Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Ποια είναι όλα τα πιθανά σενάρια για το Brexit

tags :
ING: Ποια είναι όλα τα πιθανά σενάρια για το Brexit
ING: Ποια είναι όλα τα πιθανά σενάρια για το Brexit
Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στη Μεγάλη Βρετανία, με την Theresa May να αποδέχεται τις παραιτήσεις των David Davis και Steve Baker, αρμοδίων για τη διαδικασία του Brexit και του υπουργού Εξωτερικών, Boris Johnson.
Έπειτα από μια πολύωρη, τεταμένη συνάντηση στο Τσέκερς, η May  φαινόταν πως είχε πείσει τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Brexit στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του Davis, να ταχθούν υπέρ του σχεδίου της να ζητήσει να συναφθεί συμφωνία για «χώρο ελεύθερων εμπορικών ανταλλαγών αγαθών» με την ΕΕ, τη διατήρηση στενών δεσμών στο πεδίο του εμπορίου.
Ο Davis  εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμβιβαστική πρόταση της May χαρακτηρίζοντάς την «ανεφάρμοστη».
Πολλοί υποστηρικτές του «καθαρού» Brexit επέκριναν τη λεγόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» που προτάθηκε στο Τσέκερς, καταγγέλλοντας πως το σχέδιο της May θα σήμαινε μόνον κατ' όνομα αποχώρηση από την ΕΕ και άρα θα αθετούσε τη δέσμευσή της να υπάρξει «καθαρό» διαζύγιο των δύο μερών.
Η κυβέρνηση θα ασκήσει πίεση και για ένα «διευκολυνόμενο τελωνειακό καθεστώς».
Εδώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εφαρμόσει διαφορετικούς δασμούς στην ΕΕ, που θεωρητικά θα του επέτρεπε να ακολουθήσει εμπορικές συμφωνίες εκτός της ΕΕ.
Όπου οι δασμολογικοί συντελεστές διαφέρουν, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισπράττει τέλη για λογαριασμό της ΕΕ.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα εάν η ΕΕ θα το αποδεχθεί.
Σε ανάλυσή της η ING αναφέρει αναλυτικά τα πιθανά σενάρια που μπορούν να λάβουν χώρα από εδώ και πέρα.

1. Θα δεχτεί η ΕΕ τις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή (6/7);

Όχι στην τρέχουσα μορφή του.
Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η ΕΕ είναι πιθανό να απορρίψει την πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με την ING.
Καταρχάς, όσον αφορά το «διευκολυνόμενο τελωνειακό καθεστώς», η ΕΕ θα θεωρήσει πιθανόν ότι αυτό δεν είναι εφικτό (πρακτικά ζητήματα του Ηνωμένου Βασιλείου που συγκεντρώνουν ενδεχομένως υψηλότερους δασμούς της ΕΕ), νομικά δυσχερείς (υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν το λαθρεμπόριο) και πολιτικά απαράδεκτες (το γεγονός ότι μια τρίτη χώρα θα εισπράττει τους δασμούς της ΕΕ είναι κατά τα φαινόμενα αντιδημοφιλής στις Βρυξέλλες).
Ο δεύτερος λόγος είναι η πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμείνει στην ενιαία αγορά αγαθών και τη γεωργία.
Η ΕΕ ανησυχεί για το γεγονός ότι και άλλες χώρες θα μπορούσαν να επιδιώξουν παρόμοιες παραχωρήσεις σε περίπτωση που δοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μια συμφωνία που θα του επιτρέψει να ευδοκιμήσει.
Ενώ κάποιοι από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου επισημαίνουν την ελβετική συμφωνία ως σαφές παράδειγμα μιας χώρας που βρίσκεται στην ενιαία αγορά μόνο για εμπορεύματα, λέγεται ότι η ΕΕ θεωρεί ότι η ελβετική συμφωνία είναι λάθος.
Τέλος, η ΕΕ είναι απίθανο να δεχτεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δώσει αρκετή βάση στην «τιμή» της πρόσβασης στην ενιαία αγορά - πρόκειται για συνεισφορές στον προϋπολογισμό, για ελεύθερη κυκλοφορία και για εποπτεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
 Το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει επισήμως ότι όλα αυτά θα «σταματήσουν».
Βεβαίως, στο σημείο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, φαίνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι πιο ανοιχτό.
Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να λάβει τη μορφή του δικαστηρίου της ECJ (όπου συμμετέχουν δικαστές της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των τρίτων χωρών που θα συμφωνούν επί των αποφάσεων), η οποία είναι παρόμοια με εκείνη που εφαρμόζεται στον ΕΟΧ.
Αλλά εκτός από το να δηλώνεται ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο «πλαίσιο κινητικότητας» για τη διευκόλυνση της χορήγησης θεωρήσεων βίζας για εργασία/σπουδές, υπήρξαν λίγες συζητήσεις για τα άλλα δύο σημεία.
Επομένως, η ΕΕ σχεδόν σίγουρα θα πει όχι, αλλά οι Βρυξέλλες μπορούν να επιδιώξουν να επιτύχουν μια ισορροπία.
Η πτώση της βρετανικής κυβέρνησης δεν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, οπότε θα είναι επιφυλακτική να μην καταστρέψει εντελώς την εύθραυστη εκεχειρία του υπουργικού συμβουλίου και να διακινδυνεύσει τη θέση της May ως πρωθυπουργού.

2. Θα υπάρξει μια πρόκληση κατά της ηγεσίας της T. May;

Μετά την συνάντηση της Παρασκευής, ο αρμόδιος για τη διαδικασία του Brexit David Davis παραιτήθηκε, προκαλώντας κάποια αβεβαιότητα για το πόσο χρόνο μπορεί να επιβιώσει η εκεχειρία βρετανικό υπουργικό συμβούλιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αυτό υποβόσκει εδώ και αρκετό καιρό.
Όπως υπονοούσε στην επιστολή παραίτησής του, ο Davis δεν ήταν ευχαριστημένος με τη στρατηγική της Τ. May και ήταν όλο και πιο περιθωριοποιημένος από τον Ευρωπαίο Σύμβουλο της Theresa May, Olly Robbins.
Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Boris Johnson, λόγω του γεγονός όπως αναφέρει η ING πως υπάρχει η αίσθηση ότι η υποστήριξή του μεταξύ των βουλευτών των Συντηρητικών έχει μειωθεί, ιδιαίτερα μετά από τη δημοσιοποίηση των σχολίων του για τις βρετανικές επιχειρήσεις.
Επομένως, παρά το γεγονός ότι η παραίτησή του ίναι εξαιρετικά καταστρεπτική, μπορεί να μην είναι ένα «θανατηφόρο χτύπημα» για την T. May.
Ωστόσο, πρέπει να παρακολουθείται στενά ο βουλευτής Jacob Rees Mogg θακθώς και άλλοι βουλευτές του συντηρητικού κόμματος, οι οποίοι, σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις, απειλούν να συγκεντρώσουν υπογραφές για να παροχή ψήφου εμπιστοσύνης κατά της May και να ζητήσουν αλλαγή ηγεσίας.
Απαιτούνται 48 υπογραφές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν ότι περίπου 40 υπογραφές είναι ήδη εξασφαλισμένες.
Εάν ξεκινήσει μια αμφισβήτηση ηγεσίας, δεν είναι εγγυημένο ότι ο η May θα χάσει.
Ο David Davis είπε σήμερα το πρωί ότι η Theresa May είναι μια «καλή πρωθυπουργός» και θα παραμείνει - μια αμφισβήτηση της ηγεσίας του κόμματος  είναι «το λάθος πράγμα που μπορεί να γίνει».
Πολλοί άλλοι βουλευτές θα συσπειρωθούν γύρω της.
Αλλά εάν είναι χάσει η May, οι bookmakers προτείνουν ότι ο Michael Gove (ένας βασικός υποστηρικτής του Brexit) είναι το φαβορί για να ηγηθεί του κόμματος.
Η εταιρία στοιχημάτων PaddyPower δίνει αποδόσεις 4/1 ότι θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός με τον σημερινό υπουργό Εσωτερικών Sajid Javid να έχει αποδόσεις στα 6/1 έναντι του Jacob Rees Mogg 7/1.
Η στάση του Gove στο Brexit μοιάζει με εκείνη της May.
Εάν η Theresa May χάσει την ηγεσία του κόμματος, μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση φαίνεται απίθανη.
Τα δύο τρίτα των βουλευτών θα πρέπει να το υπερψηφίσουν, αλλά ενώ οι συντηρητικοί ενδέχεται να είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο, δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν για νέες εκλογές.
Μια δημοσκόπηση του Survation στην σημερινή Daily Mail δίνει στους Εργατικούς το 40% και τους Συντηρητικούς στο 38%.
Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit εξακολουθεί να φαίνεται απίθανο - όχι μόνο επειδή δεν υπάρχει κανένας προφανής «ηγέτης» ή ένα ενωμένο κόμμα που να το ζητάει.
 Στην PaddyPower οι πιθανότητες ενός άλλου δημοψηφίσματος πριν από τον Απρίλιο του 2019 είναι 5/1.
Όσον αφορά την υποστήριξη για το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται όλο και περισσότερο διχασμένο ανάλογα με την ηλικία.
Η στήριξη για το Brexit αυξάνεται σε ηλικίες άνω των 65 ετών.
Αντίστροφα, εκείνοι κάτω από 45 ετών είναι όλο και περισσότερο κατά του Brexit.

3. Αν υποθέσουμε ότι η ΕΕ λέει όχι, τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Σύμφωνα με την ING πιθανότατα είναι μόνο θέμα χρόνου πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποδεχθεί ότι θα παραμείνει τελικά σε μια τελωνειακή ένωση μετά το Brexit (το «διευκολυνόμενο τελωνειακό καθεστώς» που συμφωνήθηκε την Παρασκευή είναι στα μισά του δρόμου).
Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί επίσης τελικά να μειώσει κατά πολύ τις κόκκινες γραμμές του σχετικά με τις πληρωμές στον  προϋπολογισμού, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τη μετανάστευση.
Η ΕΕ γνωρίζει ότι τα θέματα αυτά είναι πολιτικά ακανθώδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε ίσως να είναι πρόθυμη να βοηθήσει την κυβέρνηση της May όσον αφορά το επικοινωνιακό κομμάτι, κάνοντας για παράδειγμα, μια πρόταση που έχουμε ακουστεί ξανά, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να προχωρά στις πληρωμές με το πρόσχημα της βοήθειας για αναπτυξιακά κεφάλαια.
Αν λοιπόν το Ηνωμένο Βασίλειο πρότεινε μια τελωνειακή ένωση, την ενιαία αγορά για αγαθά και κάποιες θέσεις για αυτά τα άλλα θέματα, τότε θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς αντιδράσει η ΕΕ.
Μέχρι στιγμής στη διαδικασία του Brexit, η ΕΕ ήταν πολύ ενωμένη.
Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει την πρώτη σοβαρή και εφαρμόσιμη επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου που τέθηκε στο τραπέζι.
Ορισμένες χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα εκείνες που εμπορεύονται σε μεγάλο βαθμό με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενδέχεται να δελεαστούν να το κάνουν - παρόλο που η Γερμανία και η Γαλλία θα εξακολουθούν να ανθίστανται.

4. Εάν εξακολουθεί να είναι ένα «όχι» από την ΕΕ, ο κίνδυνος να μην υπάρξει καμία συμφωνία θα αυξηθεί

Εάν η ΕΕ απορρίψει μια αναθεωρημένη πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου για την ενιαία αγορά αγαθών και την ένταξη στην τελωνειακή ένωση, η ING εκτιμά πως θα υπάρξουν δύο πολύ διαφορετικές κατευθύνσεις.
Το πρώτο και μάλλον πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πλησιάσει το μοντέλο της Νορβηγίας (τουλάχιστον για μακρά μεταβατική περίοδο), ενδεχομένως αποδεχόμενο την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
Ωστόσο, το προφανές ζήτημα είναι ότι αυτό πιθανότατα θα απαιτούσε ελευθερία κινήσεων κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Βεβαίως, η κοινή γνώμη έχει μετριάσει την άποψή της για το μεταναστευτικό από τπ δημοψήφισμα για το Brexit πριν από δύο χρόνια.
Μόνο το 30% θέτει το μεταναστευτικό στα τρία πρώτα θέματα, έναντι πάνω από 50% κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος. Αλλά ακόμα και έτσι, είναι απίθανο να καταστήσει αυτή την επιλογή περισσότερο πολιτικά ευχάριστη για το Συντηρητικό κόμμα.
Εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να συμφωνήσει για μια μελλοντική πορεία, τότε θα μπορούσε να προκύψει ένα δεύτερο σενάριο όπου οι διαπραγματεύσεις θα σταματήσουν και το σενάριο για «καμία συμφωνία» θα  αυξάνεται.
Η ΕΕ φέρεται να πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι σοβαρή για το ζήτημα «καμιά συμφωνία», δεδομένου ότι δεν έχει προσληφθεί νέο τελωνειακό προσωπικό και δεν έχουν γίνει προφανείς προετοιμασίες για την περίπτωση άτακτου Brexit  χωρίς συμφωνία.
Ασφαλώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να είναι οικονομικά ζημιογόνο.
Η Βρετανική Ένωση Εμπορευματικών Μεταφορών αναφέρει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ουρές 40 χλμ. στο Ντόβερ, αν πρόσθετοι συνοριακοί έλεγχοι αυξάνονταν κατά μόνο τέσσερα λεπτά (στην πραγματικότητα ο έλεγχος θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο).
Υπάρχει πιθανότητα παρόμοιας συμφόρησης σε μεγάλα λιμάνια της ΕΕ.
Δεδομένων αυτών των ανησυχιών, η ING εκτιμά πως είναι απίθανο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει τελικά από τις συνομιλίες.
Τούτου λεχθέντος, εάν δεν σημειωθεί προφανής πρόοδος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τότε θα μπορούσε να αυξηθεί ο αντιληπτός κίνδυνος μιας «μη συμφωνίας», δημιουργώντας έντονα υψηλότερη αβεβαιότητα για τις εταιρείες και τις αγορές.



5. Η προθεσμία του Οκτωβρίου θα μπορούσε εύκολα να αλλάξει

Επίσημα, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να εργάζονται για την εξασφάλιση της συμφωνίας απόσυρσης και μια πολιτική δήλωση σχετικά με τους στόχους των μελλοντικών εμπορικών συνομιλιών έως τον Οκτώβριο του 2018.
Αλλά αυτό φαίνεται όλο και πιο πιθανό να παραταθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, πράγμα που θα σήμαινε πολύ μικρό χρονικό διάστημα για το κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις της ΕΕ να κυρώσουν όσα έχουν συμφωνηθεί.
Δεν μπορεί να αποκλεισθεί τελείως μια προχειροδουλειά της τελευταίας στιγμής για να ξεκινήσει η μεταβατική περίοδος.
Αυτό το σενάριο φαίνεται όλο και πιο πιθανό, δεδομένης της αυξανόμενης ανησυχίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, ότι τα ευρωσκεπτιστικά κόμματα θα μπορούσαν να ανακάμψουν έντονα στις ευρωεκλογές τον Μαΐου του 2019.
Δεν είναι αδιανόητο το μεγαλύτερο μπλοκ των ευρωβουλευτών στο κοινοβούλιο της ΕΕ να αναδειχθούν οι ευρωσκεπτικιστές.
Ως εκ τούτου η ING εκτιμά ότι είναι αμφίβολο ότι η ΕΕ θα αλλάξει σημαντικά από την τρέχουσα θέση της πριν από τις ευρωεκλογές.
Το να δώσει κάτι στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «νίκη» μπορεί να δώσει ώθηση στα αντιευρωπαϊκά κόμματα.
Ωστόσο, από τη στιγμή που οι ευρωεκλογές ολοκληρωθούν, η πρόοδος για το Brexit θα μπορούσε να επιταχυνθεί.
Τέλος, εδώ είναι τα πιθανά σενάρια για τις συνομιλίες του Brexit τους επόμενους μήνες σύμφωνα με την ING.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης