Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή - Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης κινδυνεύει να γίνει γραφικός - Μητσοτάκης: Δική σας ευθύνη τα χάλια της οικονομίας

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή - Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης κινδυνεύει να γίνει γραφικός -  Μητσοτάκης: Δική σας ευθύνη τα χάλια της οικονομίας
Η οικονομία και το Σκοπιανό ανέβασαν στα ύψη το θερμόμετρο στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή
(upd1) Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, με εκατέρωθεν κατηγορίες και προσωπικούς χαρακτηρισμούς.
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός προτίμησε να στρέψει την προσοχή στο ζήτημα της οικονομίας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι στην ομιλία του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε μόλις 10 λεπτά για οικονομικά ζητήματα, ενώ δεν αναφέρθηκε διόλου στο ζήτημα του χρέους.
«Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε αυτή τη συζήτηση.
Αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήρθε σε αυτήν την αίθουσα να μιλήσει για την οικονομία.
Τον καταλαβαίνουμε, δεν είναι προνομιακό πεδίο γι' αυτόν και το κόμμα του το θέμα της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
«Σε 60' κρεσέντο ο κ. Μητσοτάκης μίλησε μόλις 10' για την οικονομία.
Κύριε Μητσοτάκη δεν είπατε κουβέντα για το χρέος.
Μα μας αναβαθμίζουν οι οίκοι, οι αγορές εμφανίζονται θετικές, μόνο εσείς δεν μιλήσατε για το χρέος», συνέχισε.
Συνεχίζοντας την επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το να επαναλαμβάνετε 40 φορές τη λέξη “ψεύτης” είναι ένδειξη της αδυναμίας σας και μερικές φορές κάνει τον ομιλητή να φθάνει στα όρια του γραφικού».
«Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι τα πλεονάσματα είναι καταστροφικά για την ελληνική οικονομία.
Υπάρχει κανείς σε αυτή την αίθουσα που διαχειρίστηκε ανάλογα ζητήματα και πέτυχε κάτι καλύτερο;», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
«Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τα πλεονάσματα που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση.
Ξέχασε ότι η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε, είχε συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% μέχρι το 2018 και μέσο όρο 4% μέχρι το 2031», πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κατά τα χρόνια διακυβέρνησής της, συρρίκνωσε τον εθνικό πλούτο κατά το ένα τέταρτο.
«Έχετε το θράσος να μας έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και να μας παρουσιάζετε διαγράμματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, με τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου το ελληνικό χρέος «κατέστη επιτέλους βιώσιμο», ενώ η χώρα αποκτά πρόσβαση στις αγορές, χωρίς καμία επιβάρυνση για την οικονομία, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ιστορικό χαμηλό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ εντός των επόμενων μηνών αυτές θα μειωθούν πλήρως».
Εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στο πρόγραμμά της περιλαμβάνεται η 12ωρη εργασία, η καθήλωση του κατώτατου μισθού, το κόψιμο των δαπανών για την υγεία και την παιδεία, η διατήρηση του 1 προς 5 στο δημόσιο.
«Το επενδυτικό σοκ που ετοιμάζεται είναι μία κρυφή ατζέντα κατάργησης των κατακτήσεων του κοινωνικού κράτους.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει έτοιμο ένα τρις-χειρότερο μνημόνιο για τον ελληνικό λαό», δήλωσε.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει κανείς που να υποστηρίζει ότι το 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένα μικρό νούμερο», τονίζοντας, όμως, από το 2019 και μετά δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι όταν η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με το ΔΝΤ, «εσείς απαιτούσατε να κλείσουμε την αξιολόγηση ταχύτατα και να δεχθούμε τα μέτρα».
«Σήμερα ήρθατε να κάνετε τον τσάμπα μάγκα.
Σήμερα μας καταθέσατε μία τροπολογία.
Μόλις είδατε την τεράστια τρύπα στην προπαγάνδα σας, σπεύσατε να την κλείσετε με λάθος τρόπο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, για να συμπληρώσει ότι οι συνταξιούχοι είναι άνθρωποι με υπερηφάνεια και μυαλό και ξέρουν ποιοι τους καταδίκασαν στη φτώχεια με σειρά περικοπών στις συντάξεις μεταξύ 2010 - 2014.
«Κύριε Μητσοτάκη, μη βιάζεστε, το πικρό ποτήρι θα το πιείτε γουλιά-γουλιά και μέχρι το τέλος», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερθείς στο μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι συμπαρατάσσεσαι με τους ακραίους όχι μόνο του κόμματος αλλά όλης της Ευρώπης.
«Ταυτίζεστε με τους πιο ακραίους και σωβινιστικούς κύκλους, που είναι αντί-ευρωπαϊκοί.
Έχετε σκεφτεί ότι η ταύτισή σας στο θέμα του μεταναστευτικού στην Ευρώπη στην ουσία στρέφεστε ενάντια στην πατρίδα μας;
Έχετε σκεφθεί ότι κάποιοι ομοϊδεάτες σας κάποια στιγμή μπορεί να αφήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση μόνη της;
Έχετε την ίδια θέση για την Ελλάδα με αυτήν που έχει το AfD για τη Γερμανία αναφορικά με το προσφυγικό πρόβλημα», υπογράμμισε.
Αναφορικά με το Μακεδονικό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο διεθνής Τύπος γράφει ότι ο κ. Μητσοτάκης έγινε όψιμα Μακεδονομάχος από ανάγκη, «για να μη διαλύσουν το κόμμα οι πατριδοκάπηλοι».
«Προσπαθώντας να πείσετε ότι η συμφωνία με την ΠΓΜΔ είναι η χειρότερη, επιλέγετε και επιμένετε να λέτε ψέματα», τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι πουθενά στη συμφωνία δεν υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνους, υπάρχει μόνο το θέμα της ιθαγένειας.
Όπως δήλωσε, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ παραδέχονται σε συνεντεύξεις τους ότι είναι Σλάβοι και δεν διεκδικούν τίποτα από την ιστορία της Μακεδονίας, ούτε ότι υπάρχει κάποια μειονότητα.
«Υποστηρίζετε ότι υπάρχει χώρος οι αυτονομιστικές δυνάμεις στην περιοχή να δουν αυτή τη συμφωνία ως πρόσκληση για επιθετικές ενέργειες», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, αναφερθείς στη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο «Politico».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση θα είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες ίσοι απέναντι στον νόμο.
«Δεν κάναμε και δεν θα κάνουμε χατίρια σε επιχειρηματίες», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
«Ό,τι και να πείτε κ. Μητσοτάκη δεν μπορείτε να πείσετε γιατί δεν είμαστε το ίδιο.
Έχουμε άλλη διαδρομή.
Μην κάνετε συγκρίσεις, γιατί δεν θα σας βγει σε καλό.
Σταματήστε να παρουσιάζετε τον εαυτό σας ως θύμα κακόβουλης δημοσιογραφίας», συνέχισε την «επίθεση» ο πρωθυπουργός.
«Ως δημόσιο πρόσωπο είστε υποχρεωμένος κ. Μητσοτάκη να δέχεστε και το σχόλιο και την κριτική.
Φανταστείτε τι θα γίνονταν εάν εγώ δεν παρουσίαζα το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ της συζύγου μου, τι θα έγραφαν τα παπαγαλάκια;», ανέφερε.
Αναφορικά με τη σημερινή επέτειο του δημοψηφίσματος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ημέρα αυτή αποτέλεσε την απόλυτη έκφραση του ελληνικού λαού.
«Είμαστε περήφανοι για την 5η του Ιούλη, που αποτέλεσε την απόλυτη έκφραση του ελληνικού λαού.
Όταν εσείς φωνάζατε “Βάστα, Σόιμπλε”, εμείς αντιστεκόμασταν.
Το να μας κάνετε μαθήματα για το πως χειριστήκαμε το ”όχι” του ελληνικού λαού είναι πολιτικό θράσος», δήλωσε.
«Δίχως αυτήν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν θα είχαμε καταφέρει όσα καταφέραμε, να απαλλαγούμε από τα μνημόνια, να ανακτήσουμε την κυριαρχία μας, να γυρίσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας στα χέρια των ελληνικών κυβερνήσεων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει:
«Ο ελληνικός λαός στάθηκε όρθιος παρά τις απειλές και παρά τις προκλήσεις».
Είχε προηγηθεί -στην πρωτολογία τόσο του κ. Τσίπρα όσο και του κ. Μητσοτάκη - ανταλλαγή ιδιαίτερα σκληρών εκφράσεων, με τον πρωθυπουργό να  χαρακτηρίζει ντροπιαστική τη στάση του κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι υπονομεύει τη χώρα, καθώς παρακαλάει τη Γερμανία να εφαρμοστούν οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο.
Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό πολιτικό απατεώνα, ψεύτη και συκοφάντη, ενώ τόνισε ότι είναι το παιδί για όλες τις δουλειές των Ευρωπαίων.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε το αίτημά του για την άμεση διεξαγωγή εκλογών.
Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για την οικονομία, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέστρεψε την οικονομία και προσέθεσε ότι ο κ. Τσίπρας είναι θρασύς γιατί συνεχίζει να στηρίζει το δημοψήφισμα αλλά και τις πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η παρέμβαση στο χρέος είναι αναγκαία, έτσι όπως καταντήσατε την οικονομία».
«Η τάση από τη στιγμή που κτυπήσαμε τον πάτο το 2011 ήταν ανοδική αλλά εκεί που έπρεπε αυτή η τάση να συνεχιστεί ήρθατε εσείς ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Τσίπρας και το δημοψήφισμα που είχατε το θράσος να υπερασπιστείτε», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως «εάν η τάση συνεχιζόταν όπως προέβλεπαν εκείνη την εποχή και η Ελλάδα ακολουθούσε την πορεία Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, το ΑΕΠ θα ήταν στα 200 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα είναι στα 183 δισ. ευρώ».
«Χάσατε με τις σαχλαμάρες σας 34 δισ. ΑΕΠ κάθε χρόνο», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία του «ηθικού χρέους».
«Οι συμπολίτες μας καταλαβαίνουν ότι πνίγονται από τα χρέη και δεν μπορούν να ανταποκριθούν», τόνισε.
Επίσης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ παρέλαβε ιδιωτικό χρέος στα 85,3 δισ., σήμερα είναι στα 131 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα των δικών της τοξικών πολιτικών
Απαντώντας στον κ. Τσίπρα σχετικά με τις συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε νέα επίθεση:
«Μιλήσατε εσείς για σεβασμό στους συνταξιούχους;
Εσείς δεν τάξατε 13η και 14η σύνταξη;
Εσείς δεν κόψατε τις συντάξεις;
Τους έχετε εξευτελίσει και τους κοροϊδεύετε ακόμη και σήμερα;».
«Εάν αλλάξετε πολιτική και ξε-ψηφίσετε αυτά που ψηφίσατε εμείς θα είμαστε μαζί σας», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Για το θέμα του χρέους ο κ. Μητσοτάκης είπε "καλοδεχούμενη οποιαδήποτε παρέμβαση στο χρέος, αναγκαία αλλά όχι ικανή για την ανάπτυξη της οικονομίας όπως τα κάνατε.
Η βιωσιμότητα του χρέους είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.
Αν η τάση που υπήρχε το 2014 συνεχιζόταν, το ΑΕΠ σήμερα θα ήταν 217 δισ. ευρώ ενώ σήμερα είναι 183 δισ., χάσατε με τις σαχλαμάρες σας 34 δισ. ευρώ τον χρόνο".
Αναφέρθηκε όμως και στο ιδιωτικό χρέος κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παρέλαβε το ιδιωτικό χρέος στα 85 δισ. ευρώ και σήμερα είναι 131 δισ. ευρώ λόγω της υπερφορολόγησης και του αφανισμού της μεσαίας τάξης.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ακόμη και σήμερα δηλώνει υπερήφανος για το δημοψήφισμα του 2015 που έκλεισε τις τράπεζες.
"Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χρειαστεί τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που εξανέμισε περιουσία του ελληνικού λαού της τάξης των 25 δισ. ευρώ", είπε χαρακτηριστικά ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργός ότι το καλοκαίρι του 2015 εξαπάτησε όλους του αρχηγούς της αντιπολίτευσης λέγοντάς τους ότι δεν θα κάνει εκλογές και μετά από 40 μέρες έκανε εκλογές.
Αναφέρθηκε στις συντάξεις λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί 13η και 14η σύνταξη και ότι εξαπατά τους συνταξιούχους. Για το θέμα που προέκυψε με τον κ. Μοσκοβισί ρώτησε "ή υπάρχει πρόγραμμα ή δεν υπάρχει".
Απάντησε για το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών λέγοντας
"Ο κ. Σολτς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μετά την συνάντησή μας έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει όχι τον γερμανικό Τύπο αλλά την Εφημερίδα των Συντακτών και τον κ. Καρτερό" και πρόσθεσε ότι είναι στημένη ιστορία από τα υπόγεια του Μαξίμου.
Απάντησε στον πρωθυπουργό για το θέμα των Σκοπίων ότι η συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε nationality που μεταφράζεται σαν εθνικότητα και όχι σαν ιθαγένεια.
Επικαλέστηκε τον κ. Ζάεφ ο οποίος λέει πως "πήραμε από την Ελλάδα αυτά που πάντα ζητούσαμε την εθνικότητα και την γλώσσα".
Μίλησε για δυνατότητα αύξησης του κατώτατου μισθού μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Για το θέμα της διαπλοκής είπε ότι δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με τον CEO της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τις σχέσεις του με τον επιχειρηματία Καλογρίτσα.
Μίλησε επί προσωπικού λέγοντας ότι "Εκδοτικά συγκροτήματα ταυτισμένα με το Μαξίμου έχουν στοχοποιήσει την σύζυγό μου και ότι τάχα δεν ήμασταν σε διάσταση.
Αρχικά η επιτροπή πόθεν έσχες είχε αποφανθεί ότι μπορούμε να καταθέσουμε διαφορετικά πόθεν έσχες και μετά άλλαξε την απόφασή της.
Ως αποτέλεσμα των δημοσιευμάτων και της μήνυσης που κατατέθηκε έγινε στην σύζυγό μου φορολογικός έλεγχος και εν συνεχεία προέκυψε ότι δεν υπάρχει καμία φορολογική εκκρεμότητα και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Είναι άνανδρο και πρωτοφανές αυτό που κάνετε" είπε χαρακτηριστικά.


Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε: 

Τσίπρας: Δεν έχει πάτο το βαρέλι του αυτοεξευτελισμού της ΝΔ - Δεν μιλάτε για την οικονομία γαιτί δεν σας συμφέρει

«Δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι του αυτοεξευτελισμού σας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα... ευχαρίστησε ειρωνικά τον πρόεδρο της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας «δώρο» τη σημερινή συζήτηση, ενώ χαρακτήρισε «μαύρη προπαγάνδα» τα περί 4ου μνημονίου και χαρακτήρισε αδιανόηση την επίθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Νέα Δημοκρατία με τη στάση της απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών παίρνει οριστικά διαζύγιο από τον φιλελευθερισμό.
Υιοθετώντας τις πρακτικές μιας νέας εθνικοφροσύνης προσφέρεται πολιτική κάλυψη στον φασισμό», κατήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «ο κ.Μητσοτάκης έχει τραβήξει οριστικά το δρόμο του μακριά από τις ανάγκες του ελληνικού λαού».
«Δεν ξέρω κε .Μητσοτάκη ποιοι σας συμβουλεύουν να μου κάνετε τέτοια δώρα.
Νομίζω ότι τα τελευταία 8 χρόνια δεν υπήρξε ποτέ ευκαιρία σε πρωθυπουργό της χώρας να αναφερθεί διεξοδικά σε τόσες πολλές μαζεμένες θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Παραλάβαμε μια κατάσταση δραματική το 2015, με την ανεργία στο 27% και επί των ημερών σας να έχει φτάσει στο 28% και με την ανεργία των νέων να προσεγγίζει το 60%», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι είχε βάλει την υπογραφή της για πλεονάσματα 4,5% και δεν κατάφερε ποτέ να προσεγγίσετε τους στόχους που είχε θέσει στα δημοσιονομικά.
«Συνειδητά παραμυθιάζατε τους πολίτες ότι είμαστε λίγο πριν την έξοδο», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
O πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι οργάνωσε τον εγκλωβισμό της επόμενης κυβέρνησης.
«Προς μεγάλη σας στενοχώρια στις 20 Αυγούστου βγαίνουμε καθαρά από τα μνημόνια που μας φέρατε.
Έχει αλλάξει η εικόνα της χώρας, έχει μειωθεί κατά 7 μονάδες η ανεργία», τόνισε ο Α. Τσίπρας.
«Μετά από μια δεκαετία η ελληνική οικονομία καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης.
Τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, όντας σε επίπεδα του 2006.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι για κάθε χρονιά του τρίτου προγράμματος υπερκαλύφθηκαν κατά πολύ», πρόσθεσε.
«Θέλετε διαρκώς κε. Μητσοτάκη να διαιωνίζετε τη μιζέρια.
Θα έπρεπε να υπάρξετε στοιχειωδώς θαρραλέος.
Όποιος δεν διαθέτει πολιτικό σθένος, συνήθως το αντικαθιστά με πολιτικό θράσος.
Το αποδείξατε με τη συμπεριφορά σας στον Moscovici», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σχετικά με την επίθεση του προέδρου της ΝΔ στον Ευρωπαίο Επίτροπο.
«Ο Moscovici είπε ότι τα περί 4ου μνημονίου είναι λόγια του αέρα.
Σας κατεδάφισε το πoλιτικό σας αφήγημα.
Τον βγάλατε ψεύτη», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Μάλιστα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι διακαής της πόθος είναι να περικοπούν οι συντάξεις και τρέμει μήπως αυτό δεν συμβεί.
«Απέδειξε η ΝΔ στον κάθε Έλληνα πολίτη ποιες είναι οι πραγματικές της προθέσεις.
Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η κομματική σας επιβίωση, η δίψα για την επιστροφή στην εξουσία», σημείσε ο πρωθυπουργός.

«Η ΝΔ προσφέρει πολιτική κάλυψη στον φασισμό»

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προσφέρει πολιτική κάλυψη στον φασισμό.
«Υποκριτική και καιροσκοπική η στάση σας κε. Μητσοτάκη στο προσφυγικό και στο Μακεδονικά.
Πουλάτε τις αξίες, τα ιδανικά σας, τις παρακαταθήκες σας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
«Είχατε μια ιστορική ευκαιρία κε. Μητσοτάκη, να διαλέξετε τη σωστή πλευρά της ιστορίας στο προσφυγικό.
 Ταυτίζεστε στο προσφυγικό με την Ευρώπη των εθνικιστών και των λαϊκιστών, οι οποίοι απειλούν την ύπαρξη της ΕΕ».
«Λέω ότι η ΝΔ έχει ευθύνη για αυτόν τον επιχειρούμενο διχασμό και την έξαρση της ακροδεξιάς ρητορικής και πρακτικής», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
Και πρόσθεσε ότι η ακροδεξιά είναι το τελευταίο καταφύγιο των πολιτικών απατεώνων.
«Κε. Μητσοτάκη αποδεικνύετε πως ακολουθείτε αυτό το δρόμο.
Είστε ένα πολιτικό κατασκεύασμα της επιχειρηματικής ελίτ».
«Όταν ανοίγατε σαμπάνιες με τον κ.Φρουζή, κε. Μητσοτάκη, πόσο καιρό περιμένατε ότι θα πιείτε στην υγεία των κορόϊδων; 
Η Ελλάδα δεν είναι πια τσιφλίκι κανενός κ. Φρουζή, κανενός κ. Χριστοφοράκου», ανέφερε σε πολύ υψηλούς τόνους ο Αλ. Τσίπρας.

«Ιστορική η απόφαση του Eurogroup»

Η Ελλάδα βγαίνει καθαρά, οριστικά, αμετάκλητα και με ασφάλεια από τα μνημόνια, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ειδικότερα στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι τράπεζες στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
«Θα πρέπει και οι τράπεζες από εδώ και στο εξής να συμβάλλουν στην προσπάθεια και από μέρος του προβλήματος να γίνουν μέρος της λύσης», τόνισε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση του Eurogroup.
«Είμαστε μοναχά στην αρχή μιας πορείας που διαρκώς θα επιταχύνεται.
Η Ελλάδα μπορεί αυτοδύναμα να επιστρέψει στην κανονικότητα του δανεισμού από τις αγορές.
Το καθοδικό ράλι των ομολόγων μετά τις 22 Ιουνίου δείχνει ότι η απόφαση του Eurogroup έγινε δεκτή θετικά από τις αγορές», τόνισε.
«Ακούσαμε για νέα μνημόνια, για ασφυκτική εποπτεία έως το 2060.
Αυτό που συνέβη είναι ότι η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνεται με εκθέσεις, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες που μπήκαν σε μνημόνια και βγήκαν από αυτά», εξήγησε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τον πρώτο λόγο για τις αλλαγές που θα απαιτούνται θα τον έχει η εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση.

Μητσοτάκης: Πολιτικός απατεώνας ο Τσίπρας

Στη σφοδρή επίθεση του πρωθυπουργού απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής κατά την προ ημερησίας συζήτηση για την οικονομία.
«Όποιον πολίτη και αν ρωτήσετε για το ποιος είναι πολιτικός ψεύτης και απατεώνας, θα σας πουν ο Αλέξης Τσίπρας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Παριστάνατε τον επαναστάτη, εσείς που θα αλλάζατε την Ευρώπη, έχετε γίνει κε. Τσίπρα το παιδί για όλες τις δουλειές.
«Eκτός από ανεύθυνοι, είστε και ανίκανοι.
Αυτή τη συντριβή σας θέλετε να τη βαφτίσετε επιτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Η σημερινή επέτειος σηματοδοτεί το χρονικό της ουσιαστικής πολιτικής σας ήττας.
Φωνάζατε «go back κα Μέρκελ» και τώρα εκλιπαρείτε για δυο λόγια συμπάθειας και ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη.
Πετάξατε στην άκρη τους παλιούς σας συντρόφους για να γίνετε οι εκλεκτοί της νέας διαπλοκής».
Όσον αφορά το Σκοπιανό, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «Χθες μάθαμε πως υπάρχει και Μακεδονικός στρατός.
Πείτε στον κ. Κοτζιά ότι είναι λίγο αργά για δάκρυα...
Είχαμε προειδοποιήσει ότι η συμφωνία παράγει τετελεσμένα από την υπογραφή της.
Γι’αυτό καταθέσαμε την πρόταση μομφής και θέσαμε όλους προ των ευθυνών τους.
Δυστυχώς είχαμε δίκιο».
«Εσείς φωνάζατε για προδότες και για κρεμάλες.
- Εσείς συγκυβερνήσατε με την ακροδεξιά του κ.Καμμένου εδώ και 3,5 χρόνια», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προσφέρει πολιτική κάλυψη στον φασισμό.
«Τελειώνετε με την προπαγάνδα και μην προκαλείτε άλλο τους Έλληνες.
Και επιτέλους, εσείς και κάποιοι στην Ευρώπη που επιμένουν να σας σιγοντάρουν, δείξτε αν μη τι άλλο, λίγο σεβασμό σε ένα λαό που υποφέρει λόγω των δικών σας τραγικών επιλογών».
«Με φιέστες και λαμέ γραβάτες δεν πρόκειται να έρθει η έξοδος από την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο» ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ και εξαπέλυσε φραστική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για το Μακεδονικό, λέγοντας ότι «στη Θεσσαλονίκη πήγε μέχρι το αεροδρόμιο».
Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε το δημοψήφισμα του 2015 λέγοντας ότι δίχασε και εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, ενώ υποστήριξε ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από την «καταστροφική επιλογή που πληρώνει ακόμη η χώρα».
Μνημόνευσε τα capital controls, που συνεχίζονται, και πρόσθεσε ότι «εξακολουθεί να κυβερνά με ψέματα, λαϊκισμό, ανευθυνότητα και ανικανότητα».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης