Πολιτική

CNBC: Οργισμένη η ΝΔ από τα θετικά λόγια των Ευρωπαίων για τον Αλέξη Τσίπρα

CNBC: Οργισμένη η ΝΔ από τα θετικά λόγια των Ευρωπαίων για τον Αλέξη Τσίπρα
«Επίθεση» της ελληνικής αντιπολίτευσης στον Moscovici για τα «καλά του λόγια για την κυβέρνηση»
Ως «οργισμένη» χαρακτηρίζει το CNBC τη Νέα Δημοκρατία, σε δημοσίευμά του, καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και κυρίως ο Επίτροπος Pier Moscovici, μίλησαν με θετικά λόγια για την νυν ελληνική κυβέρνηση, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει και κάποια χαλάρωση των δεσμεύσεων, εάν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα.
«Είναι ένας κρίσιμος χρόνος για την Ελλάδα, δεδομένου ότι πρόκειται να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο.
Το μέλλον της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος γίνεται όλο και πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα, όχι μόνο επειδή η ημερομηνία εξόδου, 20 Αυγούστου 2018, πλησιάζει γρήγορα, αλλά κυρίως επειδή υπάρχει υπόνοια ότι οι εκλογές θα γίνουν πριν από τον Οκτώβριο του 2019 και οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την προσέλκυση των ψηφοφόρων», αναφέρει το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου.
Παράλληλα σχολιάζει την επίθεση της ελληνικής αντιπολίτευσης στον Ευρωπαίο Επίτροπο, υπεύθυνο για θέματα Οικονομικών Υποθέσεων, Pier Moscovici, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα δήλωσε ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είναι άκαμπτες», καθώς κάποιοι «μετέφρασαν» αυτή τη δήλωση ως «παράθυρο» αναβολής της περικοπής των συντάξεων που έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2019 καί είναι μεταξύ των μέτρων που έχουν, ήδη, ψηφιστεί.
«Ένα τέτοιο μήνυμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υποστηρικτικό για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς μπορεί να ισχυριστεί ότι το τρίτο σχέδιο διάσωσης ήταν επιτυχημένο - σε αντίθεση με τα προηγούμενα - και ότι είναι πλέον σε θέση η κυβέρνησή του να μπορέσει να αντιστρέψει ορισμένες από τις περικοπές λιτότητας», προσθέτει το CNBC.
Επιπρόσθετα πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε επικοινωνία του (μέσω e-mail) με το αμερικανικό δίκτυο τόνισε ότι «έξι μήνες μετά, οι Έλληνες συνταξιούχοι και οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν ένα νομοσχέδιο 5,1 δισ. ευρώ το οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Επίτροπο Moscovici και τους πιστωτές μας.
Οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% κατά μέσο όρο μέχρι το 2060, καθώς και οι τριμηνιαίες ανασκοπήσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν μία εξαιρετικά βαριά εποπτεία!
Αυτό σαφώς δεν είναι καθαρή έξοδος, ανεξάρτητα από το τι λένε».
Συνεχίζοντας το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι άποψη της ΝΔ είναι ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να τελεί υπό την εποπτεία των ευρωπαίων πιστωτών και θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί με τις καθιερωμένες οικονομικές δεσμεύσεις.
Η Ελλάδα υποσχέθηκε στους ευρωπαίους πιστωτές ότι θα επιτύχει ορισμένους οικονομικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου ενός πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού 3,5% τα επόμενα 4 χρόνια και 2,2% για 37 χρόνια μετά.
Εάν η Ελλάδα δεν επιτύχει αυτούς τους στόχους, τότε μέρος από την ελάφρυνση του χρέους που έλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης δεν θα υλοποιηθεί.
«Μιλώντας στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο κεντροδεξιός ηγέτης κ. Μητσοτάκης ήταν αναστατωμένος από τις δηλώσεις του κ. Moscovici, επειδή ο Επίτροπος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τέταρτο πρόγραμμα.
Πάντως επικεφαλής του ESM, κ. Klaus Regling προειδοποίησε ότι οι αγορές και οι επενδυτές θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την Ελλάδα και τυχόν παρεκκλίσεις από τις πολιτικές που έχει αναλάβει η Αθήνα ενδέχεται να επιφέρουν περαιτέρω οικονομικά προβλήματα», καταλήγει το δημοσίευμα.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης