Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική κρίση στην Κύπρο λόγω Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας - Η παραίτηση Γεωργιάδη (ΥΠΟΙΚ) δεν έγινε δεκτή από τον Αναστασιάδη

Πολιτική κρίση στην Κύπρο λόγω Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας - Η παραίτηση Γεωργιάδη (ΥΠΟΙΚ) δεν έγινε δεκτή από τον Αναστασιάδη
Από το περσινό (2017) καλοκαίρι έχει σημειωθεί εκροή καταθέσεων 3 δισ. ευρώ από τον Συνεργατισμό
Σε δίνη νέας πολιτικής κρίσης έχει εισέλθει η Κύπρος με αφορμή την κατάρρευση της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας.
Μάλιστα, αν και ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, έχει θέσει την παραίτηση του στη διάθεση του προέδρου της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Οικονομικών αλλά και στους χειρισμούς του.

Η παραίτηση Γεωργιάδη

Από την πρώτη στιγμή που η αντιπολίτευση ήγειρε θέμα παραιτήσεων λόγω της κρίσης στην Κυπριακή Συνεργατική Τράπεζα, ο ίδιος έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις την επομένη της ψήφισης κρίσιμων νομοσχεδίων για το τραπεζικό σύστημα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και σχολιάζοντας τη συνεχιζόμενη αξίωση της αντιπολίτευσης για παραίτησή του, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι έτοιμος για τα δύσκολα αλλά και έτοιμος να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή.
Σημείωσε ωστόσο ότι η απόφαση θα ληφθεί από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και όχι από την αντιπολίτευση.
Ο υπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικές τις χθεσινές αποφάσεις της Βουλής, αφού μπορεί πλέον να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τελευταίο, όπως ανέφερε, κατάλοιπο της οικονομικής κρίσης του 2013, κι έτσι να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την χώρα.
Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι οι αποφάσεις της Βουλής θα οδηγήσουν σε ένα πιο ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα, που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα λειτουργήσει στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι όσοι παρουσιάζουν μια ζοφερή προοπτική για την οικονομία, θα διαψευστούν, για άλλη μια φορά.
Σχολιάζοντας τις κατηγορίες για κακή διαχείριση στη Κυπριακή Συνεργατική Τράπεζα, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι κάποια πράγματα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα.
«Χαίρομαι που θα γίνει έρευνα για να εξεταστούν οι αστήρικτοι ισχυρισμοί περί αναξιοκρατικών διορισμών», ανέφερε.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη ότι από το πρωί οι εκροές καταθέσεων από την Κυπριακή Συνεργατική Τράπεζα έχουν ουσιαστικά τερματιστεί, με την επικείμενη ανάληψη του παλιού μέρους της εν λόγω τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα, που θα ενισχυθεί με νέα κεφάλαια.
Κατά τη χθεσινή πεντάωρη συνεδρία της που έληξε στις 10.00 τη νύκτα, η Βουλή ενέκρινε με πλειοψηφία την παροχή κρατικών εγγυήσεων για απρόβλεπτες ζημιές της Ελληνικής Τράπεζας λόγω της απόκτησης των καλών στοιχείων της Συνεργατικής Τράπεζας.

Η «απάντηση» του Αναστασιάδη

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι στηρίζει απόλυτα τον υπουργό Οικονομικών.
O Χάρης Γεωργιάδης χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι ο υπουργός έθεσε την παραίτησή του στη διάθεσή του την οποία ωστόσο δεν αποδέχθηκε.
Αναφορικά με την αξίωση κομμάτων της αντιπολίτευσης για παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι επιθυμεί να δηλώσει ότι σέβεται «απόλυτα τις απόψεις που εκφράζουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι και τις αποδέχομαι».
Αποτελεί γεγονός, προσθέτει, ότι «ο υπουργός Οικονομικών έθεσε την παραίτησή του στη διάθεσή μου, πλην θεώρησα και θεωρώ πως δεν θα δικαιολογείτο και δεν δικαιολογείται η αποδοχή της, αφού θεωρώ πως τα προβλήματα του Συνεργατισμού δεν είναι δημιούργημα ούτε και οφείλονται σε πολιτικές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών».

Ορκίστηκε η τριμελής διερευνητική επιτροπή

Εν τω μεταξύ ορκίστηκε σήμερα (9/7/2018) ενώπιον του γενικού εισαγγελέα η τριμελής διερευνητική επιτροπή η οποία θα εξετάσει τους λόγους για την κατάρρευση της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, η επιτροπή ανέλαβε επίσημα καθήκοντα και θα υποβάλλει τα σχετικά πορίσματα.
Μετά την ορκωμοσία των μελών της, ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης κάλεσε την επιτροπή να προβεί σε μια «εμπεριστατωμένη, πλήρη και αντικειμενική διερεύνηση» και στην υποβολή μιας έκθεσης «με πλήρεις αναλύσεις, εξηγήσεις και συμπεράσματα».
«Δεν θέλουμε να γίνουμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές», είπε ο γενικός εισαγγελέας.
Τα μέλη της επιτροπής είναι, οι Γιώργος Αρέστη, πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γιώργος Χαραλάμπους, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Γιώργος Γεωργίου, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών.

Η κατάρρευση της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, από το περσινό (2017) καλοκαίρι έχει σημειωθεί εκροή καταθέσεων 3 δισ. ευρώ από τον Συνεργατισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», περίπου τα δύο τρίτα αυτών των καταθέσεων απορρόφησε η Τράπεζα Κύπρου και το υπόλοιπο άλλες τράπεζες, με σημαντικό μέρος να καταλήγει στην Ελληνική. Μάλιστα, οι εκροές των τελευταίων ημερών ανήλθαν στα 300 εκατ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα του εννιαμήνου (μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017) έδειχναν ότι ο Συνεργατισμός είχε μπει σε πορεία αναδιάρθρωσης, καθώς έπειτα από 4 χρόνια ολοκληρώθηκε η νομική συγχώνευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα, με αποτέλεσμα, όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, «να δημιουργηθεί η ΣΚΤ με ισολογισμό 13,5 δισ. ευρώ, διατηρώντας στην πορεία το ιστορικό μέγεθος και τη σημασία της σε οικονομία και κοινωνία, αποτελώντας πλέον τη μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής τραπεζικής του τόπου».
Οι ∆είκτες Κεφαλαιακής Επάρκειας της ΣΚΤ (Total Capital, Tier 1 Capital και Common Equity Tier 1 Capital) στις 30 Σεπτεμβρίου του 2017 διαμορφώθηκαν σε 15,23% (υψηλότερο από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ρυθμιστικών Αρχών), ενώ έχει υψηλό δείκτη ρευστότητας άνω του 30%. Παράλληλα, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, η τράπεζα έχει βασικά κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η ρευστότητα του Συνεργατισμού ανερχόταν σε 3,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 112 εκατ. ευρώ σε μετρητά, τα 3,1 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις σε κεντρικές τράπεζες και 42 εκατ. ευρώ σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, ενώ τα στοιχεία αυτά δεν δικαιολογούσαν κανέναν πανικό, εντούτοις ο Συνεργατισμός βρέθηκε στη δίνη του προεκλογικού αγώνα όπου οι φήμες για κούρεμα καταθέσεων έδιναν και έπαιρναν, ενώ δεν έγινε καμιά ουσιαστική προσπάθεια για να σταματήσουν τις φήμες.
Μάλιστα, στις πρώτες του δηλώσεις, μετά τον επαναδιορισμό του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Χάρης Γεωργιάδης σημείωνε πως η προεκλογική φημολογία για τον Συνεργατισμό αλλάζει τους σχεδιασμούς που είχε κάνει η Κυβέρνηση για την τράπεζα. Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία των προσφορών για αποκρατικοποίηση του Συνεργατισμού, ενώ την τελευταία βδομάδα, εν αναμονή της επικύρωσης της συμφωνίας με την Ελληνική στη Βουλή, άρχισε ένα νέο κύμα εκροών καταθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης