Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας είναι έτοιμος να ξεκινήσει - Ποια από τις δύο χώρες θα αντέξει περισσότερο;

CNN Money: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας είναι έτοιμος να ξεκινήσει - Ποια από τις δύο χώρες θα αντέξει περισσότερο;
Μετά από αρκετούς μήνες απειλών και αψιμαχιών, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας πρόκειται να γίνει πραγματικότητα
Την Παρασκευή (6/7) οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αναμένται να ξεκινήσουν την επιβολή δασμών υψους 34 δισ. δολ. στις εκατέρωθεν εξαγωγές τους, γεγονός που αποτελεί την πρώτη κίνηση ενός διαφενόμενου κύκλου μέτρων και αντίμετρων.
Το προβλεπόμενα μέτρα έχουν ήδη αναστατώσει τις αγορές και έχουν οδηγήσει σε προειδοποιήσεις των εταιρειών, σχετικά στη ζημιά που αναμένεται να προκληθεί σε αυτές, καθώς και στις υψηλότερες τιμές που θα προκύψουν για τους καταναλωτές.
Ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, και οι σύμβουλοί του υποστηρίζουν ότι οι δασμοί είναι απαραίτητοι προκειμένου να σκηθεί πίεση στην Κίνα ώστε να εγκαταλείψει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της, τι οποίες το Πεκίνο έχει αρνηθεί κατηγορηματικά.
Ένας από τους παράγοντες που οδηγούν αυτή τη διαμάχη είναι η αγανάκτηση των ΗΠΑ για το έλλειμμα 375 δισ. δολ. στο εμπόριο αγαθών με την Κίνα, ενώ μετά από τρεις γύρους διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, ο Trump αποφάσισε να προχωρήσει στους δασμούς.
Η σύγκρουση με την Κίνα έρχεται σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο η διοίκηση Trump βρίσκεται επίσης σε εμπορική διαμάχη με συμμάχους της, όπως τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου οδήγησαν σε αντίποινα έναντι αμερκανικών εξαγωγών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πρώτα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα των ΗΠΑ, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ενώ εν συνεχεία η Κίνα θα προχωρήσει σε αντίμετρα, καθώς όπως αναφέρει το Υπουργείο Εμπορίου, το Πεκίνο «δε θα ρίξει ποτέ την πρώτη βολή αλλά θα αναγκαστεί να απαντήσει».
Οι ΗΠΑ αναμένεται επίσης να προχωρήσουν σε επιπλέον δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές αργότερα εντός του καλοκαιριού, και η Κίνα έχει δεσμευτεί να αντιδράσει με αντίστοιχους δασμούς.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, εάν οι δασμοί σταματήσουν σε εκείνο το σημείο, οι επιπτώσεις στις οικονομίες των δύο χωρών θα είναι περιορισμένες.
Ωστόσο, ο κ. Trump δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα απαντήσει στην αντίποινα του Πεκίνου με δασμούς ύψους έως και 400 δισ. δολ. σε κινεζικά αγαθά, αυξάνοντας την προοπτική επιδείνωσης των εμπορικών μέτρων.
Για πρώτη φορά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι δύσκολο κάποια από τις δύο πλευρές να υποχωρήσει.
«Απειλώντας με μονομερή δράση χωρίς να έχει συμμάχους και χωρίς να περιορίζει τις εγχώριες διαφωνίες σχετικά με το εμπόριιο, η κυβέρνηση Trump προσκάλεσε την Κίνα να αντισταθεί σθεναρά», υπογραμμίζει ο Scott Kennedy, ο οποίος είναι διευθυντής στον τομέα κινεζικών επιχειρήσεων και πολτικής οικονομίας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
«Η κυβέρνηση Trump πιστεύει επίσης ότι η έναρξη ενός εμπορικού πολέμου είναι προς το συμφέρον της, καθώς και ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά δυνατή ώστε να υπομείνει τους εμπορικούς φραγμούς, και πιέζει σκληρά την Κίνα στο εμπόριο ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των ΗΠΑ σε άλλα ζητήματα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι δύο γιγαντιαίες οικονομίες εμφανίζονται έτοιμες να δουν ποια πλευρά μπορεί να αντέξει τον περισσότερο πόνο.
Οι ζημιές θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε άλλες οικονομίες, πλήττοντας την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και αναγκάζοντας τις εταιρείες να καθυστερούν τις επενδύσεις.
Οι φόβοι γύρω από τον αντίκυτπο της εμπορικής σύγκρουσης έχουν κλονίσει τις αγορές παγκοσμίως, με τις τις μετοχές στην Κίνα να υπόκεινται σε ιδιαίτερη πίεση τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Kenedy πιστεύει ότι ο ενθουσιασμός της διοίκησης Trump για τη σύγκρουση «θα διαβρωθεί καθώς ο οικονομικός πόνος και η πολιτική επιδείνωση από τον εμπορικό πόλεμο επομένουν», ενώ πρόσθεσε ότι «σε εκείνο το σημείο οι ΗΠΑ θα ενδεφέρονται περισσότερο για διαπραγματεύσεις και η κινεζική πλευρά θα θέλει επίσης να έρθουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι».
Ωστόσο, η επίτευξης μίας συμφωνίας που να ευχαριστεί και τις δύο πλευρές θα είναι δύσκολη, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι τρέχουσες απαιτήσεις των ΗΠΑ δε θα γίνουν δεκτές από την Κίνα, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη της οικονομίας της.
«Θεωρώ ότι είναι δύσκολο η διοίκηση του Trump να μπορέσει να διαπραγματευτεί μία συμφωνία που θα μπορέσει να παραμείνει σε ισχύ», υπογραμμίζει ο Kenedy, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι «αναμένουμε από τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε μία συμφωνία η οποία θα φαίνεται καλή στα χαρτιά, αλλά δε θα έχει διάρκεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης