Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί βρίσκεται υπό πραγματική απειλή η παγκόσμια παντοκρατορία των ΗΠΑ

Γιατί βρίσκεται υπό πραγματική απειλή η παγκόσμια παντοκρατορία των ΗΠΑ
Γιατί απειλείται η παγκόσμια παντοκρατορία των ΗΠΑ
Η ιστορία δεν τελείωσε με τον Ψυχρό Πόλεμο και όπως το έθεσε ο Mark Twain, η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Καθώς ο Μέγας Αλέξανδρος, η Ρώμη και η Μεγάλη Βρετανία έχασαν τη θέση τους ως παγκόσμιες υπερδυνάμεις, έτσι και οι ΗΠΑ αρχίζουν να βλέπουν την παντοκρατορεία τους να απειλείται.
Η παγκόσμια οικονομική κυριαρχία της Αμερικής έχει αρχίσει να μειώνεται από το 1998, πολύ πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ένα μεγάλο μέρος αυτής της πτώσης δεν είχε πραγματικά καμία σχέση με τις ενέργειες των ΗΠΑ.
Η Κίνα έχει αρχίσει να επιστρέφει στη θέση της παγκόσμιας οικονομίας που κατείχε για χιλιετίες πριν από τη βιομηχανική επανάσταση.
Ακριβώς όπως το δολάριο προέκυψε από την κατάσταση ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, ο παρακάτω πίνακας δείχνει ότι η αυξανόμενη ώθηση για «αποδολαριοποίηση» σε όλο τον «απομονωμένο κόσμο» μπορεί να είναι ένα έξυπνο στοίχημα για τους επενδυτές...
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Justin Yifu Lin, θέλει να αντικαταστήσει το δολάριο με ένα ενιαίο παγκόσμιο σούπερ νόμισμα, λέγοντας ότι θα δημιουργήσει ένα πιο σταθερό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Η κυριαρχία του ξένου κεφαλαίου είναι η αιτία των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών και οικονομικών κρίσεων», δήλωσε ο Justin Yifu Lin στο Bruegel, ένα think-tank με έδρα τις Βρυξέλλες.
«Η λύση σε αυτό είναι να αντικαταστήσει το εθνικό νόμισμα με ένα παγκόσμιο νόμισμα».






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης