Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μπράχος (Γ.Γ. ΥΠΕΞ) στο BN: Το Μακεδονία με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών χρησιμοποιείται μόνο από ελληνικές εταιρίες

Μπράχος (Γ.Γ. ΥΠΕΞ) στο BN: Το Μακεδονία με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών χρησιμοποιείται μόνο από ελληνικές εταιρίες
Μπράχος (γ.γ ΥΠΕΞ) στοι BN: Το όνομα Μακεδονία με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών  χρησιμοποιείται μόνο από ελληνικές επιχειρήσεις
Τα ελληνικά εμπορικά σήματα με το όνομα Μακεδονία θα παραμείνουν και μετά την επικύρωση συμφωνίας από  την ελληνική Βουλή, ενώ δεν υπάρχει καμία προοπτική αλλαγής ονομασίας για τα επιχειρηματικά σήματα τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί με το με το διακριτικό τίτλο ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) όπως και για τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Μπράχος μιλά στο bankingnews για τα βήματα υλοποίησης της συμφωνίας που έχει στο επίκεντρο τα σήματα και τα λογότυπα των εταιρειών  που φέρουν το όνομα Μακεδονία.
Ο γενικός γραμματέας κ. Γιάννης Μπράχος λέει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει όνομα το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όπως και το γνωστό ξενοδοχείο Makedonia Palace δίνοντας κάποια παραδείγματα για την υλοποίηση της συμφωνίας.
Ο κ. Γιάννης Μπράχος επισημαίνει ότι η διατήρηση του ονόματος Μακεδονία κατοχυρώνεται από τη συμφωνία η οποία  να σημειωθεί απαγορεύει ρητά τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από την πλευρά των Σκοπίων.
Προσθέτει ότι η συμφωνία προβλέπει τη χρήση επιθετικού προσδιορισμού για την άλλη πλευρά δίνοντας ως χρήση τη λέξη Μακεδονικός.
Σπεύδει όμως να διευκρινίσει ότι το εμπορικό σήμα  Μακεδονικός χαλβάς αφοί Χαϊτογλου δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα καθώς το εμπορικό όνομα προστατεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο καθώς το όνομα είναι κατοχυρωμένο.
Επίσης για τον Μακεδονικό Οίνο ως κατηγορία προϊόντος δεν τίθεται καμία μεταβολή μετά τη συμφωνία διότι έχει αναγνωρισθεί ως όνομα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπογραμμίζει ότι οι υπάρχουσες συμβατικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές  από τη χώρα της Βόρειας Μακεδονίας για να υλοποιηθεί, η συμφωνία σύνδεσης της χώρας με την Ε.Ε., η οποία θα πάρει το «βάπτισμα» της ένταξης τον Ιούνιο του 2019.  
Ο γενικός γραμματέας κ. Γιάννης Μπράχος καθιστά σαφές ότι έχει γίνει στο εθνικό δίκαιο με βάση τα εμπορικά σήματα και τα εταιρικά λογότυπα  θα λειτουργούν με το ίδιο καθεστώς σε εθνικό επίπεδο και μετά τη συμφωνία ενώ σε διεθνές επίπεδο βαρύνουσα σημασία έχει αυτός που έχει κατοχυρώσει πρώτος το όνομα ως εμπορικό σήμα.
Ο ίδιος θεωρεί ότι με την υλοποίηση της συμφωνίας πιθανόν να υπάρχουν δυο προϊόντα από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας που έχουν κατοχυρωθεί διεθνώς μέσα από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, στον οποίο που συμμετέχουν 117 κράτη.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών λέει ότι είναι προς το συμφέρον των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων η συμφωνία να υλοποιηθεί το συντομότερο  δυνατό έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εμπειρογνώμονες την  εργασία τους για την αντιμετώπιση προβλημάτων που πιθανώς προκύψουν.
Η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία   Εμπορίου, που έχει ως αντικείμενο τα εμπορικά σήματα εργάζονται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσουν τα ζήτημα και καλούνται να τα διευθετήσουν τουλάχιστον σε τρία χρόνια.
Στις διακρατικές ομάδες διαπραγμάτευσης θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ε.Ε και του Οργανισμού Πνευματικής ιδιοκτησίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη αποζημίωσης σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση υποχρεωθεί σε αλλαγή σήματος καθώς στην περίπτωση αυτή το θέμα αντιμετωπίζεται αυστηρά μέσα  από την εθνική και διεθνή νομοθεσία για τα εμπορικά σήματα τα οποία  δεν   έχουν κατοχυρωθεί  από τον επιχειρηματία.  
Ο κ. Γ.  Μπράχος εκτιμά ότι με τη συμφωνία θα διαμορφωθούν συνθήκες διαλόγου μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών που με καλή τη πίστη  θα βρουν διέξοδο και λύσεις στα ζητήματα που αφορούν τα εμπορικά σήματα για τα οποία όσα είναι είναι κατοχυρωμένα στο ευρωπαϊκό  και εθνικό δίκαιο είναι δεδομένα και δεν αλλάζουν.
Πρέπει να σημειωθεί  ότι στα σήματα δεν εμπλέκονται τα κράτη στα ΠΟΠ και στα ΠΓΕ υπάρχει συγκεκριμένο δίκαιο που τα διασφαλίζει.
Τέλος να σημειωθεί ότι κ. Γ. Μπράχος δεν ήταν σε θέση  προβλέψει το χρόνο που έρθει η συμφωνία των Πρεσπών προς συζήτηση στη Βουλή καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν από την γειτονική χώρα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης