Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Whiton (πρώην σύμβουλος Bush): Το ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμένο, οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν

tags :
Whiton (πρώην σύμβουλος Bush): Το ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμένο, οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν
Whiton (Πρώην σύμβουλος Bush): Γιατί το ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμένο και οι ΗΠΑ πρέπει να αποχωρήσουν
Την εκτίμηση ότι οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ διαβεβαιώνουν διαρκώς ότι αποτελούν του καλύτερους συμμάχους των ΗΠΑ, ακόμα κι αν οι περισσότεροι συνεισφέρουν ελάχιστα στο θέμα της άμυνά τους και κατακλύζουν με τεράστια εμπορικά πλεονάσματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει σε άρθρο του ο Christian Whiton πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ George W. Bush, στο περιοδικό The National Interest.
Όπως αναφέρει ο Whiton ο Trump θα επιμείνει σε μια καλύτερη συμφωνία αλλά θα πρέπει να πάει πιο μακριά και να καταργήσει την ένταξη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
Μετά την ίδρυση της συμμαχίας το 1949, ο πρώτος γενικός γραμματέας του, Λόρδος Hastings Ismay, συνόψισε συνοπτικά τον σκοπό του «να κρατήσει τους Ρώσους έξω, τους Αμερικανούς μέσα και και τους Γερμανούς κάτω».
Η ανεπίσημη αποστολή του ΝΑΤΟ ταίριαζε τότε καθώς το μεταπολεμικό μέλλον ήταν θορυβώδες από την προοπτική μιας σοβιετικής εισβολής, του αμερικανικού συντηρητισμός ή του γερμανικού μιλιταρισμού - όλα πιθανά ενδεχόεμνα με βάση την ιστορία.
Σχεδόν εβδομήντα χρόνια αργότερα, καμία από αυτές τις ανησυχίες δεν υπάρχει.
Επιπλέον, το αντίπαλο δέος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, εγκατέλειψε το Σοβιετικό Μπλοκ το 1989 και η ίδια η Σοβιετική Ένωση πέρασε στην ιστορία το 1991, 27 χρόνια πριν.
Παρά τις ατελείωτες αναζητήσεις μιας νέας αποστολής του ΝΑΤΟ για να δικαιολογήσει την τεράστια επιβάρυνσή του για τους φορολογούμενους των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ δεν έχει αξιοποιηθεί από τότε.
Μετά την 9/11, η συμμαχία επικαλέστηκε την αμοιβαία - αμυντική διάταξη του άρθρου 5 για λογαριασμό των ΗΠΑ.
Αλλά η δράση των συμμάχων των ΗΠΑ δεν ακολούθησε τη χειρονομία τους, καθώς η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν βασιζόταν κυρίως στις δυνάμεις των ΗΠΑ και απέτυχε.
Σήμερα, οι γραφειοκράτες της συμμαχίας και ορισμένα κράτη μέλη επικαλούνται μια απειλή από τη Ρωσία ως λόγο για τη διατήρηση της οργάνωσης ζωντανή.
Ωστόσο, οι αμυντικοί προϋπολογισμοί των μελών του ΝΑΤΟ δεν αντικατοπτρίζουν μια πραγματική αίσθηση κινδύνου από τη Ρωσία ή οποιονδήποτε άλλο.
Μεταξύ των είκοσι εννέα μελών του ΝΑΤΟ, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες αμτιμετωπίζουν σοβαρά τις υποχρεώσεις του άρθρου 3, δαπανώντας περίπου 700 δισ. δολάρια ή 3,5% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.
Κανένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ δεν πλησιάζει αυτό το ποσοστό και η μεγάλη πλειοψηφία αποτυγχάνει ακόμη και να ανταποκριθεί στη μέτρια απαίτηση για δαπάνες τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.
Η Βρετανία και η Πολωνία είναι σπάνια μέλη που πληρούν την απαίτηση του 2%.
Ένα από τους χειρότερα μέλη είναι ο Καναδάς, ο οποίος ξοδεύει μόλις το 1% του ΑΕΠ του για αμυντικές δαπάνες δηλαδή 20 δισ. δολάρια.
Επιπλέον, η Γερμανία ξοδεύει μόλις το 1,2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες.
Συγκρίνετε το με χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν πραγματικές απειλές, μερικές από τις οποιες  δαπανούν το 5 - 10% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.
Αυτές περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες πρέπει να αντααγωνιστούν με το Ιράν και να ξοδέψουν σχεδόν 100 δισ. δολάρια.
Το Ισραήλ, το οποίο αντιμετωπίζει τον ίδιο εχθρό, προσθέτει 15 δισεκατομμύρια δολάρια στην εξίσωση.
Παρά τις διαμαρτυρίες της φτώχειας σε μια εποχή που οι οικονομίες τους δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερες, τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι περισσότερο πρόθυμα να αναλάβουν πρόσθετες υποχρεώσεις, γνωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ τις καλύπτουν.
Το 2017  η συμμαχία  υποδέχθηκε το Μαυροβούνιο.
Το 2018 είναι έτοιμη να υποδεχθεί την πΓΔΜ, γεγονός που σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να υπερασπιστούν ένα έθνος που δαπανά μόλις 120 εκατ. δολάρια ετησίως για την υπεράσπισή του.
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει πραγματικά ικανή σοβαρή ρωσική στρατιωτική απειλή για τη Δύση.
Ο στρατός της Ρωσίας αριθμεί 1 εκατ. στρατιώτες, ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο πίσω από τις ΗΠΑ, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε εύκολα να αντέξει οικονομικά να έχει αντίστοιχο στρατό με τη συνδυασμένη οικονομία των 17 τρισ. δολαρίων, δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ρωσίας.
Ο V. Putin έχει πάρει τα μέγιστα από τους στρατιώτες της Ρωσίας, καταλαμβάνοντας τμήματα της Γεωργίας και της Ουκρανίας και αποκτώντας επιρροή στη Συρία υποστηρίζοντας το καθεστώς Assad.
Ωστόσο, η επιτυχία του και στις τρεις περιπτώσεις βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις εκπλήξεις που η Μόσχα φαίνεται απίθανο να επαναλάβει ενάντια σε ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν προετοιμαστεί και χρηματοδοτηθεί επαρκώς.
Δεν πρέπει να περιμένουμε να ακούσουμε τίποτα από αυτή τη διάσταση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς οι συνειδητοποιήσεις της πεθαμένης παλαιάς ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης συγκεντρώνονται στον προεδρεύοντα Πρόεδρο Trump.
Για να βγούμε από αυτή την καταχρηστική σχέση, ο Trump πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία περιορισμού του ρόλου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
Ένα καλό πρότυπο είναι αυτό της Σουηδίας, η οποία συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ σε ορισμένα θέματα και όχι σε άλλα.
Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να επιτρέψει την κοινή εκπαίδευση, αλλά θα άφηνε τέλος στην πρακτική της επιβάρυνσης των φορολογουμένων των ΗΠΑ με υπερβολική επιβάρυνση του νομοσχεδίου για την ασφάλεια των πλουσίων Ευρωπαίων.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, το Trump θα μπορούσε να κλείσει βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη και να τις μετατοπίσει στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού ωκεανού, όπου η Κίνα και το Ιράν αποτελούν πραγματικές απειλές για τις ΗΠΑ και έναντι των οποίων το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία σχέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης