Μετά από ένα γύρο εντάσεων στις συνομιλίες, ο Trump θεωρεί βέβαιο ότι o Kim Jon Un θα σεβαστεί τη «χειραψία» τους

Μετά από ένα γύρο εντάσεων στις συνομιλίες, ο Trump θεωρεί βέβαιο ότι o Kim Jon Un θα σεβαστεί τη «χειραψία» τους
Μετά από ένα γύρο εντάσεων στις συνομιλίες, ο Trump θεωρεί βέβαιο ότι o Kim Jon Un θα σεβαστεί τη «χειραψία» τους
Ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump εξέφρασε σήμερα (9/7) την εμπιστοσύνη του στις εν εξελίξει συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, παρά τις εντάσεις που προέκυψαν ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκιάνγκ τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών M. Pompeo.
Ο Trump μάλιστα είπε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Jong Un θα σεβαστεί τη «χειραψία μας».
Η ιστορική σύνοδος κορυφής των δύο ηγετών της 12ης Ιουνίου στη Σιγκαπούρη είχε αποτέλεσμα μια γενικόλογη ανακοίνωση, χωρίς κάποιο χρονοδιάγραμμα ή συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της Βόρειας Κορέας για μια πιθανή αποπυρηνικοποίηση.
«Είμαι βέβαιος ότι ο Kim Jong Un θα τιμήσει τη συμφωνία που υπογράψαμε και, σημαντικότερα, τη χειραψία μας», ανέφερε με tweet του ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.
Ήταν η πρώτη αντίδραση Trump μετά από το διήμερο επίσκεψης του Pompeo στη Βόρεια Κορέα που είχε συνομιλίες με αξιωματούχους της χώρας που οδήγησε στα πυρά της Πιονγκιάνγκ για «γκανγκστερικές απαιτήσεις» της αμερικανικής πλευράς αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
«Συμφωνήσαμε στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας», πρόσθεσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.
Ωστόσο το κοινό κείμενο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές απλά αναφέρει την αποπυρηνικοποίηση της «κορεατικής χερσονήσου», μια αόριστη φόρμουλα που αφήνει περιθώρια για πολλαπλές ερμηνείες.
Ο Trump διατύπωσε παράλληλα αμφιβολίες για τη στάση του Πεκίνου στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, ισχυριζόμενος ότι η Κίνα ενδέχεται να διαδραματίζει έναν αντιπαραγωγικό ρόλο, εξαιτίας, σύμφωνα με τον ίδιο, των εντάσεων με την Ουάσινγκτον στα θέματα εμπορίου.
«Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να θέσει αρνητική πίεση σε μια συμφωνία, εξαιτίας της στάσης μας στο κινεζικό εμπόριο, ελπίζω πως όχι!», είπε σε άλλη ανάρτηση.
Η διήμερη επίσκεψη Pompeo στο απομονωμένο κράτος ψύχρανε τη σχέση των δύο πλευρών, με την Πιονγκιάνγκ να αποδοκιμάζει την «εξαιρετικά ατυχή» αμερικανική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
Σύμφωνα με το καθεστώς, η αμερικανική πλευρά παραβίασε το πνεύμα της συμφωνίας της 12ης Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, με το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών να καταδικάζει συγκεκριμένα τις «μονόπλευρες και άπληστες απαιτήσεις» των Αμερικανών για αποπυρηνικοποίηση.
«Οι ΗΠΑ κάνουν μοιραίο λάθος αν θεωρούν ότι η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας θα πρέπει να αποδεχθεί απαιτήσεις που φανερώνουν το γκανγκστερικό τους πνεύμα», προειδοποίησε η Πιονγκιάνγκ.
Σε ιδιωτικές συνομιλίες, αμερικανοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι η αντίδραση της Βόρειας Κορέας αποτελεί διαπραγματευτική τακτική.
Πάραυτα, η αντίδραση αυτή δείχνει να σηματοδοτεί μια επιστροφή στην παραδοσιακή θέση της Βόρειας Κορέας, ενώ ο Trump για αρκετούς μήνες εκφράζει την αισιοδοξία του για μια βαθιά αλλαγή στο καθεστώς.
Μετά την αναχώρησή του από τη Βόρεια Κορέα, ο Pompeo την Κυριακή διαβεβαίωσε από το Τόκιο πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ θα διατηρηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η αποπυρηνικοποίηση της.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS