Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι κρύβεται πίσω από τη βιασύνη Καμμένου - Ποια πληροφορία τον έκανε να επισπεύσει τις ανακοινώσεις του για το Σκοπιανό

Τι κρύβεται πίσω από τη βιασύνη Καμμένου - Ποια πληροφορία τον έκανε να επισπεύσει τις ανακοινώσεις του για το Σκοπιανό
Το επόμενο σενάριο που τίθεται επί τάπητος στο τραπέζι είναι αυτό των εκλογών
Τον ασκό του Αιόλου για την εκλογολογία άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας είτε σκόπιμα είτε όχι, με την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας.
Την ίδια στιγμή, προάγγελος πολιτικών εξελίξεων ήταν η συνέντευξη τύπου του Πάνου Καμμένου νωρίς το πρωί της Τρίτης  και λίγες μόνο ώρες μετά την ηχηρή του απουσία από το υπουργικό συμβούλιο.
Είναι προφανές ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα βράζει ενώ τα σενάρια του τι μέλλει γενέσθαι έχουν αρχίσει να αποκρυσταλλώνονται.
Η συμφωνία των Πρεσπών όπως όλα δείχνουν, όχι μόνο δεν σταματά να δημιουργεί αντιδράσεις αλλά παραμένει και μια καλή δεξαμενή για σεναριολογία.
Μάλιστα, το απόθεμα είναι μεγάλο καθώς το καινούργιο σενάριο καταρρίπτει το παλιό έως ότου έρθει το επόμενο.
Ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για ψήφιση της συμφωνίας με 180 βουλευτές για να λάβει την απάντηση από τον Νίκο Κοτζιά ο οποίος έσπευσε να επισημάνει ότι δεν χρειάζονται και δεν απαιτούνται καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.
Το Μαξίμου, δια της πλαγίας οδού, ίσως και για λόγους εντυπώσεων, υποστηρίζουν πολιτικοί παράγοντες, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί όσο το δυνατόν αυξημένη πλειοψηφία αν και όταν έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων.
Ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε κι ένα νέο στοιχείο στην επιχειρηματολογία του, αυτό του δημοψηφίσματος.
Ωστόσο, το αποκλείει το Μαξίμου, άλλωστε, το έκανε αρκετές ημέρες πριν κια ο πρωθυπουργός.  
Το επόμενο σενάριο που τίθεται επί τάπητος στο τραπέζι είναι αυτό των εκλογών.
Με τα σημερινά δεδομένα, πολλοί υποστηρίζουν, ότι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Τροφή για τα σενάρια δίνουν και οι κινήσεις στα Σκόπια.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Αθήνας ο Zoran Zaev δείχνει αποφασισμένος να επισπεύσει όλες τις διαδικασίες, σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση και τους αλυτρωτισμούς γιατί θεωρεί ότι ο χρόνος δεν εξυπηρετεί ούτε τον ίδιο ούτε τη χώρα του.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις μπορεί το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ να γίνει ακόμη και μέσα στο Σεπτέμβριο. Δημοσιεύματα του τύπου της γειτονικής χώρας προσδιορίζουν το δημοψήφισμα στις 16 Σεπτεμβρίου.
Οπότε η Αθήνα θα πρέπει να ακολουθήσει τις δικές της διαδικασίες για την επικύρωση της συμφωνίας με κορυφαία στιγμή την ψήφισή της από την ελληνική Βουλή.
Έτσι ο πρωθυπουργός στην περιπτωση που τα κουκιά στη Βουλή δεν θα του βγουν και ο Πάνος Καμμένος ρίξει την κυβέρνηση όπως διατείνεται θα πρέπει να εξετάσει τα δύο εναλλακτικά σενάρια:

- Είτε να σχηματίσει κυβέρνηση με το Ποτάμι και ενδεχομένως κάποιους άλλους από τους ανεξάρτητους βουλευτές, είτε εξασφαλίζοντας την ανοχή κάποιων εξ αυτών.
Πάντως αυτή τη στιγμή το Ποτάμι δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα συμπράξει σε τέτοια κυβέρνηση.
Όμως κοινοβουλευτικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα το Ποτάμι έχει συχνά αλλάξει θέσεις με κορυφαία στιγμή το θέμα του Κινήματος Αλλαγής.

- Αν πράγματι ναυαγήσουν τα σενάρια για μια άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή ο πρωθυπουργός θα είναι υποχρεωμένος να στήσει κάλπες και μάλιστα πιθανότατα, την ώρα που θα ετοιμάζει τον προϋπολογισμό του 2019.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης