Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραμούζης: Έκανα το καθήκον μου στην Eurobank - Άξια τα στελέχη - Καραβίας: Το 2017 πετύχαμε όλους τους στόχους

tags :
Καραμούζης: Έκανα το καθήκον μου στην Eurobank - Άξια τα στελέχη - Καραβίας: Το 2017 πετύχαμε όλους τους στόχους
Ο Ν. Καραμούζης έχει αφήσει το προσωπικό του στίγμα στη διαδρομή και στην φυσιογνωμία της Eurobank, ανέφερε ο κ. Καραβίας
Η Eurobank έχει άξια στελέχη και διοίκηση για να πορευτεί επιτυχώς στο μέλλον, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της τράπεζας, Ν. Καραμούζης, κατά την ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Eurobank, κατά την οποία ενημέρωσε και επισήμως ότι θα αποχωρήσει από την προεδρία.
O Ν. Καραμούζης ευχήθηκε ο νέος πρόεδρος της τράπεζας να είναι Έλληνας.
«Αποφάσισα να αποχωρήσω όπως ανακοίνωσα πριν από λίγες εβδομάδες.
Αποχωρώ από την Τράπεζα με ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έκανα το καθήκον μου, διατηρώντας ακέραιες τις αρχές μου.  
Εργάστηκα και εκτιμώ ότι συνέβαλα με τις δυνάμεις μου, σε συνεργασία με τη Διοίκηση και το προσωπικό, στο να είναι η Τράπεζα σήμερα εδώ,
δυνατή, με κύρος και αξιοπιστία,
θωρακισμένη έναντι αβεβαιοτήτων και κινδύνων,
με ενισχυμένη την εκτίμηση του προσωπικού, της πελατείας και των αγορών,
έχοντας αντιμετωπίσει επιτυχώς σημαντικές προκλήσεις, κινδύνους και ασκήσεις προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων,
έτοιμη και με σχέδιο να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της νέας εποχής,
να πρωταγωνιστήσει στο νέο βελτιούμενο χρηματοπιστωτικό και οικονομικό περιβάλλον.
Η Τράπεζα διαθέτει στέρεες βάσεις και ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα:
το καταρτισμένο, έμπειρο, δυναμικό και ικανό προσωπικό της, καθώς και άξια στελέχη και Διοίκηση, που θα την οδηγήσουν με αυτοπεποίθηση και σχέδιο σε νέες επιτυχίες και διακρίσεις, ιδιαίτερα αν συνεχιστεί η βελτίωση των μακροοικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Πρόκειται για μια επιτυχημένη τράπεζα που αντιμετώπισε, μαζί της και εγώ, πολλές προκλήσεις και τα έφερε εις πέρας», τόνισε.
«Παραμένω νέος, δημιουργικός και ανήσυχος.
Διαθέτω απόθεμα εμπειρίας και δημιουργικότητας και θα αναζητήσω νέες προκλήσεις και εμπειρίες, ίσως και εκτός τραπεζικού κλάδου», συμπλήρωσε.
Η αποχώρησή του, που είχε ανακοινωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο του 2019.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, η Eurobank αντιμετώπισε με επιτυχία πολλές προκλήσεις.
Ο κ. Καραμούζης σχολίασε και το νόμο αξιολόγησης των στελεχών, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «καλός» σε γενικές γραμμές, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις.

Βελτιώνονται οι συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο

Οι συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο βελτιώνονται σταθερά, ανέφερε ο κ. Καραμούζης, καθώς:
- το ύψος των NPEs περιορίζεται,
- οι καταθέσεις επιστρέφουν σταδιακά,
- η πρόσβαση στις αγορές διευρύνεται,
- οι αβεβαιότητες περιορίζονται, και
 η οργανική κερδοφορία αποκαθίσταται.
Αλλά, σημαντικές προκλήσεις παραμένουν μπροστά μας που διαταράσσουν τα υφιστάμενα τραπεζικά πρότυπα.
H επιτυχής αντιμετώπισή τους, προϋποθέτει το ριζικό και συνολικό μετασχηματισμό των σχέσεων με την πελατεία και του τρόπου εξυπηρέτησής της, των τραπεζικών εργασιών και των λειτουργικών τραπεζικών προτύπων, καθώς και τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισής τους, σημαντικές επενδύσεις, μετακίνηση πόρων και  επανιεράρχηση προτεραιοτήτων και στόχων, ως συστατικά στοιχεία ανταγωνιστικής επιβίωσης των τραπεζών μεσοπρόθεσμα.
Τα μεγάλα ζητήματα μπροστά μας είναι τα ακόλουθα:
- το σημαντικό ύψος των NPEs,
- το υψηλό κόστος λειτουργίας,
- η συμπίεση των μεικτών εσόδων,
- η πλήρης απεξάρτηση από τον ELA,
- ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από μη τραπεζικούς φορείς και τις αγορές,
- το νέο απαιτητικό ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο,
- οι καταιγιστικές επιπτώσεις των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, ιδιαίτερα οι νέες εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας, της αυτοματοποίησης, της κεντροποίησης και της ρομποτικής στις τραπεζικές εργασίες, την εξυπηρέτηση της πελατείας και τις λειτουργίες,
- η ολοκλήρωση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης, και
ο σταδιακός μηδενισμός της συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, με βάση το σχεδιασμό του ΤΧΣ και σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Η χώρα οφείλει να διανύσει μεγάλη απόσταση σε ακανθώδες έδαφος

Η οικονομική κρίση σταδιακά θα παρέλθει, φοβάμαι, όμως, πως θα μας αφήσει πίσω της, όχι μόνο σημαντικά οικονομικά προβλήματα και χρέη, αλλά κυρίως τον κίνδυνο επικράτησης
παρακμιακών κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων, που δηλητηριάζουν την κοινωνία.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η επικράτηση ακραίων, συγκρουσιακών, διχαστικών και απλοποιημένων προσεγγίσεων σε σύνθετα προβλήματα,
άγονων διαχωριστικών γραμμών και αναχρονιστικών ιδεολογικών αντιπαραθέσεων,
νοσηρών κοινωνικών και προσωπικών συμπεριφορών και επιθέσεων,
ένα τοξικό περιβάλλον,
που καλλιεργεί τη διχόνοια και το φόβο,
αποδυναμώνει και νοθεύει τις διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις,
την ποιότητα του ανθρώπινου χαρακτήρα,
την αξιοκρατία και τη διαφάνεια,
το δυναμισμό της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή,
το σεβασμό δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας,
τις αρχές και αξίες, που χαρακτηρίζουν μια σύγχρονη, ανοικτή και ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία.
Όλα δε αυτά σε μια στιγμή που η χώρα οφείλει να διανύσει μεγάλη απόσταση σε ακανθώδες έδαφος για να ολοκληρώσει την εξυγίανσή της, σε μια Ευρώπη που αμφισβητείται καθημερινά η συνοχή της και οι θεμελιώδεις αξίες της.

Καραβίας: Ο Ν. Καραμούζης έχει αφήσει το προσωπικό του στίγμα στη διαδρομή και στην φυσιογνωμία της Eurobank

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις πολύτιμες υπηρεσίες που επί σειρά ετών προσέφερε και προσφέρει στον όμιλο της Eurobank, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Eurobank.
Ο κ. Καραμούζης διετέλεσε επί 15 σχεδόν χρόνια αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου και, μετά από μια σύντομη απουσία, επανήλθε πριν από τρεισήμισι χρόνια ως Πρόεδρος πλέον του Διοικητικού Συμβουλίου.
Από όλες τις καίριες θέσεις, τόσο στη φάση της επέκτασης των δραστηριοτήτων της Τράπεζας όσο και στις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση, είχε διακριτή προσωπική συμβολή στην επιτυχή έκβαση των προσπαθειών που κατέβαλε η Τράπεζα, για την αξιοποίηση ή αντιμετώπιση των προκλήσεων και της συγκυρίας.
Ο Νίκος Καραμούζης έχει αφήσει το προσωπικό του στίγμα στη διαδρομή και στην φυσιογνωμία του οργανισμού, ενώ πολλά από τα στελέχη της σημερινής διοικητικής ομάδας και εγώ προσωπικά ωριμάσαμε επαγγελματικά δίπλα του. Μπορώ να βεβαιώσω ότι η συνεργασία μαζί του, είτε συμφωνούσαμε είτε διαφωνούσαμε, πάντοτε με κριτήριο την πρόοδο της Τράπεζας, ήταν μια μοναδική επαγγελματική πρόκληση.

Η Eurobank διαθέτει την ορθή στρατηγική

Το 2017 ήταν μια χρονιά κατά την οποία η Eurobank πέτυχε όλους τους στόχους της. Αποδείχτηκε έτσι ότι, όταν εξωτερικοί παράγοντες δεν δημιουργούν απαγορευτικές συνθήκες, η Τράπεζα διαθέτει την ορθή στρατηγική, το κατάλληλο επιχειρηματικό μοντέλο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να παράγει θετικά οικονομικά αποτελέσματα.
Η θετική μακροοικονομική πορεία του 2017 έθεσε τις βάσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας αλλά και για το πλαίσιο συνεργασίας με τους εταίρους στο εξής, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους. Μιας συμφωνίας η οποία αίρει τους κινδύνους  της αναχρηματοδήτησης για σημαντικό χρονικό διάστημα, δίνοντας στη χώρα χρόνο και χώρο ώστε να βάλει την ανάπτυξη στο επίκεντρο.
Ιδιαίτερη σημασία έχει όχι μόνον το αποτέλεσμα των stress test, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκε.
Πρώτον, τη διετία 2016-17, η Τράπεζα ενίσχυσε την κεφαλαιακή της βάση με οργανικό τρόπο προσθέτοντας 220 και 450 μβ στα βασικά και συνολικά κεφάλαια, αντίστοιχα.
Συγχρόνως αποπληρώσαμε τις προνομιούχες μετοχές ύψους €950 εκ. Δεν είναι μυστικό ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που πίστευαν πως δεν θα μπορούσαμε να το επιτύχουμε χωρίς να προσφύγουμε σε νέα ΑΜΚ. Το καταφέραμε, όμως.
Δεύτερον, η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που παραμένει κερδοφόρα από το 1ο τρίμηνο του 2016 και για κάθε τρίμηνο μετέπειτα. Η συνολική κερδοφορία μας ήταν η καλύτερη στον κλάδο και το 2016 και το 2017. Η κερδοφορία αυτή στηρίχτηκε στην ενίσχυση του core PPI, κατά 32% και 6%, περίπου, το 2016 και 2017 αντίστοιχα, που αποτέλεσε σημαντική επιτυχία.
Τρίτον, μεγάλο ρόλο έπαιξε και η επίδοσή μας στη μείωση του αποθέματος ΝΡΕ. Στο πεδίο αυτό είμαστε στην πρώτη θέση στον κλάδο τόσο ως προς το αριθμητικό αποτέλεσμα αλλά και ως προς την ποιότητα των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει.
Τέλος, το ίδιο διάστημα 2016-17, η Eurobank προχώρησε σε μια σειρά κινήσεων που κατέτειναν στην εξάλειψη της κρατικής βοήθειας, η οποία μας βάραινε από την κορύφωση της κρίσης. Να θυμίσω ότι η βοήθεια αυτή μας δημιούργησε τρεις θεσμικές δεσμεύσεις.
Η πρώτη αφορά στο λεγόμενο Νόμο Αλογοσκούφη, και είμαστε ήδη εκτός αυτής με την αποπληρωμή των προνομιούχων μετόχων και των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙΙ (εγγυήσεις).
Η δεύτερη δέσμευση αφορά στο πλάνο αναδιάρθρωσης.
Οι υποχρεώσεις τις οποίες είχαμε λάβει ως προς αυτό ολοκληρώθηκαν ουσιαστικά με την πώληση της Ρουμανίας και τυπικά στο τέλος του 2018. Και το επιτύχαμε αυτό, παραμένοντας η μόνη ελληνική τράπεζα με ουσιαστική κερδοφόρα περιφερειακή παρουσία. Θεωρούμε τις διεθνείς μας δραστηριότητες όχι μόνον αναπόσπαστο κομμάτι του ομίλου, αλλά και ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους πελάτες μας, το οποίο οφείλουμε και σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό.
Απομένει, λοιπόν, ως μόνη θεσμική εκκρεμότητα σε σχέση με το κράτος, η συμμετοχή του ΤΧΣ στο κεφάλαιό μας, με 2,5% περίπου, ποσοστό που είναι με διαφορά το μικρότερο στον κλάδο.
Το 2017 η Eurobank ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία προχώρησε στην πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων.
Η συναλλαγή αυτή, κεφαλαιακά ουδέτερη για την Τράπεζα, έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα συμβάλει ουσιαστικά στη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των ΝΡΕ.  
Με ένα λειτουργικότερο νομικό και θεσμικό οπλοστάσιο αντιμετώπισης των στρατηγικών κακοπληρωτών, που συμπληρώθηκε πρόσφατα και με τις αλλαγές στο νόμο 3869/2010, το λεγόμενο νόμο Κατσέλη, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Τράπεζα θα υπερβεί τους στόχους και το 2018.
Σε αυτό το περιβάλλον και με αναιμική υγιή ζήτηση, εστιάσαμε στην ανάπτυξη των εργασιών μας και τη χρηματοδότηση της οικονομίας, σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.
Οι συνολικές εκταμιεύσεις προς ελληνικές επιχειρήσεις ξεπέρασαν το 2017 τα 2 δισ. ευρώ.
Τα χρηματοδοτικά υπόλοιπα προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά σχεδόν €300 εκ. σε σχέση με το προηγούμενο έτος – σημειώνω ότι πρόκειται για καθαρό νέο δανεισμό στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι αναχρηματοδοτήσεις υπαρχόντων δανείων.
Στον τομέα της ναυτιλίας, η αύξηση των χρηματοδοτήσεων ξεπέρασε το 25%, με αποτέλεσμα η Τράπεζα να έχει το μεγαλύτερο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο από οποτεδήποτε στο παρελθόν.

Αναγκαία, αλλά όχι ικανή, συνθήκη βιώσιμης ανάπτυξης η ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Η ρύθμιση του χρέους αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι και ικανή, συνθήκη για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε τροχιά σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Η βιώσιμη έξοδος της χώρας από τα προγράμματα στήριξης προϋποθέτει ισχυρούς ρυθμούς μεγέθυνσης για τα επόμενα αρκετά χρόνια και έντονη επενδυτική δραστηριότητα.
Υπενθυμίζεται ότι, ήδη για φέτος, η εκτίμηση για ανάπτυξη της τάξης του 2% του ΑΕΠ στηρίζεται σε διψήφια αύξηση των επενδύσεων.
Επομένως, αποκτά εκ των πραγμάτων προτεραιότητα η εκπλήρωση όλων εκείνων των προϋποθέσεων που απαιτούνται ώστε να υλοποιηθεί το υπαρκτό ενδιαφέρον από την πλευρά των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων για τοποθετήσεις στην Ελλάδα.
Παρά τις πολλές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, ο ρυθμός με τον οποίο η χώρα μας υποδέχεται και προωθεί επενδύσεις χρήζει βελτίωσης και επιτάχυνσης.
Και επειδή το φορολογικό πλαίσιο θα παραμείνει περιοριστικό για πολλά χρόνια ακόμη, η εναλλακτική είναι να επιδιώξουμε θετικές εκπλήξεις σε άλλους τομείς όπως:
•    Τη συγκέντρωση σε ένα μόνον κρατικό φορέα όλων των αρμοδιοτήτων για την αδειοδότηση επενδυτικών σχεδίων σημαντικού ύψους που θα αποτελούσε κίνητρο και ισχυρό θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές, αντί της σημερινής εικόνας των πολλαπλών γραφειοκρατικών διαδικασιών. Μέσα από ένα τέτοιο σχήμα θα μπορούσε η Ελλάδα να προβάλει αποτελεσματικά την ύπαρξη διαδικασίας fast track για τις ξένες επενδύσεις.
•    την ταχεία προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων,
•    την ολοκλήρωση βασικών για την επενδυτική δραστηριότητα έργων όπως το Κτηματολόγιο και οι χρήσεις γης
και, από τα πιο σημαντικά,
•    την επιτάχυνση του ρυθμού απονομής της Δικαιοσύνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης