Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ορατό το ενδεχόμενο μη συμφωνίας για το Brexit - Πως θα αντιδράσουν στις αγορές

Ορατό το ενδεχόμενο μη συμφωνίας για το Brexit - Πως θα αντιδράσουν στις αγορές
Ορατό το ενδεχόμενο μη-συμφωνίας για το Brexit - Πως θα αντιδράσουν στις αγορές
Για το σενάριο, στο οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit, θα πρέπει να προετοιμαστούν οι επενδυτές.
Αυτό προειδοποιούν οι αναλυτές στον απόηχο και των τελευταίων εξελίξεων αλλά και των δηλώσεων της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, ότι η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια, όπως και αυτό τη μη-συμφωνίας.
Ό,τι και να συμβεί το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019, κάτι που σημαίνει ότι οι διαπραγματευτές έχουν στη διάθεση τους έξι μήνες για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις.
«Οι αγορές θα πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν πιο σοβαρά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit», δήλωσε στο CNBC ο Richard Mylles, πολιτικός αναλυτής στην Absolute Strategy.
«Είμαστε σε μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει προφανής κοινοβουλευτική πλειοψηφία για οποιαδήποτε μορφή Brexit, που να είναι βιώσιμη, έχουμε διάφορες ασυμμετρικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ-27 (τις άλλες χώρες της ΕΕ), υπάρχει πολύ μικρή ευελιξία στην πλευρά της ΕΕ…
Οι τελευταίες 48 ώρες έδειξαν ότι ουσιαστικά το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φθάσει στα όρια των παραχωρήσεων που είναι σε θέση να κάνει και παρ' όλα αυτά δεν έχουμε φτάσει κοντά σε ένα αξιόπιστο, ρεαλιστικό πακέτο», πρόσθεσε.

Οι συνέπειες της μη συμφωνίας για το Brexit

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit, τα βρετανικά προϊόντα θα υπόκειται σε τελωνειακούς ελέγχους, με αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών τους αλλά και των καθυστερήσεων στα σύνορα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της British Retail Consortium (BRC), το κόστος εισαγωγής τροφίμων και ποτών από την ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 29% ενώ η αύξηση για τα υπόλοιπα προϊόντα θα μπορούσε να είναι της τάξης του 7%.
Τα ακριβότερα, όπως, προϊόντα θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες, περιορίζοντας την οικονομία.
Σημαντική θα είναι η επίδραση και στις εταιρείες κάτι που θα έχει και άμεση συνέπειες στις τιμές των μετοχών.
Μπορεί επίσης να υπάρξουν σημαντικές απώλειες για τη στερλίνα.
«Προαισθάνομαι ότι αυτό θα ήταν μια επανάληψη της νύχτας του δημοψηφίσματος για το Brexit με τη στερλίνα να υποχωρεί σημαντικά έναντι του δολαρίου» δήλωσε στο CNBC ο Roger Jones, από τη London and Capital.
Στη συνέχεια το πλήγμα για τις βρετανικές μετοχές θα είναι μεγάλο, καθώς οι εγχώριες εταιρείες θα ζημιωθούν από την κατάρρευση του νομίσματος.
Ο Roger σημείωσε επίσης ότι θα μπορούσε να σημειωθεί ένα sell off και στις ευρωπαϊκές αγορές, δεδομένου ότι οι συναλλαγές των ευρωπαϊκών εταιρειών με τις βρετανικές θα είναι πολύ ακριβότερες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης