Κορυφώνεται η απαξίωση στο ΧΑ - Στα 2 εκατ. ο τζίρος την ώρα, μεγάλα χάσματα τιμών, απουσία εντολών και ακραίες τιμές

Κορυφώνεται η απαξίωση στο ΧΑ - Στα 2 εκατ. ο τζίρος την ώρα, μεγάλα χάσματα τιμών, απουσία εντολών και ακραίες τιμές
Ελάχιστο όγκο πραγματοποιούν πλέον ακόμα και μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως ΟΛΠ, Σαράντης κλπ
Χτυπάει «κόκκινο» η απαξίωση στην οποία βυθίζεται καθημερινά το ΧΑ με τα συμπτώματα να είναι εμφανή σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό.
Η χθεσινή συνεδρίαση (9/7) ήταν χαρακτηριστική και μία από τις χειρότερες των τελευαίων ετών, αφού έπρεπε να περάσουν 5 ώρες για να υπάρξει μετοχή με τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ και να ξεπεράσει το ΧΑ συνολικά τα 10 εκατ. ευρώ (μαζί με δύο πακέτα συνολικής αξίας 880 χιλ. ευρώ).
Ο τζίρος αυτός μεταφράζεται σε 2 εκατ. ευρώ ανά ώρα συνεδρίασης, οπότε τα σχόλια περιττεύουν.
Μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν κάνει όγκο 140 τεμάχια (βλ. ΟΛΠ) μετά από 5 ώρες συνεδρίασης.
Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα των επιμέρους μετοχών, αφού αυτό που καταγράφεται είναι εκτός από τις μετοχές που καθημερινά δεν κάνουν πράξη, πως υπήρχαν μετοχές με εντολές μόνο από τη μία πλευρά (αγοραστές ή πωλητές), μετοχές που υπήρχε αγοραστής στο -20% και πωλητής στο +20% και μετοχές που δεν είχαν εντολές.
Moda Bagno, Αιολική, Ιντεάλ, Μπήτρος, Μαθιός, Μινέρβα, Επίλεκτος, Λανακάμ ΒΙΣ και Logismos είχαν για μεγάλο διάστημα στη συνεδρίαση μόνο πωλητές.
Από την άλλη Ανδρομέδα, Πανγαία, Βαρβαρέσος και Ξυλεμπορία προνόμιο, είχαν μόνο αγοραστές.
Για το προνόμιο της Ξυλεμπορίας πρέπει να γίνει μία ξεχωριστή αναφορά καθώς εδώ και μήνες έχει αγοραστές στο limit up με αρκετά τεμάχια και δεν μπορεί ή να κάνει πράξη, ή να κρατήσει τιμή.
Θυμίζει την περίπτωση της Τζιρακιάν που για εβδομάδες δεν μπορούσε να κρατήσει τιμή στο κλείσιμο στο limit up, λόγω του τρόπου με τον οποίο κλείνουν οι μετοχές.
Επίσης, και στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρχαν ελάχιστες εντολές και ακραίες σε αρκετές μετοχές.
Για παράδειγμα στη Μοτοδυναμική, στη Βογιατζόγλου, τον Χαϊδεμένο και στον Σφακιανάκη, αν γινόταν πράξη θα ήταν ή στο limit up ή στο limit down.
Στον Σφακιανάκη πουλούσαν στο +20% 300 τεμάχια και αγόραζαν περίπου τόσο στο -20%.
Από τις μετοχές που δεν είχαν εντολές ξεχώρισαν η Ντρουκφάρμπεν, Σαραντόπουλος και Νίκας.  
Τέλος δεκάδες μετοχές και πάλι δεν έκαναν πράξη σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και αρκετές ήταν αυτές που πραγματοποίησαν όγκο κάτω από 100 τεμάχια στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Γιώργος Κατικάς

BREAKING NEWS