Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καθαρή έξοδος ή 4ο μνημόνιο; - Ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης λέει την αλήθεια; – Κανείς από τους δύο

Καθαρή έξοδος ή 4ο μνημόνιο; - Ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης λέει την αλήθεια; – Κανείς από τους δύο
Καταλυτικός παράγοντας η περικοπή ή μη των συντάξεων
Για μια ακόμα σκληρή αντιπαράθεση και σύγκρουση στη Βουλή ετοιμάζονται Τσίπρας και Μητσοτάκης με αφορμή την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ελληνική οικονομία μετά τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Ο κ.Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει πως οι αποφάσεις του Eurogroup είναι ιστορικές για την χώρα, καθώς με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η χώρα γυρνά σελίδα, βγαίνει καθαρά από τα μνημονιακά προγράμματα και στρέφει το ενδιαφέρον της στο πώς θα πορευθεί στη μεταμνημονιακή περίοδο.
Ο κ.Μητσοτάκης θα επαναλάβει και αυτός με τη σειρά του ότι δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος, ότι επί της ουσίας είμαστε αντιμέτωποι με ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο μια και υπάρχουν μπροστά μέτρα ύψους 5 δις ευρώ και θα υποστηρίξει ότι καμία χώρα που δεν βγήκε από μνημονιακό πρόγραμμα δεν είχε τόσο αυστηρή και αυξημένη επιτήρηση όσο η Ελλάδα.
Ο Τσίπρας λοιπόν μιλάει για καθαρή έξοδο, ο Μητσοτάκης για 4ο μνημόνιο.
Τι από τα δύο ισχύει;
Ποιος από τους δύο λέει την αλήθεια;
Μάλλον κανείς από τους δύο, ή καλύτερα και οι δύο επιλέγουν να αναφερθούν επιλεκτικά στην πραγματικότητα.
Τον Αύγουστο η Ελλάδα πράγματι βγαίνει από τα μνημονιακά προγράμματα, στα οποία μπήκε πρώτη και βγαίνει τελευταία.
Χωρίς πράγματι να προβλέπονται νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Διότι υπάρχουν μέτρα ύψους 5 δις ευρώ που μας «έρχονται» από το παρελθόν και τα οποία σύντομα θα τα βρούμε μπροστά μας.
Επιπλέον, τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ που είναι υποχρεωμένη να φέρει εις πέρας η Ελλάδα τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια συνεπάγεται αν μη τι άλλο τη διατήρηση μιας σφικτής οικονομικής πολιτικής, καθιστώντας ερωτηματικό το κατά πόσο είναι εφικτή μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.
Την ίδια στιγμή όμως κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι η Ελλάδα έχει λάβει μια ισχυρή ανάσα, ότι έχει διασφαλίσει τουλάχιστον μια διετία οικονομικής σταθερότητας και πλέον έχει στα χέρια της την ευκαιρία να κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες κινήσεις για να καταστήσει πιο αισιόδοξο το μέλλον της.
Υπό αυτά τα δεδομένα είναι προφανές πως δεν υπάρχει χώρος ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για καταστροφολογία, όποια επικοινωνιακά τερτίπια και αν επιστρατεύσουν Τσίπρας, Μητσοτάκης.
Κυρίως διότι όλα αυτά δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό αντίκτυπο στην τσέπη και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Μόνο που εδώ μπαίνει μια εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρος.
Το ζήτημα της περικοπής ή όχι των συντάξεων.
Περικοπές για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση Τσίπρα να ισχύσουν από το 2019 και τις οποίες τώρα επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί και να ακυρώσει, την ώρα που κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι το αφήνουν ανοιχτό.
Είναι προφανές πόσο κρίσιμο είναι το εν λόγω ζήτημα.
Εάν οι περικοπές των συντάξεων προχωρήσουν όπως είναι προγραμματισμένο, η κυβέρνηση Τσίπρα θα δεχθεί ένα ακόμα ισχυρό πολιτικό ράπισμα, το οποίο μπορεί να είναι και το καθοριστικό για την ήττα της στις επόμενες εκλογές.
Εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις, θα πρόκειται για μια τεράστια πολιτική νίκη του Τσίπρα.
Καθώς αφενός θα καταρρίπτει την επιχειρηματολογία Μητσοτάκη περί νέων μέτρων και νέου μνημονίου και αφετέρου θα στέλνει σαφές μήνυμα πως το κλίμα έχει αλλάξει, πως είναι δυνατό να αντιστραφούν και άλλα αρνητικά μέτρα και πως σε κάθε περίπτωση τα καλύτερα έρχονται.
Και το κυριότερο έχουν αντίκτυπο στην τσέπη των πολιτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης