Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ευρωαγορές, «κόντρα» στην πολιτική κρίση στη Βρετανία - Στο +0,92% ο FTSE 100

Κέρδη στις ευρωαγορές, «κόντρα» στην πολιτική κρίση στη Βρετανία - Στο +0,92% ο FTSE 100
Με κέρδη έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει στη Βρετανία 
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (9/7/2018) τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει στη Βρετανία μετά την παραίτηση σημαντικών μελών της κυβέρνησης, ενώ υποχωρούν ελαφρώς οι ανησυχίες για την εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ με τους βασικούς τους εταίρους.
Στη Βρετανία, την παραίτησή του υπέβαλε αργά χθες ο υπουργός Brexit, David Davis, ενώ σήμερα ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών, Boris Johnson.
Πάντως, ο FTSE 100 στο Λονδίνο αντέδρασε θετικά στις εξελίξεις, κλείνοντας με άνοδο 0,92% στις 7.687,99 μονάδες.


Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,58% υψηλότερα, στις 384,59 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,38% στις 12.543,89 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,42% στις 5.398,11 μονάδες.



Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 22.033,44 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημείωσε άνοδο 0,22% στις 9.927,00 μονάδες.
Εξάλλου, παρά τις ανησυχίες για Brexit και εμπορικό πόλεμο, τα θετικά στοιχεία της Παρασκευής για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ προκάλεσαν ανακούφιση στις αγορές.
Όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η May γνώριζε ότι ετοιμάζεται «ανταρσία» στην κυβέρνηση, ενώ προσπάθησε το τελευταίο διάστημα να εξομαλύνει την κατάσταση.
Κι αυτό διότι η May έχει κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να περιορίσει τον ρόλο του κοινοβουλίου, προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες του Brexit.
Ο Davis υπέβαλε την παραίτησή του διότι θεωρεί πως η πολιτική που προωθεί η πρωθυπουργός υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα ανακτήσει όντως τις εξουσίες του μετά την αποχώρηση.
Πάντως, σε σημερινές της δηλώσεις, η βρετανίδα πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ είναι ανοιχτό.
«Η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί για ένα εύρος πιθανών αποτελεσμάτων, μεταξύ των οποίων και η μη συμφωνία για το Brexit», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια, είναι ορατός ο κίνδυνος για ένα άτακτο και χωρίς συμφωνία Brexit εάν η ΕΕ συνεχίσει την ίδια τακτική.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική ανάκαμψη κατέγραψαν οι εξαγωγές της Γερμανίας τον Μάιο του 2018, ενώ τα στοιχεία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της χώρας ενισχύθηκαν κατά 1,8% σε μηνιαία βάση, αντισταθμίζοντα την πτώση 0,3% που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν η μηνιαία άνοδος να διαμορφωθεί στο +0,7%.
Παράλληλα, οι εισαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό, και συγκεκριμένα +0,7% μετά την άνοδο 2,6% που είχαν σημειώσει τον προηγούμενο μήνα, με τα στοιχεία ωστόσο να ξεπερνούν επίσης τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν πτώση της τάξεως του 0,5%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να διευρυνθεί στα 20,3 δισ. ευρώ, από 19 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Air France KLM σημείωσε άνοδο 6,3%, καθώς η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε υψηλότερους αριθμούς επιβατών για τον Ιούνιο, παρά τις απεργίες.
Από την άλλη, η μετοχή της Renault υποχώρησε κατά 0,5%, εν μέσω ανησυχιών για την εταίρο της Nissan, η οποία παραδέχθηκε ότι παραποιούσε δεδομένα σχετικά με τις εκπομπές καυσαερίων στα ιαπωνικά επιβατικά της οχήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης