Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κρίσιμη εβδομάδα με διπλή δοκιμασία για την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες με ΝΑΤΟ και Eurogroup

Κρίσιμη εβδομάδα με διπλή δοκιμασία για την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες με ΝΑΤΟ και Eurogroup
Τετάρτη και Πέμπτη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ  αναμένονται καθοριστικές αποφάσεις για το Σκοπιανό και στο Eurogroup για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση
Πλούσια σε γεγονότα είναι η εβδομάδα που διανύουμε με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να εστιάζεται τόσο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όσο και στο Eurogroup που συνεδριάζουν αμφότερα στα μέσα της εβδομάδας.
Τα βλέμματα όλων πλέον στρέφονται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 11 και 12 Ιουλίου, όπου και αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες για την πρόσκληση των Σκοπίων στην ευρωατλαντική Συμμαχία.
Εκεί, όπως ήδη έχει προαναγγελθεί, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει και σε αυτόν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης ενώ θα ζητήσει και από το ΝΑΤΟ μια παρέμβαση έτσι ώστε να είναι πιο ενεργός ο ρόλος του στο ζήτημα αυτό.
Η Σύνοδος συμπίπτει χρονικά με ένα άλλο κρίσιμο ορόσημο για την ελληνική οικονομία και την μεταμνημονιακή εξέλιξή της.
Στις  Βρυξέλλες, συνεδριάζει το Eurogroup στο οποίο όπως και σε ταυτόχρονη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), θα τεθεί επί τάπητος το κείμενο των αυστηρών δεσμεύσεων, στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης, δηλαδή το επόμενο μνημόνιο όπως το χαρακτηρίζουν από την αντιπολίτευση, ενώ ενδέχεται να ξεκαθαρίσει ακόμη και το θέμα της περικοπής των συντάξεων.
Πάντως η κυβέρνηση, σύμφωνα με πολιτικούς παράγοντες, φέρεται αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να πετύχει την αναστολή εφαρμογής του επώδυνου μέτρου και να το ανακοινώσει πανηγυρικά ο πρωθυπουργός κάποια στιγμή μετά τις 20 Αυγούστου με πλέον ισχυρό το ενδεχόμενο, αυτό να συμβεί στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Την ίδια στιγμή, στο ελληνικό κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι», για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα αποτελέσει το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση τις επόμενες ημέρες.
Σήμερα, Δευτέρα, η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται από το πρωί με ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, διαφωνεί με την καθιέρωση της απλής αναλογικής που γίνεται επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύναμος στην Αυτοδιοίκηση. Η ΝΔ επιμένει ότι δεν θα εφαρμοστεί ποτέ αυτό το νομοσχέδιο που διαλύει την αυτοδιοίκηση διότι θα προηγηθούν οι βουλευτικές εκλογές και η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα το καταργήσει.  Ξεχωριστό ενδιαφέρον στο ίδιο νομοσχέδιο, παρουσιάζει η κυβερνητική τροπολογία με την οποία σπάει σε τρεις μικρότερες περιφέρειες η Β Αθηνών και σε δύο το υπόλοιπο Αττικής.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει θέσει προ καιρού προαπαιτούμενο για να πει ναι, στην τροπολογία, την αποδοχή από την κυβέρνηση της καθιέρωσης των απαραίτητων διαδικασιών ώστε να ψηφίσουν οι Έλληνες ομογενείς στους τόπους κατοικίας τους με βασική μέριμνα για τους νέους που έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης.
Η κυβέρνηση δεν έδειξε διατεθειμένη να υιοθετήσει την πρόταση της αντιπολίτευσης και παρέπεμψε το ζήτημα σε επιτροπή η οποία θα υποβάλει προτάσεις εντός εξαμήνου.
Παρότι η Αξιωματική δεν ικανοποιήθηκε από την υπεκφυγή αυτή, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Πειραιώς κάνουν δεύτερες σκέψεις και είναι πολύ πιθανό να πουν εντέλει ναι, στην τροπολογία για την κατάτμηση των δύο αυτών περιφερειών, της Β Αθήνας και του υπολοίπου Αττικής.
Ο λόγος της μεταστροφής είναι όπως λένε πηγές της Πειραιώς, το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2004 που εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής, έχει ταχθεί επανειλημμένως υπέρ της κατάτμησης. Επιπλέον αρκετοί στα υψηλά κλιμάκια της ΝΔ, θεωρούν ότι το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών αποδυναμώνει τους κομματικούς βαρόνους.
Με αυτά και με πολλά άλλα το μόνο βέβαιο είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο που ωστόσο δεν είναι βέβαιη η διάρκειά της, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές.
Οι ίδιοι αν και βλέπουν - με δεδομένες και τις εξελίξεις στα Σκόπια - ως επικρατέστερο σενάριο τη διπλή κάλπη με ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές στις 26 Μαΐου του 2019 θεωρούν εξίσου πιθανό και το ενδεχόμενο του προσεχούς Οκτωβρίου αλλά και του Φεβρουαρίου του 2019.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης