Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα οδηγήσει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία

CNN Money: Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα οδηγήσει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία
Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα δώσει τέλος στο δεύτερο μεγαλύτερο σερί επέκτασης της οικονομίας των ΗΠΑ
Αν και η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή αυτή τη στιγμή, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το την καταστολή του εμπορίου από τον πρόεδρο Donald Trump.
Οι εντάσεις κλιμακώνονται, αυξάνοντας τις πιθανότητες η εμπορική διαμάχη να μετραπεί σε έναν εμπορικό πόλεμο.
Η Κίνα κατηγόρησαν σήμερα (6/7) τις ΗΠΑ για την έναρξη του «μεγαλύτερου εμπορικού πολέμου στην οικονομική ιστορία», καθώς τέθκαν σε ισχύ οι δασμοί της Ουάσιγκτον στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 34 δισ. δολαρίων.
Τον περασμένο μήνα, η οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch, Michelle Meyer, προειδοποίησε΄οτι «η τεράστια παγκόσμια εμπορική αντιπαράθεση είναι πιθανό να ωθήσει τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο στο χείλος της ύφεσης».
Πρώτα οι επιχειρήσεις θα δεχθούν πλήγμα από το υψηλότερο κόστος που προκαλούν οι δασμοί, εν συνεχεία οι εταιρείες δε θα είναι σε θέση να αποκτήσουν τα υλικά που χρειάζονται και εν τέλει η εμπιστοσύνη μεταξύ των στελεχών και των νοικοκυριών θα υποχωρήσει.
Ο Trump έχει ήδη επιβάλει δαμσούς στον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους συμμάχους να προχωρούν άμεσα σε αντίποινα.
Επιπλέον, εκτός από τα μέτρα που τέθηκαν σήμερα σε ισχύ, η κυβέρνηση Trump εξετάζει επίσης την επιβολή δασμών στην εισαγωγή οχημάτων, καθώς και περιορισμούς στις κινεζικές επενδύσεις στον τομέα της αμερικανικης τεχνολογίας.
Φυσικά, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ μίας εμπορικής διαμάχης και ενός άμεσου εμπορικού πολέμου.
Τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η αμερικανική κυβέρνηση επηρεάζουν ένα μικρό ποσοστό της οικονομίας της χώρας, αλλά η Meyer σημειώνει ότι «οι εμπορικές εντάσεις είναι πιθανό να χειροτερέψουν προτού σημειωθεί κάποια πρόοδος στο ζήτημα».
Το πρόβλημα είναι ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τις εμπορικές πολιτικές θα μπορούσε να «παγώσει» τις επενδυτικές αποφάσεις των μεγάλων εταιρειών και να κοστίσει ακριβά σε άλλες.
Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στη Γερμανία ήδη υποχωρεί, καθώς η οικονομία της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, με τον σχετικό δείκτη του Ινστιτούτου Ifo να υποχωρεί σημαντικά τον Ιούνιο 2018, και ιδιαίτερα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο παγκόσμιο εμπόριο.
Παράλληλα, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας ανησυχούν ιδιαίτερα για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν στην οικονομία οι εμπορικές πρακτικές της κυβέρνησης Trump.
Σύμφωνα με την Meyer, ένα κύμα δασμών θα επηρεάσει το καταναλωτικό κλίμα και θα πλήξει τις αλυσίδες προμηθειών των εταιρειών, προκαλώντας συμφόρηση και διακοπές.
«Η μείωση της εμπιστοσύνης και της αλυσίδας εφοδιασμού θα μπορούσε να προακλέσει ένα εμπορικό σοκ, οδηγώντας τελικά σε ύφεση», υπογραμίζει η οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch.
Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομία έχει επιταχυνθεί πρόσφατα, και οι προοπτικές είναι ευνοϊκές, χάρη σε μεγάλο βαθμό τις περικοπές των εταιρικών φόρων και στην αύξηση των κρατικών δαπανών.
Ο επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Horizon Investments, Greg Valliere, ανέφερε σε σημείωμά του τον προηγούμενο μήαν ότι η συζήτηση σχετικά με ύφεση «μοιάζει υπερβολική», μία άποψη που εκφράζουν και άλλοι αναλυτές.
Ωστόσο, η Meyer δήλωσε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει την Bank of America στο να επαναξιολογήσει τις προοπτικές της για την αμερικανική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης