Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα αναταραχή στην κυβέρνηση Merkel με αφορμή το Brexit - SPD: Εκτός ελέγχου ο Seehofer

Νέα αναταραχή στην κυβέρνηση Merkel με αφορμή το Brexit - SPD: Εκτός ελέγχου ο Seehofer
Η κυβέρνηση Merkel παίρνει αποστάσεις από την επιστολή Seehofer με την οποία προέτρεψε την ΕΕ να επιδείξει «ευελιξία» στη διαπραγμάτευση για το Brexit
Κάνοντας ένα ασυνήθιστο βήμα, η γερμανική κυβέρνηση αποστασιοποιήθηκε από τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Horst Seehofer (CSU) με παρέμβαση του εκπροσώπου της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.
Η επιστολή-παρέμβαση του Seehofer προς την ΕΕ, με την οποία ζητούσε από την Κομισιόν να είναι ευέλικτη έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, δεν αντιπροσωπεύει τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ανέφερε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γερμανίας στην ΕΕ, με επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποκαλύπτει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung στη σημερινή της έκδοση.
«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι πρόκειται για μια μη συντονισμένη απο την ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιστολή,» αναφέρει ο επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος της γερμανικής αντιπροσωπείας της ΕΕ Thomas Eckert με παρέμβαση του στο Γραφείο του Επιτρόπου της ΕΕ για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Ο Seehofer είχε προτρέψει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δείξει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με στόχο, μεταξύ άλλων, «απεριόριστη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας» με το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και μετά από το Brexit.
Η επιστολή του Seehofer έγινε γνωστή την περασμένη εβδομάδα και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι το περιεχόμενό της «δεν αποτελεί τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας».
Η επιστολή της Μόνιμης Γερμανικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ αναφέρει επίσης ότι ορισμένα μέρη της επιστολής του Seehfer έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη «θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».
Από την άποψη αυτή, διευκρινίζει, σύμφωνα με τον Έκερτ, ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «βεβαίως τηρεί το περιεχόμενο αυτών των κατευθυντήριων γραμμών και την προηγούμενη θέση τους».
Η επιστολή του Seehofer προκάλεσε ενόχληση στις Βρυξέλλες.
Κυρίως επειδή έμοιαζε να υποστηρίζει τη βρετανική προσπάθεια υπονόμευσης της ενότητας της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, με αφορμή τα κοινά συμφέροντα στο πεδίο της ασφάλειας.
 Η επιστολή πυροδότησε επίσης έντονες επικρίσεις στη Γερμανία.
O αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Karl Lauterbach έκρινε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι ο Ζεεχόφερ είναι «προφανώς εντελώς εκτός ελέγχου».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης