Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα 24,1 δισ. cash buffer η Ελλάδα δεν θα τα επιστρέψει – Από νέα ομόλογα θα αντλήσει 15 δισ – Οι ανάγκες έως το 2022 είναι 60 δισ.

Τα 24,1 δισ. cash buffer η Ελλάδα δεν θα τα επιστρέψει – Από νέα ομόλογα θα αντλήσει 15 δισ – Οι ανάγκες έως το 2022 είναι 60 δισ.
Πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές; - Μετά το νέο κύμα αναβαθμίσεων κατά 1 κλίμακα
Τα 24,1 δισεκ. του cash buffer του κεφαλαιακού αποθέματος με διάρκεια 22 μήνες η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει ένα πολύ μικρό ποσό 3,3 δισεκ. για την μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ αλλά όταν λήξει η περίοδος αυτή για το cash buffer δεν θα το επιστρέψει αλλά θα συνεχίσει να το διατηρεί ως δικλείδα ασφαλείας.
Το cash buffer των 24,1 δισεκ. είναι για 22 μήνες έως το Καλοκαίρι του 2020 αλλά πρακτικά η Ελλάδα έχει εξασφαλιστεί έως το 2022.
Έως το 2022 ποια είναι τα έσοδα και ποια τα έξοδα της Ελλάδος;
Στην πλευρά των εσόδων και του cash buffer θα πρέπει να συμπεριληφθούν
+24,1 δισεκ. που είναι το cash buffer του ESM έχουν διάρκεια 22 μήνες έως τον Ιούνιο - Ιούλιο του 2020.
+6 με 11 δισεκ. η συμμετοχή της Ελλάδος με ρεζέρβες και πέραν των 6,2 δισεκ. που έχουν συγκεντρωθεί από δημοπρασίες ομολόγων, όπως repos.
+3,5% πρωτογενές πλεόνασμα επί 4 χρόνια δηλαδή περίπου 25 δισεκ. ευρώ
Σύνολο αυτών των παραμέτρων 60 δισεκ.
Αυτά τα 60 δισεκ. είναι το κεφαλαιακό απόθεμα, το πρωτογενές πλεόνασμα και η ίδια συμμετοχή της Ελλάδος στο cash buffer χωρίς προφανώς να λαμβάνονται υπόψη πιθανές εκδόσεις ελληνικών ομολόγων όπου θα αντληθούν 15 δισεκ. ευρώ.
Στα έξοδα θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2022, οι οποίες ετησίως είναι 9 δισεκ. ευρώ δηλαδή 36 δισεκ.
Επίσης πρέπει να συμπεριληφθούν και οι τόκοι που καταβάλλει κάθε χρόνο η Ελλάδα συνολικά 5,5 δισεκ. έως το 2022 θα έχουν καταβληθεί 22 δισεκ.
Το σύνολο των εξόδων είναι περίπου 58 δισεκ. όσα δηλαδή και τα έσοδα.
Βέβαια υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ 2020 και 2022 άπαξ και θα έχει ολοκληρωθεί το cash buffer καθώς εάν δεν χρησιμοποιηθεί δεν θα επιστραφεί αλλά θα παραμείνει ως απόθεμα.
Το cash buffer θα μπορούσε να συμπληρωθεί με εκδόσεις ομολόγων χρειάζονται 4-5 εκδόσεις έως το 2020 από 3 δισ. ευρώ δηλαδή έως 15 δισεκ. καθώς και 4 δισεκ. που θα λάβει η Ελλάδα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες τα ANFA και SNP...
Πρακτικά λοιπόν η Ελλάδα έχει διασφαλιστεί – σε κάποιο μεγάλο βαθμό – έως το 2022 και όχι μόνο έως το 2020.
Όμως για να μπορέσει η Ελλάδα να πορεύεται χωρίς σημαντικό  ρίσκο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα μπορεί να βγαίνει στις αγορές.
Για να βγει η Ελλάδα στις αγορές θα πρέπει οι άμεσα εμπλεκόμενοι πρωτίστως να ξεκαθαρίσουν την θέση τους για την βιωσιμότητα του χρέους
-Η ΕΚΤ θα αναφέρει ότι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος αλλά μακροπρόθεσμα υπάρχουν αμφιβολίες
-Το ΔΝΤ έχοντας διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν θα αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά ακόμη δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμη βάση....
Η παλαιά αναφορά εξαιρετικά μη βιώσιμο εγκαταλείπεται από το ΔΝΤ.

Πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές; - Μετά το νέο κύμα αναβαθμίσεων κατά 1 κλίμακα

Πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές να δανειστεί;
Μάλλον Σεπτέμβριο του 2018 και τουλάχιστον μετά το νέο κύμα αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.
Να σημειωθεί ότι οι ημερομηνίες αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας είναι οι εξής
20 Ιουλίου 2018 Standard and Poor’s ήδη αναβάθμισε την Ελλάδα σε Β+
10 Αυγούστου 2018 Fitch
21 Σεπτεμβρίου 2018 Moody’s
2 Νοεμβρίου 2018 DBRs ήδη αναβάθμισε την Ελλάδα.
Οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα στην κλίμακα Β+ από Β και σε επόμενη φάση στην κλίμακα ΒΒ-.
Οι οίκοι αξιολόγησης επειδή λαμβάνουν υπόψη την σχέση χρέος προς ΑΕΠ στα μοντέλα αξιολόγησης τους δεν θα προβούν σε επιθετική κίνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης