Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος - «Πάτησε το κουμπί» ο Trump - Αντίποινα από την Κίνα, στην αντεπίθεση η Ρωσία

tags :
Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος - «Πάτησε το κουμπί» ο Trump - Αντίποινα από την Κίνα, στην αντεπίθεση η Ρωσία
Σε ισχύ οι δασμοί 25% σε 818 κινέζικα προϊόντα που αντιστοιχούν σε εισαγωγές 34 δις δολαρίων
(upd1) Κλιμακώνεται η διαμάχη στο παγκόσμιο εμπόριο, μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump να ενεργοποιήσει τους δαμσούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.
Η απάντηση του Πεκίνου ήταν άμεση, με την ανακοίνωση αντιποίνων και προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ενώ στην αντεπίθεση πέρασε και η Ρωσία, με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ.
O Trump πάτησε σήμερα το κουμπί του εμπορικού πολέμου με την Κίνα,  καθώς σε ισχύ είναι από τα ξημερώματα οι δασμοί της τάξης του 25% σε 818 κινέζικα προϊόντα, εισαγωγές που αντιστοιχούν σε 34 δις δολάρια.


Η απάντηση από το Πεκίνο ήταν άμεση, όπως άλλωστε είχε προειδοποιήσει, επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας και προσφεύγοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Μάλιστα λίγο πριν τεθούν σε εφαρμογή οι δασμοί των ΗΠΑ, τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας κατηγόρησαν τον Λευκό Οίκο ότι συμπεριφέρεται σαν «συμμορία», την ώρα που ο Trump απειλεί για νέους πρόσθετους δασμούς.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι σε διάρκεια δύο εβδομάδων από σήμερα, θα υπάρξουν πρόσθετοι δασμοί ύψους 16 δις δολαρίων σε κινέζικα προϊόντα ενώ απειλεί ότι υπάρχει μια ακόμα λίστα με κινέζικα προϊόντα, στα οποία εξετάζει να επιβάλει δασμούς ύψους 500 δις δολαρίων.
Από την πλευρά της η Κίνα διαμηνύει ότι δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς και ότι θα απαντά με δασμούς ίσης αξίας στα μέτρα που λαμβάνει η διακυβέρνηση των ΗΠΑ.



Σύμφωνα με το Reuters, αν και η αρχική αυτή αντιπαράθεση δεν αναμένεται να έχει μεγάλες και άμεσες οικονομικές συνέπειες, υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια παρατεταμένη σύγκρουση που θα επηρεάσει αρνητικά τους παραγωγούς και τους εισαγωγείς των «πληττόμενων» προϊόντων και που θα αποτελέσει πλήγμα για το παγκόσμιο εμπόριο, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Κίνα εκτιμά πως από την επιβολή των δασμών αυτών – των 34 δις δολαρίων και των 16 δις δολαρίων που έρχονται – η οικονομική ανάπτυξη της θα μειωθεί κατά 0,2% του ΑΕΠ της την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτηρίζει τον εμπορικό προστατευτισμό και τις μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ «κοντόφθαλμες» καλώντας τους Ευρωπαίους να εργαστούν με την Κίνα για ναι διασφαλίσουν ένα ελεύθερο σύστημα εμπορίου παγκοσμίως.
 
Στην αντεπίθεση η Ρωσία, επέβαλε δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα

Στην αντεπίθεση περνά η Ρωσία, καθώς ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα.
Οι δασμοί κυμαίνονται μεταξύ 25 - 40% και αφορούν εξοπλισμό κατασκευής δρόμων, εξοπλισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, εργαλεία για μεταλλεύματα, εξοπλισμό γεωτρήσεων και οπτικές ίνες.
Η Ρωσία σκοπεύει «να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της» μετά τους δασμούς που επέβαλαν σήμερα στο μεταξύ τους εμπόριο οι ΗΠΑ και η Κίνα, προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο.
« Η Ρωσία έλαβε και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα.
 Ακόμα περισσότερο καθώς τα μέτρα αυτά προβλέπονται από τους κανόνες και τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» δήλωσε στους δημοσιογράφος ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου D. Peskov.
Ο Ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε οτι η Μόσχα « παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή» τις ενέργειες των δύο πλευρών στον εμπορικό αυτό πόλεμο εκφράζοντας την ανησυχία του για τις «επιπτώσεις που θα έχουν σε συγκεκριμένους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας».

Είναι το 5G η πραγματική αιτία του πολέμου;

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μόλις ξεκίνησε, με την κλιμάκωσή του να είναι σε εξέλιξη, μετά από μήνες εκατέρωθεν απειλών για επιβολή δασμών ύψους αρκετών δισ. δολαρίων.
Αν και στα πρωτοσέλιδα των ιστοσελίδων και των εφημερίδων βρίσκονται προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα ή η σόγια, το CNBC σε εκτενή ανάλυσή του τονίζει ότι υπάρχει και μία «κρυφή πηγή» που προκαλεί αυτόν τον εμπορικό πόλεμο, η οποία δεν είναι άλλη από την τεχνολογία 5G.
Η τεχνολογία αυτή καθορίζει την επόμενη γενιά του mobile Internet, με τους χρήστες να μπορούν να «κατεβάζουν» ταινίες εντός δευτερολέπτων, ενώ αναμένεται ότι θα επηρεάσει όλα τα επίπεδα της οικονομίας. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης