Στις ΗΠΑ (9-11/7) για επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων Τσακαλώτος και Χουλιαράκης

Στις ΗΠΑ (9-11/7) για επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων Τσακαλώτος και Χουλιαράκης
Ο κ. Τσακαλώτος θα μεταβεί στις 12 Ιουλίου στο Eurogroup
Στις ΗΠΑ έχουν μεταβεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, όπου θα έχουν επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι επαφές θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη στις 9-10 Ιουλίου και στη Βοστώνη στις 11 του μηνός.
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσακαλώτος θα μεταβεί στη συνέχεια (12 Ιουλίου) στο Eurogroup.
Να σημειωθεί οτι στις 4/7 ο Ευκ. Τσακαλώτος μιλώντας στο Reuters, είχε εκφράσει την άποψη ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές γίνεται σαφώς πιο βατή, μετά τη λήψη των νέων μέτρων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές και αναφέρθηκε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ όπου θα συναντήσει επενδυτές από τη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη και την Ασία,.
«Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup τον Ιούνιο καθησύχασε τους επενδυτές, είτε μιλάμε για ένα 10ετές κρατικό ομόλογο ή για μια άμεση ξένη επένδυση.
Τους είχα πει (στους πιθανούς επενδυτές) ότι όλα τα κομμάτια του παζλ θα ενωθούν και ενώθηκαν.
Αυτή τη φορά θέλω απλά να συζητήσουμε τις απόψεις τους, τις απόψεις μου, για ποιο λόγο πρέπει να είμαστε πιο σίγουροι για την Ελλάδα μετά την 21η Αυγούστου όταν φύγουμε από το πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Το ζήτημα του χρέους

Απατώντας σε ερώτημα εάν η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές και να εξυπηρετήσει το χρέος της μακροπρόθεσμα, όπως υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Τσακαλώτος πως η υπόσχεση που έδωσαν το 2017 οι Ευρωπαίοι να κάνουν περισσότερα αν χρειαστεί αποτελεί ένα επιπλέον μαξιλάρι ασφαλείας.
«Όπως έχουν τα πράγματα τώρα και αν υπάρξει σοβαρότητα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές από εδώ και έπειτα, οι οποίες θα προβλέπουν βιώσιμη ανάπτυξη και θα αντιμετωπίζουν σοβαρά την στρατηγική μας για την ανάπτυξη, τότε πιστεύω ότι υπάρχουν όλοι οι όροι για τη βιωσιμότητα.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους μέσω μεταρρυθμίσεων και υψηλότερης ανάπτυξης, καθώς και μέσω μέτρων ελάφρυνσης», προσέθεσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως το επίπεδο της λιτότητας είναι πολύ υψηλότερο από το επιθυμητό, αλλά το ζήτημα μπορεί να επανεξεταστεί μακροπρόθεσμα.
«Το πρωτογενές πλεόνασμα, αν με ρωτήσετε ως οικονομολόγο, είναι πολύ υψηλό.
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες γενικότερα έχουν ένα πλαίσιο που δίνει πολύ έμφαση στη δημοσιονομική λιτότητα.
Η ελληνική κυβέρνηση θα το κοιτάξει αυτό και το ίδιο θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών, να δουν αν το ΔΝΤ έχει δίκιο, αν υπάρξει πρόβλημα με την βιωσιμότητα.
Εννοώ ότι είναι μια εμπειρική ερώτηση, όχι μια a priori», επεσήμανε.
Παραδέχθηκε ότι η υψηλή φορολόγηση αποτελεί πρόβλημα, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει η σκέψη για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που εξετάζεται από ειδικές ομάδες του υπουργείου Οικονομικών.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS