Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σημαντικός ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών στην αναπτυξιακή διαδικασία

Σημαντικός ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών στην αναπτυξιακή διαδικασία
Σημαντικός ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών στην αναπτυξιακή διαδικασία
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ), με θέμα οι «Συνεταιριστικές Τράπεζες στη νέα εποχή».
«Δική μας πεποίθηση είναι ότι οι συνεταιριστικές μορφές οργάνωσης της κοινωνίας όχι μόνο δεν είναι υπολείμματα του παρελθόντος, αλλά συνιστούν πρόδρομες μορφές οργάνωσης του μέλλοντος» δήλωσε ο αντιπρόεδρος κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο συνεδριο των συνεταιριστικών τραπεζών.
«Διατυπώνονται απόψεις όχι μόνο λανθασμένες, αλλά και παράλογες για δήθεν "μη χρησιμότητα των συνεταιριστικών τραπεζών", όταν έχουμε συνθήκες υπερσυγκέντρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και γνωρίζουμε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην καταπολέμηση των περιφερειακών ανισοτήτων» πρόσθεσε.
Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «δημιουργούμε έναν ευρύτερο προνομιακό χώρο για τις συνεταιριστικές τράπεζες, μέσα από την ανάδειξη ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, τη διαμόρφωση σχημάτων παροχής μικροπιστώσεων, τη συγκρότηση ενεργειακών κοινοτήτων κ.ά. Καθώς υλοποιούμε και εμπλουτίζουμε την αναπτυξιακή στρατηγική, βασικός πυλώνας της θα είναι αυτό που ονομάζουμε "παράλληλο σύστημα χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων". Αυτό αποτελείται από τις συνεταιριστικές τράπεζες, τα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία και την Αναπτυξιακή Τράπεζα».
Στην αλλαγή σελίδας στην οικονομία στάθηκε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος.
Ο κ. Μητράκος τόνισε τα σοβαρά επιτεύγματα που κατάφεραν να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή, έστω και με τεράστιο κοινωνικό κόστος, ενώ μίλησε για τον εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας (εξαγωγές-τουρισμός). «Το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται στη σειρά για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, έκανε λόγο για απεξάρτηση από τον ΕLΑ, που ανέρχεται σήμερα σε 7 δισ. ευρώ και στην αύξηση κατά 17 δισ. ευρώ των καταθέσεων από την ημέρα επιβολής των capital controls.
Για τις συνεταιριστικές τράπεζες, ο κ. Μητράκος επισήμανε πως το χαμηλό μερίδιό τους είναι πρόδρομος για ανάπτυξη, καθώς διαθέτουν ενεργητικό μόλις 2,6 δισ. ευρώ, 2 δισ. χορηγήσεις και 2,1 δισ. ευρώ καταθέσεις.
Ως πρόκληση για τις τράπεζες συνολικά, αλλά και για τις συνεταιριστικές ειδικότερα, χαρακτήρισε την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.
«Θέλουμε τις συνεταιριστικές κεφαλαιακά ισχυρές» υπογράμμισε ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και αναφέρθηκε θετικά στην τοποθέτηση στρατηγικών επενδυτών σε αυτές, επικαλούμενος τα παραδείγματα της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Ηπείρου.
Ο κ. Μητράκος υποστήριξε πως πολλές από τις προκλήσεις των συνεταιριστικών τραπεζών θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσα από δίκτυα συνεργασιών, κοινές πλατφόρμες για τις επισφαλείς απαιτήσεις, κοινό σύστημα POS κ.λπ.
«Είναι προφανές ότι μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απελευθερωθούν πόροι για τη χρηματοδότηση της υγιούς επιχειρηματικότητας» κατέληξε.
Για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το πιστωτικό σύστημα στο σύνολό του και ιδιαίτερα οι συνεταιριστικές τράπεζες μίλησε πρόεδρος της Ένωσης και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, Νίκος Μυρτάκης.
Όπως σημείωσε, η έξοδος της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο βρίσκει τα συνεταιριστικά πιστωτικά ιδρύματα να υλοποιούν ένα σχέδιο ανάπτυξης που προβλέπει:
α. Την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων τεσσάρων συνεταιριστικών τραπεζών, που θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου
β. Την υλοποίηση αυξήσεων κεφαλαίου που εξυπηρετεί τον διπλό στόχο ανάπτυξης και εξυγίανσης
γ. Τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αναδιοργάνωση και αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου
δ. Την αναβάθμιση και διεύρυνση των συνεργειών μεταξύ των συνεταιριστικών τραπεζών σε θέματα ηλεκτρονικής τραπεζικής, κοινών συστημάτων, κανονιστικής συμμόρφωσης και κοινών υπηρεσιών.
Όλα τα παραπάνω, όπως είπε ο κ. Μυρτάκης, υπηρετούν τον στόχο της απελευθέρωσης πόρων ώστε αυτοί να διοχετευτούν στη χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας με αξιοποίηση των πόρων ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών φορέων.
Ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών, Hervé Guider τόνισε ότι διαπιστώνεται, πιο πολύ από ποτέ, η ανάγκη ύπαρξης των συνεταιριστικών τραπεζών με στόχο τη χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας. Ένα σημαντικό τετράπτυχο, όπως ο ίδιος διαπίστωσε, καθορίζει τις εξελίξεις στα συνεταιριστικά τραπεζικά ιδρύματα:
- Η εξέλιξη της τεχνολογίας που περιλαμβάνει την επέκταση στην ψηφιακή εποχή.
- Ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης μεταξύ των συγκεκριμένων τραπεζών και των πελατών τους που καθορίζεται από τις ανάγκες των τελευταίων.
- Οι βασικοί κανονισμοί που λειτουργούν με την προοπτική προστασίας του πελάτη, όπως η MIFID και η DSP2.
- Οι υπηρεσίες Fintechs που συχνά λειτουργούν σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό, με τις οποίες οι τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν, να τις υιοθετήσουν και να τις εκμεταλλευτούν.
Χαιρετισμό απηύθηκε ο πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ της Κοινωνικής Οικονομίας και Αλληλεγγύης (SSE FI), Thierry Jeantet.
Στην ανάγκη χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην αποφυγή αποκλεισμών από το πιστωτικό σύστημα των μικρότερων επιχειρηματικών μονάδων και στην προώθηση της συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γεώργιος Καββαθάς.
Για την Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον ρόλο του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΕΤΕΑΝ μίλησε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ, Αντώνης Γεωργακάκης, ενώ στην περιφερειακή ανάπτυξη και τον ρόλο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου, Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης.
Στα χρηματοδοτικά εργαλεία της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 επικεντρώθηκε η ομιλία της κ. Κυριακής Μανωλοπούλου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης ΕΣΠΑ.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο βουλετής Θανάσης Μπούρας από τον τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ και από το Κίνημα Αλλαγής ο βουλευτής Μιχάλης Τζελέπης.
To συνέδριο ολοκληρώθηκε με στρογγυλό τραπέζι για τις στρατηγικές κατευθύνσεις της επόμενης μέρας, στο οποίο μετείχαν, εκτός του κ. Μυρτάκη, ο α' αντιπρόεδρος της ΕΣΤΕ και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Μιχάλης Μαρακάκης, ο β' αντιπρόεδρος της ΕΣΤΕ και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, Αναστάσιος Λάππας, ο γραμματέας της ΕΣΤΕ και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, Κωνσταντίνος Ζωνίδης, ο ταμίας της ΕΣΤΕ και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, Γέωργιος Μπούκης.
Σημειώνεται, ότι σε περίοδο που το πιστωτικό σύστημα είχε αρνητική πιστωτική επέκταση, οι χορηγήσεις των συνεταιριστικών τραπεζών είχαν θετικό πρόσημο.
Οι καταθέσεις παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση 7,75%, τα κεφάλαια περίπου 18%, όσο και τα κέρδη προ φόρων, ενώ η μικρή αύξηση προσωπικού είχε σχέση με τη διαχείριση των NPEs και NPLs και τις ανάγκες κανονιστικής συμμόρφωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης