Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κείμενο μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με 3μηνιαίες αξιολογήσεις ετοιμάζει το Eurogroup 12/7...δύο θα είναι ετησίως οι εκθέσεις προόδου

Κείμενο μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με 3μηνιαίες αξιολογήσεις ετοιμάζει το Eurogroup 12/7...δύο θα είναι ετησίως οι εκθέσεις προόδου
Το πρόγραμμα θα εποπτεύεται πρώτα από τις αγορές και δεν είναι σχήμα λόγου αφού από αυτές πλέον θα δανείζεται η χώρα, αλλά και από το γνωστό «κουαρτέτο» (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM), το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα συντάσσει δύο ετήσιες εκθέσεις
Τριμηνιαίες αξιολογήσεις, αρχής γενομένης από φέτος τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022, προβλέπει το μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας της Ελλάδα όπου αναμένεται να οριστικοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη 12 Ιουλίου στο Eurogrοup και εν συνεχεία να δοθεί στην δημοσιότητα.
Κατά τις πληροφορίες, Αθήνα και Βρυξέλλες ανταλλάσουν ήδη τα τελευταία εδάφια του κειμένου – πλαισίου όπου περιγράφονται αναλυτικά οι μεταμνημονιακοί όροι και οι δεσμεύσεις που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά μετά την 21η του Αυγούστου από τις οποίες ξεχωρίζει η «νούμερο ένα» ρήτρα για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Το πρόγραμμα θα εποπτεύεται πρώτα από τις αγορές και δεν είναι σχήμα λόγου αφού από αυτές πλέον θα δανείζεται η χώρα, αλλά και από το γνωστό «κουαρτέτο» (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM), το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα συντάσσει δύο ετήσιες εκθέσεις στις οποίες θα αναφέρονται τα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα κατά πόσον η Ελλάδα τηρεί τα χρονοδιαγράμματα με τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο και το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών που έχει «κουμπώσει» πάνω στο ελληνικό.
Σημειώνεται ότι και τα δύο κείμενα προβλέπουν περισσότερες από 250 μεταρρυθμίσεις στην πενταετία 2018-2022 ενώ από αυτές που ξεχωρίζουν είναι ο μόνιμος μηχανισμός αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μέτρο που θα έχει υλοποιηθεί το β’ τρίμηνο του 2019, το μητρώο περιουσιακών στοιχείων που θα πρέπει να είναι έτοιμο στο τέλος του 2018, η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας κα.
Στα εργασιακά προτεραιότητα δίνεται στην επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την εκ νέου εγκαθίδρυση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης μετά το τέλος του προγράμματος. Σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού η κυβέρνηση μπορεί μεν να το έχει τοποθετήσει χρονικά εντός του 2018, ωστόσο με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η σχετική κυβερνητική βούληση θα υλοποιηθεί εντός του 2019.
Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μέχρι τα μέσα του 2020.Εναν χρόνο νωρίτερα θα έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο για τις επιθεωρήσεις εργασίας στη γεωργία.
Με το ίδιο σχέδιο η κυβέρνηση δεσμεύεται για την εφαρμογή ενός τριετούς προγράμματος δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας ώς τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα «τρέξει» πρόγραμμα απασχόλησης εργαζομένων σε επισφαλείς θέσεις εργασίας.
Έμφαση δίνεται στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, μέσα από την καθιέρωση ενός Δημόσιου Διοικητικού Εποπτικού Παρατηρητηρίου για την πρόοδο των διοικητικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και από την ενίσχυση και αναδιάρθρωση των Ανεξάρτητων Αρχών, έργα τα οποία θα πρωταγωνιστήσουν στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Στο τέλος του ίδιου έτους θα προχωρήσει με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές ο εκσυγχρονισμός του συστήματος σχεδιασμού και των διαδικασιών πρόσληψης και θα ενισχυθεί το ΑΣΕΠ.
Επίσης, στη μεγάλη λίστα των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η Ελλάδα περιλαμβάνονται πωλήσεις και ενοικιάσεις κρατικής περιουσίας, από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και τον ΔΕΣΦΑ μέχρι τα ΕΛΠΕ έως τα μέσα του 2019, την Εγνατία Οδό και τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας μέχρι τα τέλη του 2019.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν συνδεθεί με την εκταμίευση των κερδών που απέκτησαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ από τις αγοραπωλησίες των ελληνικών ομολόγων.
Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο στην τετραετία φθάνει τα 4,8 δισ. ευρώ  ή 1,2 δισ. ευρώ  σ ετήσια βάση και η εκταμίευσή του θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο, Ιούνιο και Δεκέμβριο.
Για φέτος εκτιμάται πως θα υπάρξει εκταμίευση ύψους 600 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup και εφόσον η χώρα δεν παρεκκλίνει των δεσμεύσεών της.
Η επιστροφή των παραπάνω χρημάτων και η άρση του επιτοκιακού πέναλτι που είχε επιβληθεί στο δάνειο του 2ου Μνημονίου, με ετήσιο κόστος περί τα 220 εκατ. ευρώ, είναι τα δύο μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που τελούν υπό την αίρεση ότι οι τεχνοκράτες των δανειστών θα βάζουν καλό βαθμό στη χώρα μας στις εκθέσεις προόδου που θα συντάσσουν ανά τρίμηνο.
Το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί προς την αποπληρωμή του ακριβότερου χρέους ή για επενδύσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης