Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η επόμενη μέρα της «μάχης» Τσίπρα – Μητσοτάκη – Τι ξεκαθαρίζει, τι μένει αναπάντητο στο δρόμο προς την κάλπη

Η επόμενη μέρα της «μάχης» Τσίπρα – Μητσοτάκη – Τι ξεκαθαρίζει, τι μένει αναπάντητο στο δρόμο προς την κάλπη
Ποια συμπεράσματα εξάγονται από τις τελευταίες ταραχώδεις πολιτικές εξελίξεις…
Η χθεσινή αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή μπορεί να μην έβγαλε τίποτα ουσιαστικό ως προς το τι θα συμβεί στην χώρα μετά τις 20 Αυγούστου αλλά αποτέλεσε μια πρώτη ένδειξη για το πώς θα κινηθούν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στο δρόμο προς την κάλπη.
Πορεία που όπως φαίνεται θα κινηθεί σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μέσα στο οποίο θα κληθούν όλο το επόμενο διάστημα να ξεδιπλώσουν την πολιτική στρατηγική τους.
Μετά την «εκτόνωση» τους στη Βουλή είναι προφανές πως ο Αλέξης Τσίπρας θα στρέψει την προσοχή και τη ρητορική του στην οικονομία, ποντάροντας στην 20η Αυγούστου και στην ελπίδα ότι τα καλά νέα μπορούν να αρχίσουν σταδιακά να αλλάζουν την ψυχολογία και το κλίμα και στην κοινωνία.
Η στροφή του Τσίπρα στην οικονομία θα συμπαρασύρει και τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα επιμείνει στην προσπάθεια να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα και να παρουσιάσει τη δική του πολιτική πρόταση.
Η 20η Αυγούστου και η ΔΕΘ θα είναι ημερομηνίες και γεγονότα που θα επιχειρήσουν και οι δύο να εκμεταλλευτούν στο έπακρο έτσι ώστε να αποκομίσουν πολιτικούς πόντους και κέρδη στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.
Μέχρι στιγμής, κάποια ζητήματα φαίνεται να ξεκαθαρίζουν:
Πρώτον, απομακρύνεται οριστικά το σενάριο πτώσης της κυβέρνησης εντός του 2018.
Η συμφωνία των Πρεσπών θα αργήσει να φτάσει στην ελληνική Βουλή, καθώς αναμένεται την άνοιξη του 2019.
Άρα η απειλή των ΑΝΕΛ να ρίξει την κυβέρνηση αποκλείεται να συμβεί  εντός του 2018 και μένει να φανεί αν θα τηρηθεί το 2019.
Δεύτερον, οι εθνικές εκλογές μάλλον «κλειδώνουν» για το Μάιο του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές.
Οι πρόωρες εκλογές θα πρέπει να αποκλειστούν.
Εφόσον το Σκοπιανό δεν πιέζει και ο στρατηγικός σχεδιασμός του Τσίπρα είναι να «τραβήξει» χρονικά η κυβέρνηση όσο μακρύτερα γίνεται προκειμένου τα θετικά μέτρα στην οικονομία να περάσουν και να φανούν στη ζωή των πολιτών, το βασικό σενάριο θέλει εκλογές το Μάιο του 2019.
Τρίτον, η προεκλογική μάχη θα είναι κυρίως υπόθεση δύο και συγκεκριμένα των Τσίπρα – Μητσοτάκη.
Η πολιτική τους αντιπαράθεση θα πραγματοποιηθεί σε ένα ιδιαίτερα πολωμένο και συγκρουσιακό κλίμα.
Κάτι που σημαίνει ότι τα μικρότερα κόμματα θα δεχθούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις και θα βρεθούν εκ των πραγμάτων στο πολιτικό περιθώριο.
Τέταρτον, το προβάδισμα που διατηρεί η ΝΔ είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρωτιά και μάλιστα με αρκετά μεγάλη διαφορά - ακόμα και διψήφια - της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαφορά που μπορεί να μειωθεί αλλά φαντάζει απίθανο να ανατραπεί, εκτός και αν συμβεί κάποια μεγάλη «έκπληξη».
Πέμπτον, τη μεγαλύτερη πίεση ενόψει της κάλπης την έχει ο κ.Μητσοτάκης.
Δεδομένου ότι όλες οι μετρήσεις προεξοφλούν τη νίκη του στις επόμενες εκλογές, τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα, δηλαδή ήττα, θα είναι ένα τεράστιο πολιτικό «πλήγμα» για τον ίδιο.
Κάτι που δεν συμβαίνει με τον κ.Τσίπρα.
Βέβαια στο δρόμο προς τις κάλπες υπάρχουν και πολλά κρίσιμα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα και που θα έχουν μεγάλη βαρύτητα στο να απαντηθεί ίσως το κυριότερο ερώτημα.
Δηλαδή στο εάν θα καταφέρει ή όχι η ΝΔ να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία και στο εάν ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να μειώσει τη μεταξύ τους διαφορά ελπίζοντας μέχρι την τελευταία στιγμή στην απόλυτη πολιτική ανατροπή..
Οι απαντήσεις θα εξαρτηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πορεία της οικονομίας, από το εάν θα καταφέρει ή όχι η κυβέρνηση Τσίπρα να αναιρέσει τις προγραμματισμένες περικοπές στις συντάξεις, από το εάν θα καταφέρει να υλοποιήσει μέτρα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και την «τσέπη» των πολιτών
Θα εξαρτηθούν όμως και από την πολιτική πρόταση του κ.Μητσοτάκη, από τη στάση που θα τηρήσει τελικά το κόμμα του απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών όταν αυτή πάει για κύρωση στην ελληνική Βουλή, από τα πολιτικά «ανοίγματα» που εν τέλει θα κάνει.
Ερωτήματα, στα οποία θα πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις.
Τις οποίες είναι προφανές πως δεν θα μπορέσουν να δώσουν τόσο ο κ.Τσίπρας όσο και ο κ.Μητσοτάκης, εφόσον επιμείνουν στην εικόνα και στη ρητορική που εμφάνισαν χθες στη Βουλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης