕ να επανεξετάσουν τα κοστολόγια των νέων επενδύσεών τους
Συνθήκες για μειωμένη επιβάρυνση των καταναλωτών για την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, αλλά παράλληλα και ένα εντελώς νέο σκηνικό που αναγκάζει τις εταιρείες του κλάδου να επανεξετάσουν τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις τους, δημιουργούν οι εξαιρετικά χαμηλές αποζημιώσεις για τα έργα ΑΠΕ που προκρίθηκαν στους χθεσινούς (2/7) πρώτους διαγωνισμούς.
Έτσι, από τη μία πλευρά, η «βουτιά» των τιμών αυτομάτως κατεβάζει σημαντικά την τιμή εκκίνησης των επόμενων διαγωνισμών, η οποία θα βασισθεί στην υψηλότερη κατακυρωθείσα προσφορά των χθεσινών διαδικασιών, μειωμένη κατά 1%.

Επομένως, με δεδομένο ότι η ανώτερη προσφορά στα αιολικά «κλείδωσε» σύμφωνα με πληροφορίες στα 72 €/MWh, αυτό σημαίνει πως ο επόμενος διαγωνισμός θα ξεκινήσει περίπου από τα 75 €/MWh, έναντι 90 ευρώ που ήταν χθες.
Επίσης, η ανώτερη τιμή αναφοράς που κατακυρώθηκε χθες στα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά κινήθηκε στα 71 €/MWh, με συνέπεια ο επόμενος διαγωνισμός να ξεκινήσει περίπου από τα 64 ευρώ, από τα 80 €/MWh στα οποία είχε ορισθεί χθες.

Μία τιμή που, όπως και στα αιολικά, προδιαγράφει την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των αποζημιώσεων στη συνέχεια των δημοπρασιών, ώστε κάθε επόμενο «κύμα» έργων να κατακυρώνει ολοένα μικρότερες προσφορές και, κατά συνέπεια, να έχει ολοένα μικρότερη συμμετοχή στον ΕΛΑΠΕ.
Όσον αφορά τη χθεσινή διαδικασία, όπως είναι φυσικό αν ληφθούν υπόψη οι χαμηλότερες τιμές που υποβλήθηκαν, τότε η «βουτιά» από τις τιμές εκκίνησης είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Έτσι, όπως έγραψε το World Energy News, σύμφωνα με πληροφορίες στην κατηγορία των «μεγάλων» φωτοβολταϊκών η μικρότερη προσφορά που υποβλήθηκε ήταν 62,97 €/MWh (ευρώ ανά μεγαβατώρα), δηλαδή κατά 21% χαμηλότερη από την τιμή εκκίνησης.
Παράλληλα, στα αιολικά πάρκα η χαμηλότερη προσφορά άγγιξε τα 68,1 €/MWh, «απέχοντας» πάνω από 24% από την ανώτερη τιμή προσφοράς (90 €/MWh).
Μικρότερη διαφορά καταγράφηκε μόνο στα «μικρά» φωτοβολταϊκά, όπου η χαμηλότερη αποζημίωση (75,87 €/MWh) ήταν κατά 11% μικρότερη από την τιμή εκκίνησης (85 €/MWh).
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη περίπτωση παρατηρήθηκε το φαινόμενο της κατάτμησης «μεγάλων» φωτοβολταϊκών έργων, ώστε να συμμετάσχουν στην εν λόγω κατηγορία.

Ικανοποίηση από ΡΑΕ, προβληματισμός από επενδυτές 

Σχολιάζοντας την εξέλιξη των χθεσινών διαδικασιών, πηγές του εγχώριου κλάδου των ΑΠΕ σημειώνουν πως αποτελεί αναμφισβήτητα επιτυχία για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, διακηρυγμένος στόχος της οποίας είναι μέσω του νέου καθεστώτος λειτουργικής ενίσχυσης να μειωθούν αισθητά οι αποζημιώσεις των νέων έργων, ώστε η περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα να γίνει με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών.
Όπως προσθέτουν, οι πρώτες εκτιμήσεις για την τόσο απότομη πτώση των τιμών συγκλίνουν στο γεγονός ότι προκλήθηκε από πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πρόσβαση σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού.
Από την άλλη μεριά όμως, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η καταβαράθρωση των τιμών ήδη από την «πρεμιέρα» έχει προκαλέσει μούδιασμα στις επιχειρήσεις του κλάδου, αναγκάζοντάς τις να δουν από την αρχή τα κοστολόγια των υποψήφιων επενδύσεών τους.
Μάλιστα, στελέχη ειδικά από τον κλάδο των φωτοβολταϊκών κάνουν πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις, εκφράζοντας τον φόβο ότι η τόσο μεγάλη πίεση προς τα κάτω των τιμών θα «φρενάρει» τη συγκεκριμένη αγορά, σε μία εποχή όπου κανονικά αναμένεται ένα νέο ισχυρό «κύμα» επενδύσεων. 
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η χαμηλότερη τιμή στα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά, αν αφαιρεθούν τα τέλη και οι χρεώσεις, είναι μόλις 5-10% μεγαλύτερη από την Οριακή Τιμή Συστήματος.
Κάτι που σημαίνει πως σε ένα περίπου χρόνο από τώρα, με το αναμενόμενο καθοδικό σπιράλ που θα ακολουθήσουν οι τιμές, οι αποζημιώσεις που θα «κλειδώνουν» τα έργα θα είναι αντίστοιχες των μονάδων των συμβατικών καυσίμων.
Όπως συμπληρώνουν, μία τέτοια εξέλιξη θα ακύρωνε στην πράξη τον ρόλο των διαγωνισμών.
Επίσης, δεν είναι απίθανο να κάνει πολλές εταιρείες από τον χώρο να ματαιώσουν τη σχεδιαζόμενη συμμετοχή τους στους επόμενους διαγωνισμούς, τουλάχιστον έως ότου υπάρξει ανάλογη πτώση του κόστους του εξοπλισμού.
Στελέχη από τον κλάδο των αιολικών σημειώνουν, από την πλευρά τους, πως οι τιμές που διαμορφώθηκαν στον χθεσινό διαγωνισμό μπορούν να δικαιολογηθούν υπό την προϋπόθεση πως προήλθαν από πολυεθνικές επιχειρήσεις με χαμηλότοκο δανεισμό ή αφορούν έργα υψηλής απόδοσης, τα οποία δηλαδή προορίζονται για περιοχές καλού αιολικού δυναμικού.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως επισημαίνουν, αν δηλαδή οι προσφορές υποβλήθηκαν από επιχειρήσεις που προεξοφλούν μείωση του κόστους εξοπλισμού, ενδεχομένως οι εκτιμήσεις τους να μην εκτιμηθούν στην πράξη.
Μία εξέλιξη που θα σήμαινε πως δεν θα υλοποιηθούν όλα τα έργα που κατακυρώθηκαν χθες.
Παράλληλα, προσθέτουν πως από σήμερα ανοίγει μία «νέα σελίδα» για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα αιολικά, οι οποίες θα επανεκτιμήσουν τα κοστολόγιά τους.
Όπως επίσης πως ενδεχομένως ήρθε η ώρα να μειώσουν το κόστος τους οι προμηθευτές του εξοπλισμού των αιολικών πάρκων, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης