Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στο πράσινο» έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street - Άνοδος 1,3% στον Dow Jones

tags :
«Στο πράσινο» έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street - Άνοδος 1,3% στον Dow Jones
Ισχυρή άνοδος στους δείκτες της Wall Street
Με ισχυρή άνοδο ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω -προσωρινά(;)- μειωμένων εντάσεων για τις εμπορικές σχέσεις, ικανοποιητικών επιδόσεων για την αμερικανική οικονομία και αισιοδοξίας εν αναμονή των εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο 2018.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones Industrial Average έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 1,3%, στις 24.776,6 μονάδες, με ιδιαίτερη ώθηση από το «άλμα» στις τραπεζικές μετοχές, όπως φαίνεται και στους παρακάτω πίνακες.
Σε ό,τι αφορά στον δείκτη-βαρόμετρο S&P 500, έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 0,9%, στις 2.784,3 μονάδες.
Οι προαναφερθέντες επιδόσεις είναι σημαντικά υποδεέστερες από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα νωρίτερα μέσα στο έτος.
Ο τεχνολογικός Nasdaq Composite πλησιάζει, ωστόσο, το επίπεδο ρεκόρ, καθώς έκλεισε 7.756,2 μονάδες (+0,9%).
Θετικά στην άνοδο των ενεργειακών μετοχών συνέβαλε το πετρέλαιο, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) Αυγούστου 2018 για το αργό (σχιστολιθικό) και το Brent να διαπραγματεύονται (μετα-συνεδριακά) στα 74 (+0,3%) και 78,2 (+1,5%) δολάρια ανά βαρέλι, αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται και στην έναρξη της περιόδου δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις Citigroup, J.P. Morgan Chase και Wells Fargo να αναμένεται να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο του 2018.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της FactSet, οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση κερδών 20% για το β’ τρίμηνο του έτους.

Οι μεγάλοι χαμένοι και κερδισμένοι του Dow Jones Industrial Average:




Οι μεγάλοι χαμένοι και κερδισμένοι του S&P 500:




Οι μεγάλοι χαμένοι και κερδισμένοι του Nasdaq:




Ο «δείκτης φόβου» CBOE Volatility Index (VIX):



Υπενθυμίζεται πως, την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ εφάρμοσαν και επίσημα δασμούς ύψους 34 δισ. δολ. σε κινεζικά αγαθά, ενώ το Πεκίνο απάντησε επίσης με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.
Σημειώνεται ότι οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο κρατούν επί μήνες επιφυλακτικούς τους επενδυτές και περιορισμένα τα κέρδη των αγορών, εν μέσω φόβων σχετικά να τις επιδράσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι δασμοί στα εταιρικά κέρδη.

Οι επαναγορές μετοχών βασικός παράγοντας στήριξης της ανόδου για τη Wall Street

Παρόλο που είναι γνωστό ότι οι επαναγορές μετοχών συγκαταλέγονταν στους βασικούς συντελεστές για πολύ καλή πορεία των αμερικανικών μετοχών από την αρχή του 2018, κυρίως χάρη στη φορολογική μεταρρύθμιση του Trump, η οποία επέτρεπε στις εταιρείες να χρησιμοποιούν επαναπατρισμένα μετρητά για να επαναγοράσουν μετοχές, το ακόλουθο «Σχεδιάγραμμα της εβδομάδας» από την Bank of America δείχνει σαφώς πόσο έντονο είναι το «κύμα επαναγοράς μετοχών» μέχρι και σήμερα.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/buybacks%20bofa%206.25.jpg?itok=wsodj0Xc

Ως εκ τούτου δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι στις τελευταίες παρατηρήσεις της σχετικά με την αύξηση της δραστηριότητας επαναγοράς στο τρέχον τρίμηνο, η JPM διαπίστωσε ότι η «ασυνήθιστα ισχυρή ροή επαναγορών ήταν πιθανόν πίσω από την υπέρβαση των αμερικανικών μετοχών κατά το δεύτερο τρίμηνο».
Αν και δεν έχουν, ακόμη, ξεκινήσει βάση την πορεία τεσσάρων αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών, εκτιμάται ότι η καθαρή απόσυρση ιδίων κεφαλαίων από αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων τόσο των χρηματοπιστωτικών όσο και των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών, έφθασε στο β’ τρίμηνο στα 150 δισ. δολάρια από 50 δισ. δολάρια που ήταν στο α’ τρίμηνο 2018.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/jpm%20buybacks%202.jpg?itok=jE5M0UpX
Αυτή η πορεία ήταν πιθανώς πίσω από την υπεραπόδοση των αμερικανικών μετοχών κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Και όμως, μετά από κάποια μαζική δραστηριότητα εξαγοράς κατά το πρώτο εξάμηνο, έχουμε φθάσει στο ζενίθ αυτής της δραστηριότητας;
Κοιτάζοντας το παραπάνω γράφημα, η Jill Carey Hall της BofA ρωτά ποια μπορεί να είναι η επόμενη ημέρα για τις επαναγορές μετοχών, μετά των εκ παραδόσεων «ήσυχο» Ιούνιο.
Η απάντησή της: αναμένεται μια μικρή επιβράδυνση πριν από ένα άλλο pick up στα τέλη του καλοκαιριού:
Ο Ιούλιος είναι ιστορικά βραδύτερος από τον Ιούνιο και οι εβδομαδιαίες τάσεις υποδηλώνουν ότι οι επαναγορές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επιβραδύνονται τις προσεχείς εβδομάδες πριν ξεκινήσει η περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών μεγεθών β’ τριμήνου, ενώ εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να ενισχύονται από τα μέσα Ιουλίου έως και τον Αύγουστο.
Ας σημειωθεί ότι ο Αύγουστος είναι, ιστορικά, ο ισχυρότερος μήνας για την επαναγορά μετοχών.
Η JPM σκιαγραφεί μια ελαφρώς πιο υποτονική εικόνα, υποστηρίζοντας ότι «για το δεύτερο τρίμηνο είναι λιγότερο πιθανό να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό».

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/jpm%20fund%20flows%206.26.jpg?itok=fo1-6f_9

Σύμφωνα με τον αμερικανικό όμιλο « μέση εισροή στις ροές κεφαλαίων ή ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων είναι κατά μέσο όρο λιγότερη από 15 δισ. δολάρια το μήνα από τον Φεβρουάριο.
Αυτό συγκρίνεται με 45 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα έως τον Ιανουάριο του 2018 για μετοχικά κεφάλαια ή 65 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα για τα ομόλογα. Έτσι, μετά τον Φεβρουάριο, η μείωση των ροών κεφαλαίων ήταν της τάξης των 30 δισ. δολαρίων το μήνα για κεφάλαια που κατευθύνθηκαν σε μετοχές και 50 δισ. δολάρια το μήνα για ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/foreign%20earnings%20retained%20abroad.jpg?itok=WcO0ENaD


Διαβάστε: Morningstar: Δεν υπάρχει προοπτική στη Wall Street για τα επόμενα 10 χρόνια

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης