Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 4 ετήσιες εκθέσεις προόδου για την Ελλάδα και η μικρή διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, αποδομούν το σχέδιο για ράλι στις μετοχές

tags :
Οι 4 ετήσιες εκθέσεις προόδου για την Ελλάδα και η μικρή διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, αποδομούν το σχέδιο για ράλι στις μετοχές
Οι 4 εκθέσεις προόδου κάθε έτος των δανειστών και η μικρή διαφορά της ΝΔ που θα είναι πρώτο κόμμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνουν τους επενδυτές να ξεχάσουν ράλι στις μετοχές
Οι 4 εκθέσεις προόδου κάθε έτος των δανειστών και η μικρή διαφορά της ΝΔ που θα είναι πρώτο κόμμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνουν τους επενδυτές να ξεχάσουν ράλι στις μετοχές.
Αν και δεν μπορεί να εκτιμηθεί με πόση διαφορά θα κερδίσει η ΝΔ στις επόμενες εκλογές, ωστόσο η διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μεγάλη.

Κάθε χρόνο οι δανειστές θα δημοσιεύουν 4 εκθέσεις προόδου για την ελληνική οικονομία και αυτές θα κρατούν σε ομηρία την ελληνική οικονομία.
Εάν κάποια εκ των εκθέσεων προόδου προειδοποιεί για αρνητικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία ή επισημαίνει αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα… αμέσως θα αντιδράσουν αρνητικά οι αγορές.
Αντιθέτως οι θετικές εκθέσεις προόδου θα είναι προεξοφλημένες γιατί στην τιμολόγηση των ελληνικών assets περιλαμβάνεται η ομαλή εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων.
Ταυτόχρονα απομένουν έως 10 μήνες έως την επόμενη εκλογική αναμέτρηση και η χρηματιστηριακή αγορά θα προσπαθήσει να προεξοφλήσει τις πολιτικές εξελίξεις και πως αυτές θα μεταφραστούν στις αποτιμήσεις.
Εάν αποτιμηθούν με τα τωρινά δεδομένα οι πολιτικές εξελίξεις όπου η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία ή εάν η διαφορά μεταξύ της πρώτης ΝΔ και του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή τότε οι επενδυτές θα πρέπει να ξεχάσουν το ράλι στις μετοχές και την επενδυτική ευφορία.
Βλέποντας ψύχραιμα τα δεδομένα στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα προκύπτουν κάποια συμπεράσματα.

1)Στο Eurogroup στις 12 Ιουλίου θα κλειδώσει το μοντέλο της αυξημένης εποπτείας θα δημοσιοποιούνται 4 εκθέσεις προόδου της ελληνικής οικονομίας.
Οι αγορές θα λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη αυτές τις εκθέσεις προόδου οπότε η ελληνική αγορά μετοχών και ομολόγων θα βρίσκονται σε μια διαρκή ομηρία.
Στο Eurogroup στις 12 Ιουλίου 2018 θα καθοριστεί το ακριβές πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδος σύμφωνα με πληροφορίες καθώς το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο για την 1η Οκτωβρίου 2018.
H μεταμνημονιακή εποπτεία αποτελεί στενότερη παρακολούθηση της Ελλάδος μετά τη λήξη του προγράμματος της και ενώ η χώρα εξακολουθεί να έχει ένα σημαντικό χρέος προς τους δανειστές και προς το ΔΝΤ.
Με βάση ορισμένες πηγές η commission είναι αυτή που διαμορφώνει το πλαίσιο της αυξημένης εποπτείας και με βάση πληροφορίες θα περιλαμβάνει τις εξής 6 παραμέτρους
-Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται 4 φορές τον χρόνο και θα διαρκούν 1 ή το πολύ 2 εβδομάδες.
-Η σύνθεση των μελών που θα εκπροσωπούν τους θεσμούς θα είναι περίπου η ίδια π.χ. από την ΕΚΤ θα συμμετέχει ο ίδιος εκπρόσωπος
-Το ΔΝΤ θα συμμετέχει με τεχνικό κλιμάκιο μαζί με την υπόλοιπη μάδα των δανειστών
-Θα συντάσσονται 4 εκθέσεις προόδου συγκεκριμένα 4 εκθέσεις προόδου τον χρόνο από την Commission και 4 εκθέσεις προόδου από το ΔΝΤ
-Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι δανειστές στο παρελθόν είχαν ως μέσο πίεσης τις δόσεις.
Επειδή δεν υπάρχουν δόσεις στην μεταμνημονιακή Ελλάδα, το cash buffer θα οριστικοποιηθεί εφάπαξ εξετάζεται μια φόρμουλα πέναλτι με επίκεντρο το χρέος.
-Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή κάθε φορά που υπάρχουν αποκλίσεις στις μεταρρυθμίσεις ή ασυνέπεια της Ελλάδος ή οι εκθέσεις προόδου διαπιστώνουν μη πρόοδο τότε η εισήγηση των δανειστών θα είναι να παγώνουν οι επιστροφές των κερδών από τα ομόλογα ANFA και SNP τα οποία σωρευτικά είναι ύψους 4 δισεκ. ευρώ

2)Το χρηματιστήριο είναι ένας μηχανισμός προεξόφλησης.
Εάν οι επενδυτές διαγνώσουν ότι η ΝΔ δεν θα έχει αυτοδυναμία ή ως πρώτο κόμμα η διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ το δεύτερο κόμμα δεν είναι μεγάλη τότε ανασφάλεια θα κυριαρχήσει στην αγορά και οι επενδυτές θα πρέπει να ξεχάσουν το ράλι.

3)Από τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015 έως και σήμερα οι μετοχές των τραπεζών έχουν καταδικαστεί στην επενδυτική απραξία.
Οι μετοχές των τραπεζών το Ιούλιο του 2018 βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Αυτό δείχνει και αποδεικνύει όχι μόνο ότι οι τράπεζες δεν πείθουν και δεν είναι επενδύσιμες επειδή δεν έχουν επιλύσει τα προβλήματα τους αλλά και γιατί δεν πείθει η πολιτική ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ τους ξένους επενδυτές.
Η Ελλάδα διαθέτει ένα αδύναμο τραπεζικό σύστημα και ένα θολό επενδυτικό σχέδιο οπότε το στοίχημα έχει χαθεί.
Έτσι εξηγείται γιατί επί 3 χρόνια ή 36 μήνες οι μετοχές των τραπεζών είναι στάσιμες.

4)Η συμφωνία της 21ης Ιουνίου 2018 που χαρακτηρίστηκε βιώσιμη, αντιμετωπίστηκε από τους επενδυτές του χρηματιστηρίου αδιάφορα και από τους επενδυτές των ομολόγων με κάποιες κερδοσκοπικές διαθέσεις.
Οι μετοχές προεξοφλούν προοπτική και ελλείψει αναπτυξιακής προοπτικής το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καθηλωθεί.
Στα ομόλογα η όποια κινητικότητα σημειώθηκε ήταν απόρροια των hedge funds τα οποία ελέγχουν σχεδόν το 70% των νέων εκδόσεων και του ιδιωτικού χρέους και επειδή βραχυπρόθεσμα δεν υφίσταται η έννοια κίνδυνος χώρας λόγω της επιμήκυνσης των δανείων EFSF, οι αποδόσεις υποχώρησαν.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης