Έμμεση κριτική Δραγασάκη στον Στουρνάρα για συνεταιριστικές τράπεζες

Έμμεση κριτική Δραγασάκη στον Στουρνάρα για συνεταιριστικές τράπεζες
Ο Δραγασάκης δεν συμφωνεί με αναφορές ότι έχει ατονήσει ο παρεμβατικός ρόλος των συνεταιριστικών
Κριτική στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, χωρίς όμως να τον κατονομάζει άσκησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, από το βήμα του συνεδρίου των συνεταιριστικών τραπεζών.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών είναι πολύ σημαντικός για τις τοπικές οικονομίες και δεν συμφωνεί με αναφορές ότι έχει ατονήσει ο παρεμβατικός ρόλος των συνεταιριστικών.
Διατυπώνονται απόψεις όχι μόνο λανθασμένες αλλά και παράλογες για δήθεν «μη χρησιμότητα των συνεταιριστικών τραπεζών», όταν έχουμε συνθήκες υπερσυγκέντρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και γνωρίζουμε το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην καταπολέμηση των περιφερειακών ανισοτήτων, ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.
Να τονιστεί ότι ο Γ. Στουρνάρας πριν λίγο καιρό είχε αναφερθεί απαξιωτικά για τις συνεταιριστικές τράπεζες, τονίζοντας ότι δεν έχουν ρόλο στην οικονομία.
"Δική μας πεποίθηση είναι ότι οι συνεταιριστικές μορφές οργάνωσης της κοινωνίας όχι μόνο δεν είναι υπολείμματα του παρελθόντος αλλά συνιστούν πρόδρομες μορφές οργάνωσης του μέλλοντος", ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Αν και τις συνεταιριστικές τράπεζες τις παραλάβαμε σε πορεία καταστροφής και περιθωριοποίησης, εμείς:
* Τις στηρίξαμε από την 1η στιγμή
* Δημιουργήσαμε δομές & μηχανισμούς συνεργασίας
* Στηρίξαμε την ανακεφαλαιοποίησή τους
* Δημιουργούμε συνθήκες που ενισχύουν τη ρευστότητά τους
Καθώς υλοποιούμε και εμπλουτίζουμε την Αναπτυξιακή Στρατηγική, βασικός πυλώνας της θα είναι αυτό που ονομάζουμε «παράλληλο σύστημα χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων».
Αυτό αποτελείται από τις Συνεταιριστικές τράπεζες, τα Ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία & την Αναπτυξιακή Τράπεζα
Δημιουργούμε έναν ευρύτερο προνομιακό χώρο για τις συνεταιριστικές τράπεζες, μέσα από την ανάδειξη ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, τη διαμόρφωση σχημάτων παροχής μικροπιστώσεων, τη συγκρότηση ενεργειακών κοινοτήτων κ.ά. , ανέφερε, τονίζοντας ότι για μια νέα πορεία των Συνεταιριστικών Τραπεζών χρειάζεται ευελιξία και δημιουργικότητα.
Χρειάζονται όμως και καλές πρακτικές.
Έχω στείλει ήδη διερευνητική επιστολή συνεργασίας στο γερμανικό θεσμό των Sparkassen, ανέφερε.
Σήμερα, χρειαζόμαστε κινητοποιήση όλων των παραγωγικών δυνάμεων και όλων των διαθέσιμων και δυνητικών πόρων για την ανασυγκρότηση της χώρας, ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.
Η έξοδος από τα μνημόνια επιτάσσει τη συγκρότηση μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας για να προχωρήσουμε μπροστά και να μην παγιδευθούμε στο παρελθόν και τις παθογένειές του.
Εισερχόμαστε σε μια φάση που συνιστά ευκαιρία για τη χώρα, ευκαιρία που οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε, με αυξημένους βαθμούς ελευθερίας, αλλά και αυξημένη ευθύνη.www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS