Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Χ.Α: Εδώ και χρόνια έχει αυτονομηθεί, σχεδόν,πλήρως από την πορεία των Ξένων Αγορών

tags :
Χ.Α: Εδώ και χρόνια έχει αυτονομηθεί, σχεδόν,πλήρως από την πορεία των Ξένων Αγορών
Με εξαίρεση κάποιες “λαμπρές φάσεις”
Χ.Α: Εδώ και χρόνια έχει αυτονομηθεί, σχεδόν,πλήρως από την πορεία των Ξένων Αγορών

Υποτονική Αγορά, που δεν κινείται ανοδικά ούτε εν μέσω αφηγήματος για έξοδο της Χώρας από τα μνημόνια, αναβαθμίσεων του ελληνικού χρέους από του ξένους οίκους και ανόδου του δεκαετούς ομολόγου. Έτσι περιγράφεται εν συντομία η εικόνα του Χ.Α. στην παρούσα φάση, με τους υποψήφιους επενδυτές κάθε άλλο παρά βιασύνη να επιδεικνύουν προκειμένου να τοποθετηθούν στο “ταμπλό”. Εδώ είναι επίκαιρη η χρηματιστηριακή ρήση που λέει “μην πιάνεις το μαχαίρι όταν πέφτει”.

Την καθοδική τάση του Γενικού Δείκτη ας μην την δικαιολογήσουμε με το Κινεζικό “bear market”, την επικινδυνότητα του εν δυνάμει Παγκόσμιου Εμπορικού πολέμου και τα προβλήματα του Συνασπισμού της Καγκελαρίου Μέρκελ. Το πρόβλημα είναι κυρίως εσωτερικό, καθώς εδώ και χρόνια και με εξαίρεση κάποιες “λαμπρές φάσεις”, το Χ.Α. έχει αυτονομηθεί, σχεδόν, πλήρως από την πορεία των Ξένων Αγορών, η οποία ως επί το πλείστον “έδειχνε πάνω”.

Ημέρα Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ η σημερινή και ενώ την Παρασκευή θα δημοσιευθεί το ευρέως θεωρούμενο ως κρισιμότερο μακροοικονομικό report του μήνα, δηλαδή οι θέσεις εργασίας στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη. Πιέσεις, πάντως, στις τελευταίες συνεδριάσεις και στη Wall Street, παρά μάλιστα τις προσπάθειες για “window dressing” λόγω τέλους πρώτου εξαμήνου.

Όσοι αρέσκονται στην ανάλυση και άλλων assets πλην των μετοχών, παρατηρούν τη σύγκλιση της απόδοσης (yield) των βραχυπρόθεσμων Αμερικανικών ομολόγων, προς αυτές των μακροπρόθεσμων, μία ένδειξη που προειδοποιεί για ύφεση στην Αμερικανική Οικονομία.
  • Ταυτόχρονα ανοδικά κινείται το spread μεταξύ των Αμερικανικών ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (junk bonds) και των ομολόγων υψηλής αξιολόγησης (investment grade) που έχουν εκδοθεί στη Χώρα, εξέλιξη που υποδεικνύει τη σταδιακή συντηρητική στροφή των Θεσμικών Επενδυτών προς τοποθετήσεις χαμηλότερης απόδοσης και μικρότερου ρίσκου.
  • Τέλος, κατά τη διάρκεια των 20 τελευταίων χρηματιστηριακών συνεδριάσεων, τα ομόλογα έχουν υπεραποδώσει των μετοχών της Wall Street, περισσότερο από ποτέ άλλοτε το τελευταίο τρίμηνο, άλλη μία ένδειξη “φόβου”.
  • Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και την διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη, μεγάλη σημασία έχει η στήριξη των 735 μονάδων (προηγούμενο χαμηλό τρέχοντος έτους), που αν χαθεί, θα μπορούσε να κατευθύνει τον Δείκτη προς τις 700 μονάδες (χαμηλό 14 μηνών). Το ανοδικό σενάριο από την άλλη και προϋποθέτει κλεισίματα πάνω από τις 790 – 800 μονάδες, που υπήρξαν και το “ταβάνι” των 6 τελευταίων εβδομάδων.
ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ – ΝUNTIUS SEC

http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης