Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ακόμη και ο ΟΔΔΗΧ δεν αναγνωρίζει ξεκάθαρα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα παρά το 20% του ΑΕΠ έως το 2060

tags :
Ακόμη και ο ΟΔΔΗΧ δεν αναγνωρίζει ξεκάθαρα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα παρά το 20% του ΑΕΠ έως το 2060
Οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι κάτω από 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 που αποτελεί και το κατώτατο όριο αξιολόγησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Η δυναμική του ελληνικού χρέους είναι σαφώς βιώσιμη και σε καθοδική πορεία μετά από τα μέτρα ελάφρυνσης αναφέρει σε 6σέλιδη έκθεση του ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους.
Ωστόσο όπως επισημαίνει η δυναμική του χρέους θεωρείται βιώσιμη ακόμη και σε μακρύτερο χρονικό διάστημα ωστόσο αποφεύγει να αναφερθεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Ουσιαστικά και ο ΟΔΔΗΧ ουσιαστικά ταυτίζεται με τις θέσεις που θα διατυπώσουν τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ με τις εκθέσεις βιωσιμότητας DSA.
Θα αναφέρουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και μεσοπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα συνεχίζει να παραμένει μη βιώσιμο.
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί στο 128% το 2032.
Επίσης προβλέπει ότι οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι κάτω από 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 που αποτελεί και το κατώτατο όριο αξιολόγησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ο ΟΔΔΗΧ έχει λάβει υπόψη του ως παραδοχές ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται 3% μεταξύ 2023 και 2060, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2,2% ετησίως μεταξύ 2023 έως 2060 και η μέση αναχρηματοδότηση με 5,2% μεταξύ 2023 έως 2060.
Η Ελλάδα θα λάβει και κέρδη από τα ομόλογα που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και ΕΚΤ ύψους 5,8 δισεκ.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης