Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε ανυποληψία η αγορά, 1000 ημερησίως επενδυτές στις μετοχές και 70 στα ομόλογα – Η Morgan Stanley προειδοποιεί, αδύνατο το IPO στην Ελλάδα

Σε ανυποληψία η αγορά, 1000 ημερησίως επενδυτές στις μετοχές και 70 στα ομόλογα – Η Morgan Stanley προειδοποιεί, αδύνατο το IPO στην Ελλάδα
Το σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την οικονομία έχει απωθήσει τους επενδυτές από τα ομόλογα και τις μετοχές.
Δεν έχει προηγούμενο η ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό χρηματιστήριο και η ελληνική αγορά ομολόγων.
Όταν εμφανίζονται 1000 επενδυτές ημερησίως στο χρηματιστήριο και 70 επενδυτές στα ομόλογα στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τότε καθίσταται αντιληπτό ότι αυτό που ονομάζουμε ελληνική αγορά δεν έχει καμία παρέμβαση, κανένα ρόλο.
Ευθύνη για την ανυποληψία της αγοράς φέρει κυρίως η κυβέρνηση που επί 3 χρόνια δημιούργησε ένα κλίμα άκρως δυσμενές, ακολούθως ρόλο αρνητικό έχουν διαδραματίσει οι τράπεζες όπου χάθηκαν 45 δισεκ. ενώ στα ομόλογα το 70% των ελάχιστων επενδυτών είναι hedge funds.
Το σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την οικονομία έχει απωθήσει τους επενδυτές από τα ομόλογα και τις μετοχές.
Κάποιος μακριά από τις αγορές μετοχών και ομολόγων μπορεί απερίσκεπτα να πει ότι ουσία έχει η πραγματική οικονομία όχι τι συμβάνει στο χρηματιστήριο ή στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων στα ομόλογα.
Λάθος μέγα λάθος.
Η πραγματική οικονομία, αυτό που ονομάζουμε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν μια αποτίμηση όχι θεωρητική καθορίζεται από διάφορους αριθμοδείκτες.
Η αξία μιας μετοχής στο ελληνικό χρηματιστήριο καθορίζεται από τον τζίρο, τα κέρδη, τα κεφάλαια και άλλους ποιοτικούς δείκτες μιας εταιρίας. 
Όταν οι επενδυτές αδιαφορούν για τις μετοχές των ελληνικών εταιριών σημαίνει ότι αδιαφορούν για την πραγματική οικονομία.
Πουθενά στον κόσμο χρηματιστήριο και πραγματική οικονομία δεν είναι ασύνδετες έννοιες.
Εάν πιστεύει κανείς στην Ελληνική πραγματική οικονομία, αυτό θα μεταφραστεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι απλά ένας προεξοφλητικός μηχανισμός αλλά είναι ένα σύστημα μετάφρασης των αριθμοδεικτών μιας εταιρίας και απεικόνισης της αξίας της.
Όταν οι επενδυτές αδιαφορούν για το ελληνικό χρηματιστήριο αυτό σημαίνει ότι αδιαφορούν για την ελληνική πραγματική οικονομία.
Με ένα τέτοιο σαθρό περιβάλλον προφανώς και δεν μπορούν να υλοποιηθούν IPO.
Π.χ. εάν η Εθνική τράπεζα δεν αποδεχθεί την πρόταση της Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική η άλλη λύση είναι το IPO δηλαδή η δημόσια προσφορά.
Ποιος πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει δημόσια προσφορά;
Η Morgan Stanley πάντως ένας εκ των δύο συμβούλων της Εθνικής προειδοποιούν ότι IPO στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να γίνει.
Η Morgan Stanley τι θέλει να πει με αυτό;
Προφανώς ότι σε μια αγορά των 1000 επενδυτών δεν μπορεί να υπάρξει δημόσια προσφορά.
Συν τοις άλλοις όταν ένας επενδυτής αποτιμάει για το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής 900 εκατ ευρώ αυτό σημαίνει ότι η βάση εκκίνησης σε ένα IPO είναι τα 900 εκατ αποτίμηση.
Όμως ανεξάρτητα από την Εθνική Ασφαλιστική αυτό που υποστηρίζει η Morgan Stanley έχει μεγάλη αξία και αποτυπώνεται και στην πράξη.
Η Chipita ακύρωσε IPO γιατί διέγνωσε ότι δεν θα είναι επιτυχής η διαδικασία.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ανυποληψίας γεννώνται πολύ σοβαρά ερωτήματα, πως θα υλοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών στο β΄ 6μηνο του 2019;
Προφανώς και 8-10 δισεκ. που απαιτούνται δεν υπάρχουν.

Το ίδιο μαύρο χάλι και στα ομόλογα

Όταν λέμε ελληνική αγορά ομολόγων πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι εννοούμε.
Μια αγορά όπου δραστηριοποιούνται καθημερινά 70 επενδυτές, κάποιος υποστηρίζει ότι είναι 50 και όχι 70 αλλά ας δεχθούμε ότι είναι 70 επενδυτές.
Τι σημαίνει αυτό πλήρης ανυποληψία.
Τσακαλώτος και Χουλιαράκης βρίσκονται στις ΗΠΑ για να πραγματοποιήσουν παρουσιάσεις σε αμερικανούς επενδυτές, να τους πείσουν ότι στην Ελλάδα όλα βαίνουν καλώς και ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν αξία.
Τα ομόλογα λειτουργούν όπως και οι μετοχές δεν προεξοφλούν μόνο αλλά κυρίως αποτιμούν την αξία της οικονομίας.
Όταν υπάρχουν μόλις 70 επενδυτές σε σύνολο 1 εκατ δυνητικών επενδυτών – εκτός των μικρών – καταλαβαίνει κανείς ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα αδιάφορο επενδυτικό σκουπίδι - τα ελληνικά ομόλογα είναι junk bonds δηλαδή επενδυτικά σκουπίδια -.
Με όρους πραγματικών αποτιμήσεων για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές με ρεαλιστικά επιτόκια θα πρέπει να επιλέξει βραχυπρόθεσμα ομόλογα.
Σήμερα μια έκδοση 3ετούς θα είχε επιτόκιο 2,80%, ενός 7ετούς επιτόκιο 3,55% με 3,60% και ενός 10ετούς 4,10% υψηλότερα από τις τρέχουσες αποδόσεις στην δευτερογενή αγορά.
Τα ομόλογα δεν είναι μια απλή αγορά, αποτιμάει την πραγματική δυναμική της οικονομίας.
Όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε Β+ με όρους πιστοληπτικής ικανότητας απέχει από investment grade δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα και καταλήγουμε 70 επενδυτές να κάνουν συναλλαγές στα ελληνικά ομόλογα…τότε απλά το στοίχημα έχει χαθεί.
Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί και είναι πολύ δύσκολο να ανακτηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης