Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Οι κινήσεις Erdogan θα προκαλέσουν ραγδαία επιβράδυνση της οικονομίας και πτώση της λίρας

Capital Economics: Οι κινήσεις Erdogan θα προκαλέσουν ραγδαία επιβράδυνση της οικονομίας και πτώση της λίρας
Πως σχολιάζουν οι αναλυτές τη συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια του Erdogan
Ραγδαία επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας σε ορίζοντα 12 μηνών και περαιτέρω πτώση της λίρας, προβλέπουν οι αναλυτές της Capital Economics, σχολιάζοντας τις κινήσεις του προέδρου της Τουρκίας Erdogan το τελευταίο 24ωρο.
«Οι κινήσεις Erdogan τις τελευταίες 24 ώρες με στόχο την εδραίωση της εξουσίας του,  είναι πιθανό να ασκήσουν πιέσεις για χαλαρότερη νομισματική και δημοσιονομική πολιτιική.
Αυτό τελικά αναμένεται να λειτουργήσει σε βάρος της ασθενούς και ασταθούς οικονομικής ανάπτυξης, να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμός και σε μεγαλύτρη πτώση για την τουρκική λίρα», σχολιάζουν οι αναλυτές.
Ενδεικτικός των προθέσεών του ήταν ο διορισμός του γαμπρού του Berat Albayrak, στο νέο υπερυπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, η επιρροή του Erdogan στην κεντρική τράπεζα (CBRT) φαίνεται να ενισχύεται, με μια σειρά από προεδρικά διατάγματα να μειώνουν τα χρονικά όρια της θητείας για τους διοικητές και τους αναπληρωτές τους, σε τέσσερα από πέντε χρόνια.
O Erdogan θα είναι πλέον αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτούς τους διορισμούς.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, δεν θα έχει πλέον λόγο του για την επιτροπή νομισματικής πολιτικής, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics.
Όπως τονίζεται, η πίεση για χαλαρότερη οικονομική πολιτική θα ενταθεί.
Η εικόνα του προϋπολογισμού επιδεινώθηκε το 2018, καθώς η κυβέρνηση προσπάθησε να προσελκύσει στήριξη πριν από το δημοψήφισμα του περασμένου έτους και τις πρόσφατες εκλογές.
Εν τω μεταξύ, ο Erdogan υποστήριζε ισχυρά τα χαμηλότερα επιτόκια και, τα τελευταία πέντε χρόνια, η κεντρική τράπεζα τείνει να υποκύπτει στην πίεση που ασκεί η κυβέρνηση για διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Δεύτερο σημείο το οποίο εντοπίζει η Capital Economics, είναι το γεγονός ότι η χαλαρότερη νομισματική πολιτική θα επιδεινώσει τα ήδη τρωτά σημεία της τουρκικής οικονομίας. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης