Τελευταία Νέα
Οικονομία

Le Monde: Απόλυτα απαραίτητη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Le Monde: Απόλυτα απαραίτητη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ήταν θέμα φερεγγυότητας, υποστηρίζει η Helene Ray, καθηγήτρια του London School of Economics
Απόλυτα απαραίτητη θεωρεί την πρόσφατη αναδιάρθρωση χρέους η Helene Rey, καθηγήτρια του London School of Economics σε δηλώσεις της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Στην περίπτωση της Ελλάδας, με μια αναλογία χρέους 170% επί του ΑΕΠ, δυστυχώς, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την αναδιάρθρωση του χρέους.
Ήταν πρόβλημα φερεγγυότητας» τονίζει η κυρία Rey.
Στη συνέντευξή της που φιλοξενείται με τίτλο «Η ΕΕ παραμένει μια απίστευτη επιτυχία», η καθηγήτρια του London Business School αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην ελληνική περίπτωση: «Δεν λέω ότι η "τρόικα" - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ- έκανε τις σωστές επιλογές οικονομικής πολιτικής, αλλά απλά ότι η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν αναπόφευκτη.
Η Ελλάδα χρειαζόταν να μεταρρυθμίσει το δικαστικό σύστημά της, την είσπραξη των φόρων της, κ.λπ.
Όμως, η προσπάθεια επικεντρώθηκε αλλού -στις συντάξεις, στους μισθούς-, και είχαμε ύφεση, με μια μείωση του ΑΕΠ περίπου 25%».
Ειδικός σε θέματα νομισματικής πολιτικής, η Helene Rey τονίζει επίσης την ανάγκη ρύθμισης στη διάρκεια όλων των οικονομικών κύκλων και όχι μόνο στις περιόδους κρίσης.
Σύμφωνα με την Ray, «οι οικονομικοί κύκλοι καθίστανται όλο και πιο σημαντικοί, μειώνοντας την αυτονομία των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων.
Για να περιοριστεί ο αντίκτυπός τους, ιδιαίτερα στη ζώνη του ευρώ, πρέπει να ακολουθηθεί μια "αντικυκλική" πολιτική που να καθιστά πιο αυστηρούς τους οικονομικούς κανόνες σε περιόδους ανάπτυξης για να τους χαλαρώνει σε περίπτωση κρίσης».
Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνει ο Trump, λέει η Ray, χαρακτηρίζοντας την οικονομική πολιτική του Αμερικανού προέδρου, ως «ηλίθια».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης