Νότιο Σουδάν: Οι αντάρτες που στηρίζουν τον Makar απορρίπτουν τη συμφωνία που προβλέπει να διοριστεί αντιπρόεδρος

Νότιο Σουδάν: Οι αντάρτες που στηρίζουν τον Makar απορρίπτουν τη συμφωνία που προβλέπει να διοριστεί αντιπρόεδρος
Νότιο Σουδάν: Οι αντάρτες που στηρίζουν τον Makar απορρίπτουν τη συμφωνία που προβλέπει να διοριστεί αντιπρόεδρος
Τουλάχιστον 232 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και πολλοί ακόμη έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο στρατός του Νότιου Σουδάν και συμμαχικές του δυνάμεις σε χωριά που βρίσκονται σε «ανταρτοκρατούμενες» περιοχές στην επαρχία Γιούνιτι από τις 16 Απριλίου ως τις 24 Μαΐου, σύμφωνα με το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή πρόσθεσε μάλιστα ότι μέσω της έρευνας που διεξήγαγε για το συμβάν εντόπισε τρεις διοικητές που φαίνεται ότι φέρουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για τις σφαγές, οι οποίες ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.
«Δεν πρέπει να επιτραπεί στους δράστες να γλιτώσουν», τόνισε ο al Hussein.
Στο μεταξύ οι αντάρτες που πρόσκεινται στον Ρικ Μάκαρ απέρριψαν χθες (9/7) το σχέδιο να επιστρέψει στη θέση του αντιπροέδρου, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα περιόριζε την ισχύ του προέδρου του Νότιου Σουδάν, του Salva Kir.
Ο Makar ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κιρ ως το 2013 όταν μια πολιτική διαφωνία μεταξύ τους κατέληξε σε εμφύλια σύγκρουση που σπαράσσει μέχρι τώρα το Νότιο Σουδάν.
Η συμφωνία βάσει της οποίας ο Makra ορίζεται πρώτος αντιπρόεδρος συνήφθη στη διάρκεια συνομιλιών με τον Κιρ που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του προέδρου της Ουγκάντας Υ. Museveni.
Ανακοινώθηκε την Κυριακή από το γραφείο του Kir.
Όμως αξιωματούχος του στρατού του Μάκαρ, το SPLM-O, ανακοίνωσε ότι δεν γίνεται δεκτή.
Ο Both Balouang, αναπληρωτής εκπρόσωπος του SPLM-O, εξήγησε ότι οι αντάρτες θα πρέπει να διορίσουν δύο από τους τέσσερις αντιπροέδρου που προβλέπεται να έχει το Νότιο Σουδάν βάσει της συμφωνίας αυτής.
«Δεν θα πειστούμε μόνο με τη θέση του Πρώτου Αντιπροέδρου σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.
Επικεντρωνόμαστε περισσότερες σε δομικά και θεσμικά ζητήματα ώστε να περιοριστούν οι εξουσίες του Kir τόσο στην εκτελεστική όσο και τη νομοθετική» εξουσία, τόνισε.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Balouan μιλά εξ ονόματος του Makar, ο οποίος δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής.
Η συμφωνία αυτή θα σηματοδοτούσε μια πρόοδο στις νέες προσπάθειες που καταβάλουν οι περιφερειακοί ηγέτες για να τερματιστεί ο εμφύλιος στο Νότιο Σουδάν, στον οποίο αντίπαλες είναι από τη μία η φυλή Ντίνκα του Kir και από την άλλη η φυλή Νουρ του Makar.
Μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει καταστρέψει την οικονομία του νεότερου κράτους της Αφρικής.
Μια αντίστοιχη συμφωνία για το μοίρασμα της εξουσίας που συνήφθη το 2015 απέτυχε την επόμενη χρονιά, όταν ο Makar επέστρεψε στην πρωτεύουσα και γρήγορα ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Kir.

wwww.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS