Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Μέτρια η αύξηση του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν βασικές προκλήσεις

tags :
Moody's: Μέτρια η αύξηση του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν βασικές προκλήσεις
Moody's: Μέτρια η αύξηση του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν βασικές προκλήσεις
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's αναφέρει ότι το πιστωτικό προφίλ της Ταϊβάν (Aa3 σταθερό) αντανακλά τα πολύ υψηλά εισοδήματα κατά κεφαλήν, τα ισχυρά πιστωτικά ιδρύματα και τα μέτρια επίπεδα δημόσιου χρέους.
Ωστόσο, οι υποκείμενες γεωπολιτικές εντάσεις και η επικεντρωμένη φύση των εξαγωγών της Ταϊβάν αφήνουν την οικονομία ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς και αντιπροσωπεύουν βασικές προκλήσεις.
Σύμφωνα με την Moody's η οικονομική ανάπτυξη έχει ενισχυθεί σε σχέση με τις ιστορικές επιδόσεις της Ταϊβάν, υποστηριζόμενη από την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση και την ανοδική πορεία των ηλεκτρονικών, αλλά η ανάπτυξη το 2018 και το 2019 είναι απίθανο να αντιστοιχεί στο ισχυρό αποτέλεσμα που καταγράφηκε το 2017, καθώς οι παγκόσμιες εμπορικές ροές μειώνονται.
Ως βασικός κόμβος στην περιφερειακή αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρονικών ειδών, η Ταϊβάν είναι επίσης ιδιαίτερα ευαίσθητη στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.
Σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού που θα επηρεάσει όλο και περισσότερο το αναπτυξιακό δυναμικό της Ταϊβάν.
Η έκθεση της Moody's αναφέρει ότι οι δημοσιονομικές πιέσεις της Ταϊλάνδης φαίνονται αμελητέες, με περιορισμένα ελλείμματα και μέτρια επιβάρυνση του χρέους.
Το σταθερό outlook αντικατοπτρίζει την άποψη της Moody's ότι το πιστωτικό προφίλ της Ταϊβάν δεν θα αλλάξει σημαντικά καθώς η οικονομία αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό και η ένταση των γεωπολιτικών εντάσεων δεν αλλάζουν ουσιαστικά.
Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουν την ουσιαστική και διαρκή ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της Ταϊβάν θα ενισχύσουν το πιστωτικό της προφίλ.
Μια αξιοσημείωτη και μακροχρόνια βελτίωση στις σχέσεις με την Κίνα θα αποδειχθεί επίσης θετική για τις οικονομικές προοπτικές και την πιθανή αποτελεσματικότητα της χάραξης πολιτικής, η οποία και στις δύο περιπτώσεις θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναβάθμιση της βαθμολογίας της Ταϊβάν από την Moody's.
Αντίθετα, υποδηλώνει ότι η δέσμευση των αρχών για δημοσιονομική εξυγίανση είναι επιφυλακτική θα έδειχνε την πιθανότητα αύξησης του χρέους και θα ασκούσε καθοδική πίεση στην αξιολόγηση.
Ειδικότερα, η Moody's θα μπορούσε να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ταϊβάν εάν οι εξελίξεις αυτές συνοδευόταν από έντονη πτώση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και έλλειψη πρόσβασης στις αγορές.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης