Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η συνάντηση Trump - Putin αποτελεί έναν ακόμα «πονοκέφαλο» για την Ευρώπη

CNBC: Η συνάντηση Trump - Putin αποτελεί έναν ακόμα «πονοκέφαλο» για την Ευρώπη
Αυτό που φοβούνται περισσότερο οι ευρωπαίοι ηγέτες στη συνάντηση Trump - Putin είναι η απρόβλεπτη συμπεριφορά του αμερικανού προέδρου
Οποιαδήποτε κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ παγκόσμιων ηγετών θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως καλό γεγονός, αλλά ότι η συνάντηση αφορά τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump και τον ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, τότε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δίκαιο να αισθάνονται λίγο αγχωμένοι.
Οι πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ένα καθαρά συμβολικό θέματα όταν οι δύο ηγέτες συναντηθούν στη Φιλανδία στις 16 Ιούλιου, ωστόσο το γεγονός ότι η συνάντηση γίνεται μόλις δύο ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αφήνει ορισμένες επιφυλάξεις για το τι θα μπορούσε να παραχωρήσει ο αμερικανός πρόεδρος στον ρώσο ομόλογό του.
Ο Trump, ο οποίος επικρίνει ανοιχτά τη Βορειοατλαντική συμμαχία, θα μπορούσε να περιορίσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις του με τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ΝΑΤΟ για την προστασία τους και την ασφάλειά τους.
Οι αναλυτές της Eurasia Group πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «γατζωθεί» πάνω σε οποιαδήποτε λόγα χρησιμοποιήσει ο Trump, τα οποία θα υπονομεύουν τη δέσμευση της Συμμαχίας στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Ο Timothy Ash, αναλυτής των αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management, ισχυρίζεται ακόμα και ότι ο Trump προσφέρει την προοπτική να αποτελέσει ο ίδιος τον «Δούρειο Ίππο" του Putin στο ΝΑΤΟ.
«Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Trump εμφανίζεται πρόθυμος να συνεργαστεί σε μία ατζέντα την οποία ο Putin μόνο να φανταστεί θα μπορούσε», τονίζει ο Ash, διευκρινίζοντας ότι ένα από τα θέματα αυτά αποτελεί «το τέλος του ΝΑΤΟ και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».
«Για τον Putin, αυτό είναι το ισοδύναμό του με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991: μία ολοκληρωτική νίκη απέναντι στο ΝΑΤΟ», υπογραμμίζει ο αναλυτής της BlueBay Asset Management, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «αυτά είναι απίστευτα πράγματα για οποιονδήποτε γεωπολιτικό παρατηρητή και για την ευρωπαϊκή ιστορία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ο Trump βρίσκεται ήδη σε μία αντίθεση με τους περισσότερους ευρωπαίους ηγέτες, μετά την απόσυρσή του από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και την εφαρμογή των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οποιαδήποτε περαιτέρω τριβή θα οδηγόυσε σε μία ακόμα μεγαλύτερη ρήξη μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τις συνθήκες στο παγκόσμιο επενδυτικό περιβάλλον.
Αυτό που φοβούνται περισσότερο οι ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής είναι η απρόβλεπτη συμπεριφορά του αμερικανού προέδρου.
Η συνάντηση του Trump με τον Putin αναμένεται επίσης να λάβει χώρα λίγο μετά από την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είναι πιθανό να λάβει μία ψυχρή υποδοχή από τον κόσμο.
Σε συνδυασμό με μία δύσκολη συνάντηση του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο, ο Trump θα είναι πρόθυμος να λάβει κάποια θετικά στοιχεία μετά από το δύσκολο ταξίδι του στην Ευρώπη.
Το ΝΑΤΟ αποτέλεσε τη βάση της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όμως ο Trump, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές στις ΗΠΑ με το μήνυμά του κατά της παγκοσμιοποίησης, έχει κατακρίνει ανοιχτά τη συμμαχία.
Τον περασμένο Μάιο, ο ίδιος αρνήθηκε να υποστηρίξει ρητά το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο εξασφαλίζει ότι οι σύμμαχοι θα υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον σε περίπτωση επίθεσης, δημιουργώντας ανησυχία στους ευρωπαίους ηγέτε.
Ωστόσο, ο ίδιος άλλαξε στάση κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βαρσοβία της Πολωνίας, μόλις δύο μήνες αργότερα.
Με την κατάσταση ήδη να είναι φορτισμένη, η ερχομός του Trump στην Ερυώπη θα μπορούσε να «εκτοξεύσει» τη θερμοκρασία σε άλλο επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης