Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Εάν κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος έρχεται κραχ στις μετοχές με πτώση έως 40%

BofA: Εάν κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος έρχεται κραχ στις μετοχές με πτώση έως 40%
Ένα εξαιρετικά δυσμενές σενάριο για τις διεθνείς αγορές από την Bank of America Merill Lynch
Κραχ στις αγορές μετοχών με πτώση έως 40% προβλέπει σε ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America Merill Lynch τονίζοντας ότι εάν ο εμπορικός πόλεμος ενταθεί και στο δυσμενές σενάριο θα σημειωθεί κραχ στις αγορές.
Πριν από ένα μήνα και πολύ πριν από τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά (εμπορικοί δασμοί), η Βank of America Merill Lynch συμμετείχε στη χορωδία των προειδοποιήσεων τονίζοντας ότι ο δείκτης «Global Wave» κορυφώθηκε μόλις για δέκατη φορά μέσα σε 25 χρόνια, σημειώνοντας ότι τον Ιούνιο του 2018, πέντε από τα επτά στοιχεία επιδεινώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών εμπιστοσύνης, της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας.



Σχολιάζοντας τις συνέπειες αυτού του σημείου καμπής, η BofA τονίζει ότι η κορυφή του δείκτη Global Wave τείνει να έρθει σε μια περίοδο μέτριας απόδοσης στις αγορές, αλλά σημειώνει ότι οι συνεχείς αρνητικές αποδόσεις είναι εμφανείς μόνο σε εκείνα τα επεισόδια που οδηγούν σε παγκόσμια ύφεση.
Στην παγκόσμια ύφεση τόσο του 2000 όσο και του 2007, η αιχμή του δείκτη Global Wave ήταν πολύ κοντά στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς μετοχών.
Ακολούθησαν έντονες αρνητικές αποδόσεις (κατά μέσο όρο -14% μετά από έξι μήνες και -36% μετά από ένα χρόνο).
Ποιες είναι οι συνέπειες για τις αγορές;
Λοιπόν, υπάρχουν καλά και άσχημα νέα.
Τα καλά νέα είναι, ή μάλλον θα ήταν, εάν η σημερινή παγκόσμια κορυφή των κυμάτων δεν είναι όπως οι κορυφές που παρατηρήθηκαν το 2000 και το 2007, με άλλα λόγια, αν κάτι που ακολουθεί δεν είναι ύφεση.
Εδώ τονίζει η BofA: Μην βάζοντας στην εξίσωση αυτές τις δύο περιόδους ύφεσης, το μέσο προφίλ για το δείκτη MSCI ACWI δείχνει μια αγορά που κινείται πλευρικά για 6-12 μήνες γύρω από την κορυφή του δείκτη Global Wave.
Το 2018, παρακολουθούμε προσεκτικά το μοντέλο αυτό, με τις παγκόσμιες μετοχές να διαπραγματεύονται σε αυτά τα επίπεδα, μετά από τη διόρθωση από τα υψηλά επίπεδα του Ιανουαρίου του 2018.
Το τυπικό προφίλ, στη συνέχεια, υποδηλώνει μια άνοδο έξι μήνες μετά την κορυφή του δείκτη του Global Wave.
Δώδεκα μήνες μετά τη μη ύφεση από τις κορυφές του δείκτη MSCI ACWI ήταν κατά μέσο όρο 11,6% υψηλότερες οι αποτιμήσεις των μετοχών.
Τούτου λεχθέντος, το μέσο προφίλ μη ύφεσης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των αποτελεσμάτων ιστορικά.
 Όπως παραδέχεται η BofA, η πτώση στις τιμές των μετοχών δεν ήταν ασυνήθιστη στις χρονικές περιόδους που δεν υπήρχε ύφεση.
Οι διορθώσεις ήταν σημαντικές (άνω του 20%) το 1998, το 2002, το 2011 και το 2015.
Το 2002 ήταν στην πραγματικότητα η συνέχιση της αγοράς post-TMM-bubble bears έτσι είναι πολύ διαφορετικό από τις άλλες παρατηρήσεις ή ακόμα και το σημερινό επεισόδιο, κατά τους προηγούμενους 12 μήνες.
Επιπλέον, δύο από τα άλλα τρία επεισόδια σχετίζονταν με τις αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές (1998 και 2015), ενώ το 2011 επικεντρώθηκε στην κρίση του ευρωπαϊκού χρέους.
Παρ 'όλα αυτά, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, οι παγκόσμιες μετοχές ήταν 10-20% υψηλότερες 12 μήνες μετά την κορυφή του δείκτη Global Wave σε πέντε από τα επτά επεισόδια που δεν υπήρξε ύφεση μετά.



Προφανώς, αυτό σημαίνει ότι τα "κακά νέα" είναι εάν πραγματοποιούμε επί του παρόντος συναλλαγές μέσω ενός σεναρίου 2000-2007, διότι όπως φαίνεται στο επόμενο διάγραμμα, σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, η μέση παγκόσμια απόδοση της αγοράς 12 μήνες μετά την κορύφωση, ήταν πτώση -36%.
Μία κατάρρευση τέτοιου μεγέθους στο σημερινό περιβάλλον - χωρίς παρέμβαση από τις Κεντρικές Τράπεζες- θα εξαπέλυε μια παγκόσμια ύφεση.



Και το πιο σημαντικό είναι ότι ο επόμενος πίνακας που συγκρίνει το σημερινό σημείο πριν και μετά την αιχμή σε όλες τις προηγούμενες χρονικές περιόδους, υποδηλώνει ότι υπάρχουν δυο πιθανά αποτελέσματα για το τι θα συμβεί  στη συνέχεια.
Οι αγορές είτε «απομακρύνονται» και καταγράφουν άνοδο 10%, όπως συνέβαινε σε όλα τα ιστορικά επεισόδια εκτός από το 2000 και το 2007, ή θα συντριβούν όπως έκαναν τα δύο αυτά χρόνια.



Εδώ, η BofA σημειώνει επίσης ότι στο σημερινό πλαίσιο της αγοράς υπάρχουν αξιοσημείωτα παράλληλα δεδομένα με άλλα πιο ταραχώδη προηγούμενα επεισόδια.
Η νομισματική πολιτική καθίσταται λιγότερο ευνοϊκή, όπως συνέβη στις πρώιμες ή ενδιάμεσες φάσεις των κύκλων σύσφιγξης της Fed το 1995, το 1998 και το 2005.
Η μεταβλητότητα και ορισμένες περιπτώσεις οικονομικού άγχους εντοπίζονται στις αναδυόμενες αγορές, η οποία ήταν επίσης χαρακτηριστικό το 1995, το 1998 και το 2015.
Επομένως, το ερώτημα είναι αυτό που θα καθορίσει ποια από τα δύο μονοπάτια των αγορών;
Και η απάντηση, σύμφωνα με την BofA, είναι απλή, «είτε θα υπάρξει εμπορικός πόλεμος ή όχι».
Υπάρχουν δύο δυνητικά μονοπάτια για τις αγορές.
Το πρώτο είναι όπου υπάρχει ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος που καταστρέφει την παγκόσμια ανάπτυξη και οι αγορές πρέπει να διορθώσουν σημαντικά για να προσαρμοστούν στα χαμηλότερα εταιρικά κέρδη.
Το δεύτερο είναι όπου αποφεύγεται ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος (αν και μετά από κάποιες αρχικές αψιμαχίες) και οι αγορές επιστρέφουν στο επίκεντρο μιας αξιοπρεπούς ανάπτυξης και κερδοφορίας και οι αγορές μετοχών αυξάνονται σημαντικά.
Οι αγορές ομολόγων είναι πιθανό να πάρουν την αντίθετη πλευρά με ένα πλήρες εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες (τελικά) να υιοθετήσουν μια πιο ευνοϊκή νομισματική πολιτική.
Αυτό και η πτήση προς την ασφάλεια είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση των αποδόσεων των ομολόγων.
Οι αναδυόμενες αγορές πιθανότατα να ακολουθήσουν μια παρόμοια, αλλά πιθανώς πιο έντονη πορεία.
 Το καλύτερο σενάριο είναι ένα σενάριο στο οποίο δεν υπάρχουν πρόσθετες πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία - στην περίπτωση αυτή, οι αγορές θα ανακάμψουν και θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Το χειρότερο σενάριο προβλέπει ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας κλιμακώνεται προοδευτικά, ωθώντας τελικά την παγκόσμια ανάπτυξη αρκετά χαμηλά ώστε να προκαλέσει ύφεση.
Σε αυτή την περίπτωση, το σενάριο 2000/2007 καθίσταται κυρίαρχο και αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια θα μπορούσε να είναι μια συντριβή της αγοράς κατά περίπου 40% τους επόμενους 12 μήνες.
Το σενάριο που θα ακολουθήσουν οι αγορές θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Με άλλα λόγια, η μοίρα της χρηματιστηριακής αγοράς βρίσκεται τώρα στα χέρια του Donald Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης