Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πειθαρχικά παραπτώματα για τον ορκωτό λογιστή της Folli- Follie βγάζει η έρευνα της ΕΛΤΕ

tags :
Πειθαρχικά παραπτώματα για τον ορκωτό λογιστή της Folli- Follie βγάζει η έρευνα της ΕΛΤΕ
Η σύνταξη των οικονομιών καταστάσεων έγινε με βάση τα ΔΛΠ και την ελληνική νομοθεσία
Επιβαρυντικά είναι τα πρώτα ευρήματα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων για την εταιρεία ECOVIS Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές και για τον κ. Γιώργο Βαρθαλίτη, που είχε αναλάβει τον έλεγχο των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της Folli- Follie, ο οποίος να σημειωθεί υπογράφει τον ετήσιο ισολογισμό του ομίλου για το 2017, αναφέροντας ότι δεν έχουν εντοπίσει ουσιώδεις ανακρίβειες στην Έκθεση Διαχείρισης του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Η σύνταξη των οικονομιών καταστάσεων έγινε με βάση τα ΔΛΠ και την ελληνική νομοθεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων που με βάση τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις ήταν στα 446,3 εκατ. ευρώ, με τα έως τώρα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι η αρμόδια ελεγκτική εταιρεία ECOVIS, πιθανόν δεν τήρησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου και δεν επαλήθευσε τα στοιχεία.
Η έρευνα περνά από «ψιλό κόσκινο» τον ισολογισμό της εταιρείας και τις εγγραφές, έχοντας ως βασικό σκοπό, έρευνα να αποκαλύψει την επαγγελματική αρτιότητα της εταιρείας και κυρίως αν τήρησε με … θρησκευτική ευλάβεια την ελληνική νομοθεσία κατά τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων
Αξίζει να  αναφερθεί ότι η έρευνα γίνεται με άκρα μυστικότητα ενώ δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα.
Στο ενδεχόμενο να καταλογισθούν κάποιες ευθύνες στον ορκωτό λογιστή θα είναι επικεντρωμένες με πειθαρχικές κυρώσεις οι οποίες μα βάση το νόμο 4449/2017 δεν πρόκειται να  δημοσιοποιηθούν.
Το πειθαρχικό συμβούλιο συγκροτείται από δύο μέλη του Λογιστηρίου του Κράτους και δύο μέλη από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών και τον πρόεδρο της ΕΛΤΕ.
Τα πειθαρχικά παραπτώματα στην περίπτωση που τα αναδείξει η έρευνα δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι ικανά να στοιχειοθετήσουν και νομικές ευθύνες για την ελεγκτική εταιρεία  ή για τον ορκωτό λογιστή.
Πάντως η ελληνική νομοθεσία είναι αρκετά αυστηρή στη δημοσιοποίηση στοιχείων από τους εμπλεκόμενους χάρη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων που στην πράξη απλώνει ένα δίχτυ προστασίας τόσο για την έρευνα όσο για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.  
Πάντως η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων δεν διαθέτει τα αναγκαία νομικά εργαλεία για να προσδιορίσει και τις νομικές ευθύνες στην υπόθεση.
Πρόσφατα ο νομοθέτης  προχώρησε σε αλλαγές του νόμου 2190 και παρέβλεψε να δώσει αρμοδιότητες στην ΕΛΤΕ παραπομπής των ορκωτών  λογιστών στη Δικαιοσύνη.
Η νέα νομοθεσία προβλέπει βαριά πρόστιμα για τους ορκωτούς λογιστές αλλά η εφαρμογή της ξεκινά από το νέο έτος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης