Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Brexit, η βρετανική οικονομία έχει χάσει τη δυναμική της

MarketWatch: Δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Brexit, η βρετανική οικονομία έχει χάσει τη δυναμική της
Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος που είχε το Brexit ήταν η χαμηλότερη δυναμική στην ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας
Η 23η Ιουνίου 2018 σηματοδότησε ακριβώς δύο χρόνια από τη στιγμή που οι ψηφοφόροι της Βρετανίας υποστήριξαν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 52% να υποστηρίζει την έξοδο και το 48% τη παραμονή.
Γύρω από το πλάισιο της διετούς επετείου του δημοψηφίσματος, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόσφατη οικονομική αδυναμία της χώρας, η οποία έρχεται μετά τη σχετική σταθερότητα που είχε εμφανίσει η οικονομία μέχρι τα μέσα του 2017 προς έκπληξη πολλών καταστροφολόγων.
Οι αναλυτές παρουσιάζουν ορισμένα γραφήματα τα οποία δείχνουν ότι η Βρετανία χάνει τη δυναμική της.
«Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος του Brexit ήταν η χαμηλότερη δυναμική στην ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας μετά το δημοψήφισμα του Brexit» τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ostrum Asset Management, Philippe Waechter, σε σημείωμα που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα.
Το διάγραμμα που ακολουθεί συκγρίνει την πρόσφατη αύξηση του ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας με την απόδοση της Γαλλίας και της Γερμανίας.
«Έχω υπολογίσει μία τάση στο επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ από την αρχή της ανάκαμψης το 2013 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016, και την επέκτεινα έως το πρώτο τρίμηνο του 2018», σημειώνει ο Waechter, προσθέτοντας ότι «το πρώτο τρίμηνο του 2018, το γαλλικό ΑΕΠ είναι στο +1,8% πάνω από την τάση του, η Γερμανία στο +1% και η Ευρωζώνη στο +1,4% ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κατά -2% κάτω».



Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, Ian Shepherdson, παρουσίασε το παρακάτω γράφημα που δείχνει ότι η επέκταση του Ηνωμένου Βασιλείου υστερεί της επέκτασης σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη.



Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May, δήλωσε ότι θα υπάρξουν χρήματα που η χώρα δε θα στέλνει πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία μπορούν να σταλθούν στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας, γεγονός που αποτελεί ένα δημοφιλές σημείο συζήτησης ανάμεσα στους υποστηρικτές του Brexit, ωστόσο οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η συζήτηση για ένα μέρισμα Brexit είναι παραπλανητικοί.
Πολλοί αναλυτές έχουν συμβουλεύσει τους επενδυτές να απομακρυνθούν από τις βρετανικές μετοχές, δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι ο FTSE 100 λειτουργεί ως μεταγενέστερο κύκλωμα λόγω του μεγάλο βάρους του στα εμπορεύματα και την άμυνα.
Υπενθυμίζουμε ότι η Βρετανία αναμένεται να εγκαταλείψει επίσημα την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019, ωστόσο πολλά ζητήματα γύρω από την αποχώρηση από την ΕΕ δεν έχουν επιλυθεί ακόμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης