Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προεκλογικό μπαλκόνι έκαναν το βήμα της Βουλής Τσίπρας - Μητσοτάκης

Προεκλογικό μπαλκόνι έκαναν το βήμα της Βουλής Τσίπρας - Μητσοτάκης
Συγκρούστηκαν για όλα και αντάλλαξαν προσωπικές αλληλοκατηγορίες σε πολύ υψηλούς τόνους
Σε μια περίοδο που το θέμα του σεναρίου της προσφυγής στις κάλπες βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία που εκτυλίχθηκε σε μια σκληρή αντιπαράθεση στην οποία περίσσεψαν οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, κατέδειξε ότι η χώρα οδεύει «πρόσω ολοταχώς» για εκλογές.
Η διαδικασία προσέλαβε εξ αρχής διάσταση προσωπικής σύγκρουσης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ μεταξύ άλλων και οπωσδήποτε περαν της οικονομίας βρέθηκαν το προσφυγικό μεταναστευτικό αλλά και η συμφωνία των Πρεσπών.
Η συζήτηση τα είχε όλα: ένταση, πολύ βαρείς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, πρωτοφανείς για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, με προσωπικές βολές και αλληλοκατηγορίες για διαπλοκή σε οξύτατο πολιτικό κλίμα αλλά πάντα με φόντο τις εκλογές.
«Ντροπή, ντροπή», είπε χαρακτηριστικά κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός απευθυνομενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο οποίος του απάντησε «είστε ψεύτης με Ψ κεφαλαίο».
Οι δηλητηριώδεις επιθέσεις που αντάλλαξαν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων οι οποίοι μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της συζήτησης στη Βουλή, από πολλούς εισπράχθηκαν ως προάγγελος του τι θα επακολουθήσει το επόμενο  διάστημα και μέχρι να φτάσει η ώρα της κάλπης καθώς και για το σκηνικό πόλωσης που διαμορφώνουν κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση.
«Οι επόμενες εκλογές θα είναι εντελώς πολωτικές με δύο ανταγωνιστές, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μονοπωλούν την αρένα», ήταν μια από τις φράσεις που ακουγόταν στα πηγαδάκια των βουλευτών στους διαδρόμους της Βουλής.
Το μόνο θέμα το οποίο παραμένει εκκρεμές και δεν συζητήθηκε την Πέμπτη στη συζήτηση στη Βουλή, όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικοί παράγοντες, είναι, πότε θα ρίξει την κυβέρνηση ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.
Το τελευταίο διάστημα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει παρουσιάσει διάφορες εκδοχές, θα τη ρίξει αν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών με την ψήφο 151 βουλευτών, θα το πράξει επίσης ή δεν θα το πράξει με την ψήφο 180 βουλευτών, δεν θα τη ρίξει ποτέ κ.ο.κ.
Ωστόσο, κανείς από τους δύο, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ούτε ο Πάνος Καμμένος δεν μίλησε για τον χρόνο ζωής αυτής της κυβέρνησης, σχολίαζαν επιδεικτικά βουλευτές της αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι το τοπίο παραμένει θολό σε πολλά μέτωπα σε αυτή την προεκλογική περίοδο που διανύουμε.
Ίσως τη λύση σε ότι αφορά την συνοχή της κυβέρνησης να έδωσε ο Ζόραν Ζάεφ, σημειώνουν πολιτικοί παράγοντες, ο οποίος προσδιόρισε το δημοψήφισμα στη χώρα του, στις 23, 30 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου και άφησε να εννοηθεί ότι μέχρι μέσα Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες.
Σε κάθε περίπτωση όμως το ορόσημο παραμένει η ετυμηγορια του λαού της γείτονος στο δημοψήφισμα και άρα οι οποιες επιπτώσεις υπάρχουν στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό θα γίνουν εμφανείς στις αρχές του φθινοπώρου και θα επηρεάσουν και τις αποφάσεις στη χώρα μας.
Το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι πλέον πολύ πιθανό, παρά το γεγονός ότι το μέγαρο Μαξίμου επισήμως, διαψεύδει όλα τα ενδεχόμενα.
Αν και, ο πρωθυπουργός παρέλειψε να το κάνει την Πέμπτη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.
Πάντως, είναι γεγονός, ότι τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, κάνουν λόγο για σενάρια περί ημερομηνίας εκλογών ενώ δεν κρύβουν την πεποίθησή τους ότι το ενδεχόμενο διεξαγωγής τους μέσα στο 2018 δεν έκλεισε ποτέ και το όλο θέμα παραμένει ανοιχτό.
Κατ’ αυτούς, η κυβέρνηση θα σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά, οδεύοντας προς την έξοδο από το μνημόνιο στις 21 Αυγούστου του 2018 και παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα οι οποίες αρχής γενομένης από το φθινόπωρο, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις και στην Ελλάδα.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης