Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υψηλές διεθνείς παρουσίες και οικονομικοί κολοσσοί τον Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ στην Ελλάδα και τα νέα σχέδια για εκλογές

Υψηλές διεθνείς παρουσίες και οικονομικοί κολοσσοί τον Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ στην Ελλάδα και τα νέα σχέδια για εκλογές
Τι αλλάζει στην εκλογική σκακιέρα του Αλέξη Τσίπρα
Η άνευ ορίων κόντρα στη Βουλή για την οικονομία - ορισμένοι την χαρακτηρίζουν λασπομαχία - αλλά και η κατάθεση του Κλεισθένη στη Βουλή που περιλαμβάνει εκτός των άλλων την τριχοτόμηση της αχανούς Β Αθήνας και τη διχοτόμηση του υπολοίπου Αττικής, σηματοδοτούν για πολλούς την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και πλέον στα κομματικά γραφεία κάνουν εκτιμήσεις για την πιθανή ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες.
Βεβαίως, ο πρώτος σταθμός θα είναι η 21η Αυγούστου ημέρα κατά την οποία η Ελλάδα έστω και τυπικά απελευθερώνεται από τα δεσμά των μνημονίων.
Στο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνουν ήδη πρόγραμμα εκδηλώσεων για να γιορτάσουν την έξοδο από την ασφυκτική επιτροπεία, τουλάχιστον όπως υποστηρίζουν.
Ο δεύτερος σταθμός, είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, το τριήμερο επτά έως εννέα Σεπτεμβρίου.
Η φετινή όμως ΔΕΘ δεν θα σταθεί απλώς αφορμή για να δώσει βήμα στον πρωθυπουργό για ανακοινώσεις οικονομικού και πολιτικού περιεχομένου σχετικά με το πως θα κινηθεί τη μεταμνημονιακή περίοδο.
Ανακοινώσεις που έτσι κι αλλιώς θα έχουν ευδιάκριτο το πρωθυπουργικό στίγμα.
Οι φετινές εκδηλώσεις για την έκθεση αναμένεται να είναι απολύτως ξεχωριστές από κάθε προηγούμενη φορά.
Διότι στην φετινή ΔΕΘ τιμώμενη χώρα για πρώτη φορά, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες, θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, ετοιμάζει για να έρθει στη Θεσσαλονίκη, αντιπροσωπεία πολύ υψηλού επιπέδου.
Μάλιστα, όπως έλεγαν χαριτολογώντας οι ίδιοι οικονομικοί παράγοντες θα πρόκειται για επιχειρηματική απόβαση στη συμπρωτεύουσα καθώς στην ΔΕΘ θα εκπροσωπηθούν με περίπτερα αλλά και διοργάνωση ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων δεκάδες αμερικανικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως: της Sisco, hewlett packard, IBM, της Microsoft, της Coca Cola κ.α.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας όπως έχουν ενημερωθεί αρμοδίως οι ελληνικές αρχές θα είναι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence με τον οποίο μάλιστα όπως ανακοινώθηκε είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εμπορίου, Wilbur L. Ross.
Αξιωματούχοι των Αθηνών, αν και οι πάντες το διαψεύδουν, δεν αποκλείουν την τελευταία στιγμή να επισκεφθεί το ίδιο διάστημα τη χώρα μας, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ ειδικά μάλιστα, αν θελήσει να συνδυάσει ένα τέτοιο ταξίδι με επίσκεψη στη στρατιωτική βάση της Σούδας που αναβαθμίζεται καθώς αναμένεται να μεταφερθούν υπηρεσίες από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, αλλά και με μια επιθεώρηση στις περιοχές της Κρήτης που θα γίνει και εξόρυξη.
Πάντως τη μεγαλόνησο αναμένεται να επισκεφθεί η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία για πρώτη φορά φέτος, σύμφωνα με δημοτικές πηγές, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάρει μέρος στην ελληνογερμανική συνέλευση η οποία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου στο τουριστικό θέρετρο της Κρήτης, Λιμένας Χερσονήσου.
Η ελληνογερμανική συνέλευση υλοποιήθηκε με βάση, ιδέα του Γερμανού πρώην υφυπουργού για τις ελληνικές υποθέσεις, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, ο οποίος ως γνωστόν, αποτελούσε το κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.
Μάλιστα ως το 2015 σε ορισμένες πόλεις οπαδοί των σημερινών κυβερνητικών κομμάτων είχαν επιχειρήσει να δημιουργήσουν επεισόδια εναντίον του.
Όμως από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η φετινή ελληνογερμανική συνέλευση εφόσον πράγματι μετάσχει η κ. Μέρκελ θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς θα είναι η πρώτη μετά το τέλος των μνημονίων.
Εξυπακούεται ότι σε αυτή την περίπτωση, θα λάβει μέρος και ο Αλέξης Τσίπρας και θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα το πράξει καθώς ως τώρα ουδείς το έχει αποτολμήσει από το φόβο μήπως χαρακτηριστεί «υπάλληλος του ανθύπατου κ. Φούχτελ».
Η ελληνογερμανική συνέλευση οργανώνεται δύο φορές το χρόνο μια στην Ελλάδα και μια στη Γερμανία και σε αυτή παρουσιάζεται πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει ο κ. Φούχτελ για το ποιες ελληνικές περιοχές παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον και σε ποιους τομείς.
Πάντως η ελληνογερμανική συνέλευση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενδέχεται να αναβληθεί για μία - δύο εβδομάδες προκειμένου η αναμενόμενη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου να μη συμπέσει με τις κρίσιμες εκλογές στη Βαυαρία.
Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να αξιοποιήσει πολιτικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υψηλότατες αυτές διεθνείς επισκέψεις ειδικά μάλιστα εάν έχουν και θεαματικά αποτελέσματα ως προς τον τομέα των επενδύσεων.
Πολιτικοί αναλυτές μάλιστα, εκτιμούν πως το γεγονός ότι τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και η κ. Μέρκελ βρίσκονται ιδεολογικά στον ίδιο χώρο με τη ΝΔ, αυτό θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερο όφελος στον Έλληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.
Οπότε οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι ενδεχομένως οι επισκέψεις Πενς (ίσως και Τραμπ) και Μέρκελ διευκολύνουν ένα ενδεχόμενο σχεδιασμού του Αλέξη Τσίπρα να στήσει κάλπες  μέσα στο φθινόπωρο καθώς άλλωστε διευκολύνονται και από τις εξελίξεις στο Σκοπιανό με δεδομένο ότι ο Ζόραν Ζάεφ εξήγγειλε στην ΕΡΤ ότι ο προβλεπόμενος χρόνος του δημοψηφίσματος στη χώρα του θα είναι οι τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου ή η πρώτη του Οκτωβρίου και κατά συνέπεια, η επόμενη κίνηση της Αθήνας θα είναι να φέρει το θέμα για έγκριση στη Βουλή.
Οπότε το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες και να αποφανθεί η νέα Βουλή μπορεί να αποτελέσει μια επιπλέον κίνηση στην εκλογική σκακιέρα του Έλληνα πρωθυπουργού.     

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης