Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Ανάκαμψη του επιχειρηματικού κλίματος για τον Ιούνιο 2018 - Στις 54,9 μονάδες ο δείκτης PMI

Ευρωζώνη: Ανάκαμψη του επιχειρηματικού κλίματος για τον Ιούνιο 2018 - Στις 54,9 μονάδες ο δείκτης PMI
Παρά την άνοδο του δείκτη, η συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ήταν η ασθενέσθερη των από το τελευταίο τρίμηνο του 2016
Οριακή ανάκαμψη σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιου του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (4/7) στοιχεία της Eurostat, χωρίς ωστόσο ο δείκτης να καταφέρει να ανακτήσει τη δυναμική που είχε αποκτήσει στην αρχή του έτους.
Καθοριστική ώθηση για τον ιδιωτικό τομέα στην Ευρωζώνη έδωσε ο κλάδος υπηρεσιών, ο οποίος αναπτύχθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων τεσσάρων μηνών, αντισταθμίζοντας την πτώση που σημειώθηκε στον μεταποιητικό κλάδο.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 54,9 μονάδες, έναντι 54,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται ελαφρώς καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης να ενισχυθεί στις 54,8 μονάδες.
Ωστόσο, ο δείκτης που αφορά τον μέσο όρο του δεύτέρου τριμήνου 2018 διαμορφώθηκε στις 54,7 μονάδες, γεγονός που αποτελεί την ασθενέσθερη τιμή από το τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η Ιρλανδία κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 58,1 μονάδες, ενώ σημαντική αύξηση της δρασηριότητας καταγράφηκε και στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Παρά το γεγονός ότι η Ισπανία ήταν τρίτη στη σχετική λίστα, ο δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών, και συγκεκριμένα στις 54,8 μονάδες.
Η άνοδος των νέων επιχειρήσεων στην ενιαία νομισματική ένωση συνέβαλε στην ενίσχυση της παραγωγής, με τις νέες παραγγελίες να αυξάνονται σε όλες σχεδόν τις χώρες.
Επιπλέον, η βελτίωση της ζήτησης αντανακλά την ανάκαμψη του κλάδου, μετά από μία περίοδο ασυνήθιστα υποτονικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην έρευνα, οι ανησυχίες γύρω από τις εμπορικές εντάσεις και την πολτική αστάθεια αναμένεται να επηρεάσει την επέκταση της οικονομίας κατά τους ερχόμενους μήνες, καθώς ο υποδείκτης που αφορά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 μηνών.
Ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας παρέμεινε σταθερός και τον Ιούνιο, καταγράφοντας μάλιστα ελαφρά άνοδο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η στελέχωση του κλάδου ενισχύθηκε σε όλες της χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα της Markit.
«Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ανέκτησε τη δυναμική της τον Ιούνιο, βοηθώντας σε μία σεβαστή δραστηριότητα για το δεύτερο τρίμηνο», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «οι νέες παραγγελίες και η στελέχωση του κλάδου κατέγραψαν επίσης άνοδο, υποδεικνύοντας ότι η αυξημένη ζήτηση θα παρακινήσει τις εταιρείες να διευρύνουν τη χωρητικότητά τους.
«Με αρκετές εταιρείες στην κλάδο υπηρεσιών, και ιδιαίτερα αυτές της μεταφοράς, να εξαρτώνται από έναν υγιή μεταποιητικό κλάδο, οποιαδήποτε πτώση στο εμπόριο θα μπορούσε σύντομα να επηρεάσει και τον κλάδο υπηρεσιών», σχολίασεο Williamson αναφορικά με τις εμπορικές εντάσεις.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης