Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Τα 33 διαγράμματα που δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες κάνουν πρόοδο, αλλά... οι προκλήσεις είναι «φοβερές»

tags :
Bank of America Merrill Lynch: Τα 33 διαγράμματα που δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες κάνουν πρόοδο, αλλά... οι προκλήσεις είναι «φοβερές»
Η Bank of America μειώνει την τιμή στόχο της Εθνικής στα 0,31 ευρώ, για την Eurobank αυξάνει την τιμή στόχο στα 1,17 ευρώ, ενώ για την Alpha Bank και την Πειραιώς οι τιμές στόχοι είναι αμετάβλητες στα 1,60 ευρώ και στα 3,23 ευρώ αντίστοιχα
Μέσω... 30 διαγραμμάτων η Bank of America Merrill Lynch επιχειρεί να καταδείξει την πρόοδο που έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες, αλλά και τα συνεχιζόμενα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να γίνουν ελκυστικές προς τους επενδυτές.
Ειδικότερα, στη σημερινή, 9 Ιουλίου 2018, 21σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "30+ key pictures" (30 και πλέον σημαντικά διαγράμματα), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Bank of America διαγραμματοποιεί την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά τη μείωση των επισφαλειών (Διάγραμμα 1, Διάγραμμα 2), αλλά και (2) την τελική κλίμακα του προβλήματος του κεφαλαίου (Διάγραμμα 15).
Αναφέρει επίσης (3) τη σημασία του ρυθμού των ηλεκτρονικών δημοπρασιών (Διάγραμμα 7, Διάγραμμα 9), αλλά και ότι αυτή η διαδικασία απλά αναβάλλει περαιτέρω μειώσεις στις τιμές των ακινήτων (Σχέδιο 1, Παράρτημα 2).
Παράλληλα, υπήρξε (4) μερική βελτίωση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά εν μέρει αυτό οφείλεται στις μικρότερες χρηματοδοτήσεις των δανειοληπτών (Διάγραμμα 22).
Πιστεύει, δε, (5) ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για το κόστος (Διάγραμμα 29), ιδιαίτερα επειδή (6) τα έσοδα ενδέχεται να συνεχίσουν να μειώνονται περαιτέρω (Διάγραμμα 17).
Έχοντας μια γενικά αρνητική άποψη, η Bank of America συστήνει για τις Eurobank και Εθνική Neutral (ουδετερότητα), ενώ για την Alpha Bank και την Πειραιώς συστήνει Underperfom, ήτοι για αποδόσεις μικρότερες της αγοράς.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι προκλήσεις είναι «φοβερές» για τον κλάδο.

Η επίδραση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών φαίνεται αδύναμη μέχρι στιγμής

Η αργή πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς συνεπάγεται τη διατήρηση των NPEs στις τέσσερις τράπεζες σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα (Διάγραμμα 9).
Το ποσοστό ολοκλήρωσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών φαίνεται χαμηλό (Διάγραμμα 7), με τις τράπεζες να σημειώνουν τα εμπόδια που υπάρχουν στη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των τιμών των ακινήτων.
Τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες είχαν μέχρι στιγμής μικρό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Από τις ελληνικές τράπεζες που καλύπτει, η Εθνική Τράπεζα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο NPEs που διαθέτουν υποθήκες (Διάγραμμα 10).
Παρατηρήθηκε επίσης ότι έγιναν τροποποιήσεις στην αφερεγγυότητα των νοικοκυριών, από τις οποίες δεν βλέπει ακόμη τον αντίκτυπο.

Μην περιμένετε ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων

Η Bank of America δεν αναμένει ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, καθώς οι τράπεζες μεταφέρουν ακίνητα από τα βιβλία τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πειραιώς, τα ακίνητα που πωλούνται από τη δική τους πλατφόρμα, έχουν δώσει προσφορές 11% χαμηλότερες από τις τιμές αγοράς, κατά μέσο όρο (υπόδειγμα 1).
Σε αντίθεση με την Ιρλανδία, δεν περιμένει η ελληνική αγορά ακινήτων θα υποστηριχθεί από έλλειψη προσφοράς (Παράρτημα 2) και τους χαμηλούς φόρους περιουσίας (Διάγραμμα 12).
Ενώ η Ισπανία είδε μια ήπια ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών τα τελευταία χρόνια, οι επαναλαμβανόμενοι φόροι ιδιοκτησίας είναι πολύ χαμηλότεροι από ό, τι στην Ελλάδα (Διάγραμμα 13).

Τιμές στόχοι

Η Bank of America βαθμολογεί με Neutral την Εθνική, μειώνοντας την τιμή στόχο στα 0,31 ευρώ, από 0,32 ευρώ προηγουμένως, ενώ για την Eurobank, με σύσταση Neutral αυξάνει την τιμή στόχο στα 1,17 ευρώ, από 1,14 ευρώ προηγουμένως.
Underperform η σύσταση για την Alpha Bank και την Πειραιώς, με αμετάβλητες τιμές στόχους στα 1,60 ευρώ και στα 3,23 ευρώ αντίστοιχα.





Αναλυτικά τα 33 διαγράμματα:
































www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης