Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατρακυλά η δημοτικότητα Macron στη Γαλλία - Για συμπεριφορά «μονάρχη» τον κατηγορούν οι βουλευτές

Κατρακυλά η δημοτικότητα Macron στη Γαλλία - Για συμπεριφορά «μονάρχη» τον κατηγορούν οι βουλευτές
Για μοναρχική νοοτροπία κατηγορούν πολλοί βουλευτές τον πρόεδρο Macron
Στις Βερσαλλίες και με πλήρη μεγαλοπρέπεια ενώπιον του Κογκρέσου, ο Εmmanuela Macron θα ανακοινώσει, στις 4:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), την πολιτική του για το δεύτερο έτος της θητείας του, που περιλαμβάνει και την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει μια ώρα στη διάθεσή του για να πείσει τους 577 βουλευτές και τους 348 γερουσιαστές που αποτελούν το Κογκρέσο, για την ορθότητα των πολιτικών του επιλογών, σε μια εποχή που η δημοτικότητά του χάνει σημαντικά έδαφος.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση Kantar Sofres που δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουλίου, μόνο το 32% των Γάλλων διατηρούν πλέον την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τούτο σημαίνει μία μείωση 6 μονάδων μέσα σε ένα μήνα και 12 μονάδων από την αρχή του χρόνου.
Από το 1981 μόνο ο Francois Hollande πέτυχε χειρότερα, με 27% δημοτικότητας κατά την ίδια περίοδο της θητείας του.
Το ότι θα συγκαλεί συχνά το Κογκρέσο, o Macron το είχε υποσχεθεί κατά την προεκλογική του εκστρατεία και το επανέλαβε κατά την περυσινή πρώτη σύγκλιση στις Βερσαλλίες (3 Ιουλίου 2017) : « κάθε χρόνο θα έρχομαι ενώπιων σας για να σας ενημερώνω» είχε διαβεβαιώσει.
Το πρόβλημα με το Κογκρέσο είναι ότι μετά την ομιλία του ο πρόεδρος αποχωρεί άμεσα εν μέσω τυμπανοκρουσιών, χωρίς να δέχεται ερωτήσεις, αφήνοντας πίσω του τους βουλευτές και γερουσιαστές να συζητήσουν μεταξύ τους.
Μια νοοτροπία καθαρά «μοναρχική» στα μάτια πολλών βουλευτών τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς, ορισμένοι από τους οποίους δήλωσαν ότι αρνούνται να συμμετάσχουν στο «νέο επικοινωνιακό πραξικόπημα» του προέδρου, ο οποίος τους καλεί να ακούσουν την ομιλία του, «χωρίς να έχουν οι ίδιοι το δικαίωμα να τον αμφισβητήσουν».
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο 40χρονος πολιτικός μπορεί μετά την εκλογή του τον Μάιο του 2017 να παρουσίασε ή να προχώρησε σε μια εντυπωσιακή λίστα μεταρρυθμίσεων ωστόσο πολλοί πλέον δεν πείθονται από την εξίσωση φιλελευθερισμός και κοινωνική ασφάλεια.
Πρόσφατα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων βρέθηκαν τα μέτρα που πήρε υπέρ των επενδυτών και των επιχειρήσεων.
Χαλάρωσε το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων και μείωσε τους φόρους των επιχειρήσεων.
Αντίθετα οι εξαγγελίες του για βελτίωση της κατάστασης στα περίχωρα του Παρισιού και καταπολέμηση της φτώχειας αναβλήθηκαν και μετατέθηκαν στο μέλλον.
Οικονομολόγοι μάλιστα από το περιβάλλον του Macron τον κατηγορούσαν ότι «αδιαφορεί για τα κοινωνικά ζητήματα» ενώ υπάρχουν φωνές μέσα στο ίδιο του το κόμμα, που του ζητούν να αλλάξει την κυβερνητική πολιτική προσδίδοντας της έναν περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης