Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Ο εμπορικός πόλεμος θα εξαλείψει 800 δισ. δολάρια από το παγκόσμιο ΑΕΠ

tags :
Oxford Economics: Ο εμπορικός πόλεμος θα εξαλείψει 800 δισ. δολάρια από το παγκόσμιο ΑΕΠ
Ο εμπορικός πόλεμος θα πλήξει σημαντικά το παγκόσμιο εμπόριο και ΑΕΠ, προειδοποιεί η Oxford Economics
Ένας ενδεχόμενος πλήρης εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και εταίρων, θα πλήξει σημαντικά το παγκόσμιο εμπόριο και, ως αποτέλεσμα, το παγκόσμιο ΑΕΠ, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Oxford Economics.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας οικονομικών αναλύσεων, μία περαιτέρω επιδείνωση των εμπορικών εντάσεων, απόρροια των πολιτικών προστατευτισμού από πλευράς Donald Trump, ενδέχεται να εξαλείψει το 4% του όγκου στο παγκόσμιο εμπόριο, ετησίως.
Ως αποτέλεσμα, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 40 μονάδες βάσης (0,4%), ή 800 δισεκ. δολάρια σε όρους 2017.
«Η απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι σημαντική», σχολιάζει σχετικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Adam Slater.
Σε ξεχωριστή της έκθεση, η εταιρεία υπολόγισε ότι, σε περίπτωση που γίνουν πράξη οι νέοι δασμοί σε εισαγωγές αυτοκινήτων από πλευράς Ουάσιγκτον αλλά και τα αντίποινα της ΕΕ, θα αποτελέσουν παρελθόν περίπου 100.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, το 2019, ενώ το αμερικανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,1 εκατοστιαίες μονάδες.
«Οι πρόσφατες απειλές για νέους δασμούς, εάν υλοποιηθούν, θα επεκτείνουν τους υψηλότερους δασμούς σε πάνω από το 4% των παγκόσμιων εισαγωγών», σημειώνεται.



Όπως επισημαίνεται, μεταξύ 2015 και 2017 το παγκόσμιο εμπόριο επιταχυνόταν, ωστόσο η τάση αντιστράφηκε μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Donald Trump, στις αρχές του 2017.
«Οι ΗΠΑ διαθέτει επιπλέον χώρο (σε ό,τι αφορά στον αντίκτυπο των δασμών), δεδομένου ότι η οικονομία της αναπτύσσεται σήμερα πιο γρήγορα από ό,τι οι λοιπές μεγάλες οικονομίες.
Ωστόσο, απειλούνται από έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο, σε μία περίοδο που οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια και οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται», εκτιμά ο κ. Slater.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης