Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση για τη λίρα Τουρκίας - Οι αγορές αποδοκιμάζουν τον νέο ΥΠΟΙΚ (γαμπρός Erdogan)

tags :
Πτώση για τη λίρα Τουρκίας - Οι αγορές αποδοκιμάζουν τον νέο ΥΠΟΙΚ (γαμπρός Erdogan)
Πιέσεις σε τουρκική λίρα και ETF Turk μετά το διορισμό του νέου ΥΠΟΙΚ
(upd) Συνεχίζονται και σήμερα οι ισχυρές πιέσεις στη λίρα Τουρκίας, με το τουρκικό νόμισμα να ενισχύεται στις 4,73 λίρες ανά δολάριο,  καθώς οι αγορές αποδοκιμάζουν την τοποθέτηση του γαμπρού του Erdogan, Berat Albayrak, στο νέο υπερυπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας.
Δεν αποκλείεται οι πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα να ενταθούν το προσεχές διάστημα, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.
Tο τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 19% της αξίας του από τις αρχές του 2018.
Επίσης, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για ένα πιθανό «σπιράλ υποτίμησης», με μια αποδυναμωμένη συναλλαγματική ισοτιμία να υποδαυλίζει τον ταχύτερο πληθωρισμό.
Ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά σε διψήφιο ποσοστό, φθάνοντας πρόσφατα σε υψηλό 9 ετών, απομακρυνόμενος από τον στόχο του 5% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα.
Σε ό,τι αφορά στο ποσοστό ανεργίας, κυμαίνεται κοντά στο 10%, ωστόσο είναι υπερδιπλάσιο για τους νέους.

Ποιος είναι ο Berat Albayrak;

Ο Albayrak βρέθηκε στο επίκεντρο στα τέλη του 2015, όταν ο νομοθέτης Eren Erdem κατηγόρησε τον Albayrak ότι συνδέθηκε με το λαθρεμπόριο πετρελαίου με το ISIS ισχυριζόμενος ότι ήταν σε θέση να "διαπιστώσει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ο Berat Albayrak να συνδέεται με προμήθεια πετρελαίου από τους τρομοκράτες της Daesh"
Ο Albayrak συνδέεται επίσης με τον φυλακισμένο τουρκικό και ιρανό έμπορο χρυσού Reza Zarrab, ο οποίος φέρεται ότι κατηγορήθηκε ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις για την εξαγωγή πετρελαίου με τη βοήθεια των διεφθαρμένων αξιωματούχων της Τουρκίας και στη συνέχεια για τη νομιμοποίηση εσόδων.
Όπως αναφέρθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Reza Zarrab αποκάλυψε ότι η Aktif Bank της Τουρκίας, η οποία ανήκει σε εταιρεία χαρτοφυλακίου με επικεφαλής την εποχή εκείνη τον Berat Albayrak....



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης